Освободеният шеф на „Кинтекс“: Изнасяме индиректно оръжие за Украйна, всички в бранша знаят

Освободеният шеф на „Кинтекс“: Изнасяме индиректно оръжие за Украйна, всички в бранша знаят

„Обществена тайна е, че българско оръжие отива в Украйна. Ние, хората от бранша, това обстоятелство го знаем от 10-15 март, две-три седмици след началото на войната“. Това заяви освободеният директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов в „Тази неделя“ на бТВСпоред него износът на оръжие към Украйна вероятно е една от причините за освобождаването му.

„Съществуват очевадни индикатори, че българското оръжие стига в Украйна през посредници в Полша, Чехия и Словакия. И за мен е непонятно тези индикатори да са неизвестни на госпожа Нинова. Нека бъда конкретен, изцяло се промени посоката на движение на оръжие. Преди войната оръжие идваше от Полша, Чехия и Словакия към България за последващ реекспорт към трети страни по външнотърговски договори. След началото на войната големите обеми оръжие тръгнаха от България към тези държави в Централна Европа“, каза Михайлов.

„На второ място, тези държави са много сериозни производители. Остава въпросът защо те купуват българско оръжие от нас. На трето място, армиите на тези държави, които споменах - Полша, Словакия и Чехия са въоръжени с НАТО стандартно оборудване и се питаме защо купуват така наречения съветски образец стоки от България. На четвърто място, обемите, които те купуват многократно надхвърлят количествата за ежегодно опресняване на военновременните запаси. На пето място, те купуват така наречената на професионален жаргон „стара стока“. Това са боеприпаси, които имат срок на годност още няколко месеца или една година. Очевидно е, че не ги купуват за съхранение, а за незабавно използване. Къде? Във войната в Украйна“, допълни освободеният шеф на „Кинтекс".

„Госпожа Нинова сигурно има информация, че българските заводи назначават работници, работят на три смени, работят и уикенда. Това е индикатор“, посочи Михайлов.

По думите му капацитетите на българските заводи са пълни за една година напред. Според него няма начин Корнелия Нинова да не вижда датите на договорите, предвид че се одобряват от комисия под нейно ръководство.

„Нека да кажа нещо много важно: Дали да се дава оръжие или не за Украйна е политическо решение, аз и моите колеги оръжейни търговци, ние имаме морал и ние знаем, че тези оръжия убиват хора и това е нещо много лошо. Нашият бизнес го е имало и преди войната, ще го има и след войната в Украйна, така че ние или по-скоро аз лично не съм ревностен поддръжник да се даде оръжие на Украйна, каквото и решение да се вземе. Ние ще се съобразим с него“, каза Михайлов.

 

Коментари

  • Калина

    01 Май 2022 10:27ч.

    Люб, тоя т@пунгер имал мнение : Да не се дава оружие на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • слуга на народа

    01 Май 2022 13:22ч.

    съгласен съм да се даде оръжие на Украйна , но ти и тези който го искат да отидат с това оръжие там на първа линия само за 1 седмица не повече .....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor

    01 Май 2022 10:30ч.

    Достоен човек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    01 Май 2022 10:32ч.

    Калин,всички производители на оружие са човеколюбци.Т@пунгерите са на квадрат.Курнелата да предложи да се дава оружие на колхозницити - 9 май наближаваа и войната требе да свършва. Трети път си гладя униформата, а зелените чорапи дето Радев ми ги хариза взеха да изсветляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лудостта да си васал на наглосаксите

    01 Май 2022 10:43ч.

    Американците чрез местния си слугинаж ни вкарват във война. Руснаците може и да не ни пожалят. Не трябва да се забравя какво е високоточното оръжие - на практика такива удари са невидими. Ще стане беля с експлозия и всеки ще вдига рамене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупостта да си подлога на руснаците

    01 Май 2022 11:45ч.

    Глупостта да си подлога на руснаците е не по-малък проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не са се жертвали, затова

    01 Май 2022 12:20ч.

    Не можете да обясните болката, ако никога не сте наранявани. Върху казаното трябва да се медитира - фашизмът понякога е свойство на такива обвинители като теб, затова и не разбирате руската страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • слуга на народа

    01 Май 2022 13:27ч.

    а глупоста да си подлога на Сащ и за какво да подкрепям Сащ срещу Русия като двама си мерят пишките не си слагай газа........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    01 Май 2022 10:44ч.

    Днес е много подходящ ден да обявим цялото правителсво за БЛАГОСЛОВЕНИ ЛЪЖЦИ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    01 Май 2022 11:37ч.

    Корнело, добро утро !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    01 Май 2022 12:45ч.

    Скоро ще ни трябват снимки от шкафчето на Нинова...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ай . . . . . . веее

    01 Май 2022 13:08ч.

    Абе аз даже знам,че за това оръжие досега получавахме парички. А още даже знам,че Кулеба затова вися като цифка една седмица в Парламента,щото искаше да му падарявяме оръжия за 1-2 милиарда е така... бадева. Ай сиктир веее...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи