Остин: Победата на Израел в Газа може да се окаже стратегическо поражение

Остин: Победата на Израел в Газа може да се окаже стратегическо поражение

Израел може да очаква стратегическо поражение, ако не защити палестинските цивилни граждани по време на операцията в ивицата Газа. Това  заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на Националния форум по отбрана "Рейгън" на 2 декември.

"Демокрации като нашата са по-силни и по-сигурни, ако спазват законите на войната. Затова ще продължим да оказваме натиск върху Израел да защити цивилното население и да осигури силен поток от хуманитарна помощ. На първо място, това е правилното нещо, което трябва да се направи. Но това е и добра стратегия", заяви Остин в речта си, публикувана на уебсайта на правителството на САЩ.

Ръководителят на Пентагона говори за личния си опит в градските боеве в Ирак, когато е ръководил кампанията срещу "Ислямска държава". Той изтъкна, че единственият начин да се спечели подобен сблъсък е да се защитят цивилните, които са "центърът на тежестта" в подобни сражения.

"Виждате ли, в подобна битка центърът на тежестта е цивилното население. И ако го вкарате в ръцете на врага, заменяте тактическата победа със стратегическо поражение", отбелязва Остин.

Остин заявява, че многократно е давал ясно да се разбере на израелските лидери, че защитата на палестинските цивилни граждани в ивицата Газа е "както морална отговорност, така и стратегически императив". Той отбелязва, че лично е призовал израелските лидери да избягват цивилни жертви. Той също така е предупредил Израел срещу безотговорната реторика и е призовал за спиране на насилието, идващо от заселниците на Западния бряг на страната, и за увеличаване на достъпа до хуманитарна помощ.

"Дами и господа, Съединените щати ще останат най-близкият приятел на Израел в света. Нашата подкрепа за сигурността на Израел не подлежи на обсъждане", заключи Остин.

По-рано, на 29 ноември, Осама Хамдан, член на политическото бюро на палестинското движение "Хамас", заяви, че Израел не е в състояние да постигне пълна победа над "Хамас". Той подчерта, че палестинското движение продължава да "стои здраво на краката си" и се радва на силна народна и политическа подкрепа не само в Палестина, но и от международната общност.

По-късно, на 3 ноември, заместник-ръководителят на политбюро на палестинското движение Салех ал-Арури заяви, че размяната на израелски заложници на Хамас с палестински затворници в израелски затвори е приключила. Ал-Арури подчерта, че от израелските граждани, които са останали в плен на Хамас, са останали само военнослужещи, както и цивилни, които са служили в армията. Освобождаването им е възможно само ако бъдат освободени всички палестински затворници, държани от израелската страна, както и ако бъдат прекратени военните операции в ивицата Газа.

На 2 декември стана известно, че хуманитарната пауза в ивицата Газа е била нарушена, тъй като Хамас отказва да освободи 15 жени и две деца. Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че ЦАХАЛ ще продължи операцията в ивицата Газа, докато Хамас не се върне към споразумението за заложниците. В същото време заместник-ръководителят на политбюро на Хамас Салех ал-Арури заяви, че движението е освободило всички жени и деца, които са били негови заложници. По думите му в плен на Хамас остават само израелските военни и мъжете, служещи в армията.

Примирието между Израел и Хамас изтече в 7:00 ч. (8:00 ч. московско време) на 1 декември. Чрез това временно споразумение за прекратяване на огъня двете страни размениха повече от 200 заложници и пленници. По-късно през деня обаче ЦАХАЛ заяви, че Хамас е нарушил примирието и е открил огън по израелска територия. Вследствие на това израелската армия възобнови бойните действия в Газа.

Ситуацията в Близкия изток се изостри на 7 октомври, когато Хамас предприе масирана ракетна атака срещу израелската територия от ивицата Газа, нахлу в граничните райони в южната част на страната и взе заложници. В същия ден израелската страна започна ответни удари.

Палестинците се стремят към връщане на границите, съществували преди Шестдневната война от 1967 г. Палестина иска да създаде своя държава на Западния бряг и в ивицата Газа, със столица Източен Йерусалим. Израел отказва да приеме нейните условия.

 

Източник: "Известия"

 

Коментари

 • Исперих Ф.

  03 Дек 2023 10:32ч.

  Е, не разбирам вече. В Украйна поражение за фашагите, сега пък поражение за ционистите. Явно светът се променя към добро. Данo черна котка не ни мине по пътя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Дек 2023 10:38ч.

  Те тоя още не са ли го сменили с некой транс?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човекът е с опит от Ирак

  03 Дек 2023 10:53ч.

  Какви улични боеве там, че се не сещам?! Какво пазене на цивилно население?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  03 Дек 2023 11:07ч.

  вашата подкрепа докара нещата до тук от 1949 г не се решава този въпрос благодарение на сащ защо не мислите така и за украина вашето оръжие и пари избиха хиляди млади хора зачерниха милиони семеиства спрете оръжието преговори и мир

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  03 Дек 2023 12:14ч.

  "Дами и господа, Съединените щати ще останат най-близкият приятел на Израел в света. Нашата подкрепа за сигурността на Израел не подлежи на обсъждане", заключи Остин. Не бе негро. САШтисаните ще останат единствения приятел на израел. Ама примат като теб не може да го осмисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Половин милион иракски деца

  03 Дек 2023 13:10ч.

  Мадлен Албрайт каза, че смъртта на половин милион иракски деца е цена, която си е заслужавало да се плати. Толкова за атлант.ценности честност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бомбардировките са визитната картичка на САЩ

  03 Дек 2023 14:49ч.

  Тая, дето има паметник в Косово. Дето нарече "хуманитарна мисия" бомбардировките над Белград! ....... Наградена за "установяването" на мир на Балканите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дахер Ламот

  03 Дек 2023 16:55ч.

  Този афроамериканец има страшен външен вид и американските баби плашат внуците си с него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Welcome to PaulCraigRoberts.org

  03 Дек 2023 18:20ч.

  Знаете ли, че Съединените щати и техните марионетки са хвърлили повече от 350 000 бомби и ракети върху 9 държави от 2001 г. насам? Повечето американци споделят общото отвращение към войната, но са склонни да приемат тази милитаризирана външна политика, защото сме трагично податливи на пропаганда, машината за публична манипулация, която работи ръка за ръка с машината за убийства, за да оправдае иначе немислимите ужаси. https://www.globalresearch.ca/israeli-war-crimes-propaganda-follow-us-blueprint/5839983

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глашатаят МУ на смъртта

  03 Дек 2023 18:28ч.

  Natural Immunity Better Than Protection From COVID-19 Vaccination: Study Authored by Zachary Stieber via The Epoch Times (emphasis ours), People with protection against COVID-19 following recovery from the illness were better protected than those who received a COVID-19 vaccine, according to a new study.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи