От 1 април носим маски по желание

От 1 април носим маски по желание

От 1 април носенето на маска ще бъде пожелателно. Това съобщи председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев.

От управляващата партия предложиха министърът на здравеопазването и районните здравни инспекции да имат право да налагат базови ограничителни мерки.

"Ще се даде възможност на здравния министър и директорите на РЗИ по места да се въвеждат регионални мерки при нужда", заяви Тонев.

Управителят на НЗОК пък смята, че решението е на законодателната власт но в законопроекта са заложени дейности, които не са предвидени в бюджета на здравната каса.

По думите на депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов промените предизвикват много въпроси.

"Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите. Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал", коментира проф. Ангелов.

Елена Гунчева от "Възраждане" нарече промените "медицински фашизъм".

С 10 гласа "за", без "против", и осем - "въздържал се", парламентарната комисия по здравеопазването подкрепи на първо четене и промени в Закона за здравното осигуряване - с тях се урежда здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденци с предоставена временна закрила, които пристигат в България. Измененията са внесени от представители на управляващата коалиция.

В законопроекта изрично се посочва, че лицата със статут на предоставена временна закрила са задължително здравноосигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По този начин ще се създаде практическа възможност тези лица да ползват пълния обхват медицинска помощ, заплащана от НЗОК. Предлагат се и съответни промени в Закона за здравето и в Закона за убежището и бежанците.

В резултат на предложените законови промени ще се създадат оптимални възможности за лечение на хората, които пристигат от Украйна поради военния конфликт, аналогично на бежанците и на българските граждани. От финансова гледна точка, приравняването на горепосочените категории лица на българските граждани ще наложи внасяне на здравни осигуровки, като размерите и източникът на финансиране ще бъдат определени с акт на Министерския съвет поради динамиката на обстановката и временния характер на мярката, се посочва в мотивите на законопроекта.

 

От ГЕРБ и ДПС обявиха, че законопроектът е закъснял и поставиха редица въпроси, които според тях не са регламентирани. Затова от двете политически сили обявиха, че ще се въздържат при гласуването. Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) посочи, че е добре да се помисли за украинските бежанци, но това предложение е много закъсняло. Той обяви, че от ГЕРБ-СДС ще се въздържат, защото промените ще създаде "малко повече хаос" в системата на здравеопазването, отколкото да дадат малко повече отговори и уредба на украинските бежанци. От опозицията поискаха и финансова обосновка на законопроекта.

Според Хасан Адемов (ДПС) законопроектът също е категорично закъснял. Той постави въпроса, ако чужденецът, получил временна закрила, започне работа, по същия ред ли ще се осигурява, както и върху какъв доход ще се осигуряват тези лица. Заради липсата на отговор на тези въпроси, Адемов каза, че от ДПС ще се въздържат при гласуването.

Нищо никъде не е закъсняло, коментира Георги Михайлов от левицата. Ситуацията е много динамична и променяща се, отбеляза той и заяви, че ПГ на "БСП за България" ще подкрепи законопроекта.

Силви Кирилов (ИТН) посочи, че е наложително да се реши този въпрос и декларира, че групата на ИТН ще подкрепи законопроекта. Той отбеляза, че има група граждани, които също са неосигурени - социалнослабите, и за тях има механизъм за плащане на здравните осигуровки през социалното министерство. Той посочи, че тази група от емигранти във фокуса на законопроекта не са социално единни и там ще трябва да се формулират няколко групи. На второ място, той отбеляза, че този режим е само за болничната помощ, тук остава въпросът за доболничната помощ, консумативите и лекарствата.

Елена Гунчева ("Възраждане") посочи, че този законопроект й изглежда "леко дискриминационен". По думите й, няма как да се прави законопроект за определен етнос, има и други лица освен украинците, които имат подобен статут. Трябва да търсим решение за всички лица, които са дошли в резултат на война, и да не е в ущърб на българските граждани, допълни Гунчева.

Председателят на здравната комисия Антон Тонев ("Продължаваме Промяната"), който е един от вносителите на законопроекта, каза, че основният акцент визира т. нар. временна закрила. Той посочи, че искат да улеснят бягащите от война да ползват нормални за нашата цивилизация права. Тонев отбеляза, че никъде в закона не е споменато от коя държава идват. По думите му, това ще ни помогне да придобием по-добра международна репутация като страна.

На извънредното заседание днес се очаква комисията да направи промени по Закона за здравето, които да влязат в сила от 1 април с отпадането на извънредната обстановка.

Очаква се днес да бъде обсъдена и реформата за премахване ролята на личния лекар.

 

 

Коментари

  • Пациент след ваксинацията (инжекцията): "Защитен ли съм вече?".

    29 Март 2022 15:28ч.

    Медицинската сестра: "Не. Пак може да се разболеете". Пациентът: "Да, разбирам. Но нали в лека форма?". Медицинската сестра: "Не. Много от ваксинираните се разболяват тежко и след ваксинацията." Пациент: "Но, ако се появят странични ефекти нали ще ме компенсират?".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Медицинската сестра: "Не".

    29 Март 2022 15:29ч.

    Пациентът, след кратък размисъл: "Чувствам се като дебил". Медицинската сестра: "Това беше ясно още по маската".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоналд Дръмп

    29 Март 2022 16:12ч.

    Планувано за деня на лъжата/шегата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    29 Март 2022 16:14ч.

    Да, мед. квалификация Дебили обхваща сериозен кръг дрогарета подвизаващи се из медицинските фронтове и не само! За маските по дефолт важи е факта, че вируси нито се спират от обичайните, нито летят от заразен по въздуха до друг човек. Те имаха и имат значението на статусен символ: - плебса да се научи да си затваря устата. Каквото и да се случва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Маските са за да мълчите,

    29 Март 2022 16:37ч.

    не за да ви пазят"/ М.Ц.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяка овца

    29 Март 2022 16:50ч.

    с маска

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко,

    29 Март 2022 16:56ч.

    цъкате ли определени стоки в големите магазини? Това е прелюдия, за да свикнете с лимитирано потребление в близко бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    29 Март 2022 17:06ч.

    Значи от първи април започвам да нося.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не маска а НАМОРДНИК. НЕ НОСЕТЕ МАСКИ, ТЕ СА ВРЕДНИ

    29 Март 2022 18:11ч.

    кайто да напомня, че във всеки един момент могат да ви сложат пак каишката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянец

    29 Март 2022 18:36ч.

    Който иска препоръчително да носи маска на която си иска анатомична част от тялото. Аз задължително НЯМА да нося маска. Не, че досега съм носил, ама вече хептен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    29 Март 2022 21:03ч.

    Парите, парите, ах ангели са те! Този рефрен припява днес баритонът проф. Ангелов - Мокетноглав чувалнотрупен лешояд. Ковид арията му започва лакримозно: "Какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите". На милият, ненаситен халапеньо му се ще да живее като в оперета на Имре Калман.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    29 Март 2022 21:07ч.

    В неговите оперети мъжете са богати, същински професори-медици. Жените пък са млади и всеотдайни като самарянки от първа линия, а публиката - публиката прелива от щастие и с постоянство на кукувичка от часовник ръкопляска от балкона, точно в 20 часа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярата в Путин, вярата, че вирус не съществува, вярата, че вирус съществува, но е създаден от САЩ с помощта на китай, както и вярата, че Китай е големият враг на САЩ, вървят ръка за ръка

    29 Март 2022 23:59ч.

    И ако някои забележат противоречие във всичко това, то такова всъщност няма. Това е следствие от емоционалното възприемане на фактите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи