Османи: Засега в София няма политическа воля да продължим нататък

Османи: Засега в София няма политическа воля да продължим нататък

Той потвърди, че формално в страната все още не е пристигнало предложението на френското председателство за преговорната рамка за страната, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

„Няма да навлизам в коментар на предложенията и идеите на френското председателство, защото трябва да видим дали в София има политическа воля да се продължи нататък, но и не искам да казвам нашите позиции по въпроса с предложението на френското председателство, за да не създавам каквото и да било алиби в София преди техния политически дебат. Ние сме били в комуникация с френското председателство през цялото време по отношение на това какви са нашите виждания и оценки”, каза в интервю за телевизия "Телма" министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. 

Той потвърди, че формално в страната все още не е пристигнало предложението на френското председателство за преговорната рамка за страната, „защото процедурата е такава”, но правителството в Република Северна Македония има визия какво се случва в европейската общност, комуникират своите позиции с европейските правителства по „всички възможни начини”. Стратегията на страната обаче е да изчака да види дали в София има политическа воля за влизане в конкретни разговори по конкретни въпроси, решения и документи, каквато засега не виждат.

„От сутринта съм в комуникация с колегите от европейските държави и независимо от натиска от определени политически партии в страната, смятам, че това е добра стратегия”, добави Османи. 

„За езика сме казали, че португалското предложение е основа за добро решение, т.е. няма да приемем каквито и да е квалификации за езика в преговорната рамка, но също така няма да приемем историческите въпроси да бъдат условие за придвижване на процеса напред”, заяви Османи и уточни, че докато преговорите се движат в рамките на червените линии, определени от декларация на парламента в Република Северна Македония, няма нужда да съгласува нищо с парламента в страната. 

 

Коментари

  • рукола Z

    21 Юни 2022 8:33ч.

    Не в София, София е нищо... правилно е да кажеш България! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Юни 2022 8:37ч.

    Ние френското предложение вече го знаем, това е жалък опит на сорос, да използва послушниците си /кирчо и кокорчо/, да се откажат от правото на ВЕТО на България. Не си мислете, че като не го казвате вие, ние няма да се сетим и сами, щот видите ли, вие сте българи и не сте по-хитри от нас ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи