Основната част от мисията на МААЕ е напуснала Запорожката АЕЦ

Основната част от мисията на МААЕ е напуснала Запорожката АЕЦ

Основната част от мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) напусна Запорожката АЕЦ в Украйна. В централата са останали двама специалисти, които ще бъдат там постоянно. Това съобщи днес пред ТАСС придружавалият делегацията руски ядрен физик Ренат Карчаа.

Украинският държавен ядрен оператор "Енергоатом" потвърди, че в Запорожката АЕЦ са останали двама експерти от МААЕ. Очаква се те да бъдат разположени там на постоянна основа, заяви компанията, цитирана от Ройтерс. 

Експертите на МААЕ пристигнаха в Запорожката АЕЦ на 1 септември. Те ще продължат да работят, тъй като има въпроси, които трябва да се обсъдят по-подробно, отбелязва ТАСС.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси каза по-рано, че мисията е получила ключови данни, а той планира да представи доклада си за безопасността на контролираната от Русия украинска централа в началото на тази седмица. Гроси посочи, че утре ще докладва и пред Съвета за сигурност на ООН.

Руските войски остават на територията на Запорожката АЕЦ, а в машинните зали на Първи и Втори блок са разположени камиони с оръжия и боеприпаси, съобщи днес в Телеграм украинският ядрен енергиен оператор "Енергоатом", цитиран от Укринформ.

Украйна призовава международната общност незабавно да вземе мерки за възможно най-бързо демилитаризиране на централата, за изтегляне на руските военни от територията й и от близкия град Енергодар, за връщане на АЕЦ изцяло под украински контрол в името на сигурността за целия свят, каза "Енергоатом".

Към 10:00 ч. днес окупираната от Русия централа работи с риск да бъдат нарушени нормите за радиационна и пожарна безопасност, предупреди компанията оператор, цитирана от УНИАН.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Коралов

    05 Sep 2022 12:50ч.

    И к'во установиха тюфлеците след кратката екскурзия? Кой бомби централата? Аааа, да, доклад щели да пишат. Мхмм...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    05 Sep 2022 13:01ч.

    има информация, че от 2014 Уестингхаус са опънали всички реактори на работа на 100% нон-стоп, което, освен че е било опасно за АЕЦ, е амортизирало почти на 100% енергоблоковете и следва да бъдат закрити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    05 Sep 2022 13:15ч.

    Централата е толкова демилитаризирана, колкото една АЕЦ може да бъде. Охрана винаги ще има, включително ПВО, както например около Козлодуйската, тези в АЕЦ, САЩ, Турция и т.н. Не знаеш какво ще им хрумне на терористите. Понеже се вижда че ЗАЕЦ е обект на терористични атаки, охраната е засилена, и вика авиация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    05 Sep 2022 14:39ч.

    Абе тези от БТА случайно да са влилзали в машинна зала на АЕЦ, че да повтарят като тъпи папагали украинската пропаганда, че машинните зали на АЕЦ били превърнати в складове за военни камиони??? Можеби трябва да престанем да тиражираме глупости...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи