Османи: В преговорната рамка присъства чист македонски език, който става официален език на ЕС

Османи: В преговорната рамка присъства чист македонски език, който става официален език на ЕС

Османи неколкократно повтори, че най-големият успех за страната е това, че в преговорната рамка присъства „чист македонски език, който става официален език на ЕС без добавки и квалификации“, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

"Ирационално е плашейки се от блокади за в бъдеще да останем блокирани. Разбира се, всяко предложение, което трябва да удовлетвори две страни, е компромис и не е идеално само за една страна. Всяко предложение ще трябва да остави и двете страни еднакво доволни или недоволни. И за това предложение на френското председателство мисля, че не е идеално, но то ни позволява да хванем последния влак за присъединяване към ЕС след 17 години“, каза в интервю за телевизия "Телма" министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Османи неколкократно повтори, че най-големият успех за страната е това, че в преговорната рамка присъства „чист македонски език, който става официален език на ЕС без добавки и квалификации“, с което „след десетилетия приключва въпросът за езика и международното оспорване на езика е затворено завинаги“.

Никога не е имало вариант договорите с Гърция и България да не са включени в преговорната рамка, подчерта Османи. По думите му, има съществена разлика между присъствието на „протоколите“, като документ в преговорната рамка в първия вариант на предложението и „годишните прегледи и мерки за ефективното прилагане на чл. 12 от Договора за добросъседство“ в този вариант на френското предложение, защото така или иначе държавата е длъжна да следи за изпълнението на договорите с България и Гърция. 

Вторият протокол на междуправителствената конференция между България и Северна Македония ще бъде оповестен днес и той третира пакета "4 плюс 1", но в него няма срокове, в които историческата комисия трябва да взима решения, коментира Османи. 

По думите му, ангажиментите, които всяка държава има, свързани с недопускане на дискриминация или зачитане на човешките права, ги има и във всяка преговорна рамка и това се следи от ЕС. „Ние няма от какво да се притесняваме точно в тази област. За промените в конституцията се иска на две места - в преабмюла и в Комитета за етнически общности, където се изброяват народите, освен македонския, които съставляват държавата, да се добави български, черногорски, хърватски. Това е най-елементарно право. Ние нямаме отговор защо те не присъстват в конституцията. И това затваря още един десетилетен въпрос“, посочи Османи. 

Консултациите, които започнаха днес, продължават, посочи Османи, който уточни, че началото на преговорите може да бъде поставено тогава, когато страната е готова, но е оптимист, че това може да стане още другата седмица, ако процесът е достатъчно динамичен и позитивен.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Doktor

    02 Юли 2022 9:32ч.

    Предателите на България-тези,които подкрепиха френското предложение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕРАЗБРАЛ

    02 Юли 2022 18:58ч.

    Ама нали гаранция от Франция. ..Кирето не научи български, но може да започне с македонски, така за прииятелство и добосъседство с този древен народ. Супата е за нас , духайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    02 Юли 2022 9:44ч.

    Твърдим, че македонците са българи, тоест сме един народ. Но много държим да ги поставим на мястото им. Те, видите ли, нямат история, нямат език и трябва да ни се подчинят. Последните години вече ги и мразим. От тяхна страна виждаме същата реакция. Съвсем близо до нас имаме примера със сърби, хървати и босненци. Още по-малки разлики и още по-голяма омраза. Никой не печели от това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светлан Бонев

    02 Юли 2022 9:58ч.

    А да не слагаш твоите думи в нашите уста а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    02 Юли 2022 10:18ч.

    Има лесно решение за нас, ала трудно за неоконите в Нашингтон. Просто трябва да се спре с безумието ЕС да се разширява върху тази идеологическа база на всяка цена. Не го ли направят доброволно иноконтинентяните отвъд океана, ще срещат острото на ножа ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС ще се надува, докато се спука

    02 Юли 2022 10:50ч.

    Съвсем му е наближило. Същото се отнася до другото престъпление на САЩ срещу човечеството - НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иначе за делото на нашето освобождение от евроатлантическо робство приемането на БЮРМ и в двете организации е полезно

    02 Юли 2022 10:51ч.

    БЮРМаните могат само да ускорят края и на ЕС и на НАТО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Юли 2022 9:57ч.

    Имало ли е такъв текст в българското предложение? Щото от обясненията на Кирчо и оня с двата, всеки от който бил по-дълъг от другия, май всички останахме с обратното впечатление. Кой лъже всъщност - нашите пред нас, французите ли ни изпързаляха и македонците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Юли 2022 9:57ч.

    Като направим един анализ, мисля, че нито французите, нито македонците лъжат, щото е толкова елементарно и тъпо, че чак не ми се вярва. По-скоро ми се струва, като имаме предвид характера на онова, което все още е МП... Та кой излъга?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Юли 2022 10:00ч.

    Вижте, това прехвърля всички рамки. Не става дума има ли няма ли национално предателство, това е трудно доказуемо, но тук става дума за нагла лъжа. И сега се дава властта в ръцете на лице, горещо препоръчано от онова, което никак не е изключено да ни избудалкал най-нагло. Щото не ми се вярва Макарон толкова очевадно да ни изпързаля...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Юли 2022 10:04ч.

    Френският посланик: "Последното предложение за РСМ е идентично с първоначалното" ... защо тогава е последно? Веднага да се изиска от френското посолство "последното" споразумение и ако то не е гласувано в българският парламент, да се знае, че отново сме в началото!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Юли 2022 10:06ч.

    Флоранс Робин: Документът е издържан в духа на предишното споразумение, което българският парламент вече гласува и няма нужда да се разглежда отново. Това е едно компромисно предложение. То не преразглежда, а прецизира предишния документ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Юли 2022 10:07ч.

    Пак същата персона нонграта: "предложението не е по-различно от първото и защитава изцяло правата на малцинствата в Общността, включително и на българите. Документът е идентичен с първия, гласуван вече в българския парламент, и не се нуждае от ново разглеждане у нас", каза пред Евронюз дипломатът и подчерта, че "Париж не е оказвал натиск на България в спора." /макарон друго каза/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    02 Юли 2022 13:55ч.

    Именно! Последните думи от горният пост показват, че европейците като цяло и французите в частност, (президентът Макрон в още по-голяма частност) лъжат безогледно, лъжата, измамата и принудата на по-слабия да обслужва твоите интереси очевидно е една от широко прокламираните евроатлантически ценности и се посреща с адмирации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Юли 2022 10:09ч.

    Искаме да бъдат публикувани и българското споразумение, и "новото" за РСМ, ако се различават по същество, гласуването от БГ парламент да се обяви за невалидно!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Юли 2022 10:14ч.

    ".....в преговорната рамка присъства „чист македонски език, който става официален език на ЕС без добавки и квалификации“, .... Какво нещо е инатът, няма оправяне. Както няма и македонски език, няма и толкоз - българска граматика със сръбска лекскика тук-там и някои измислени диалектни форми! Това е положението!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитров

    02 Юли 2022 10:26ч.

    Надявам се събитията он 1946 година отново до се повторят , след предстоящото прекрояване на постсъветското пространство в Европа и на националните ни предатели след 1989 година отново да се потърси съдебна отговорност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славин

    02 Юли 2022 10:35ч.

    Гаранция Франция. За Минскште споразумения видяхме какъв гарант беше Франция. Войната беше предрешена. Сега и на нас ни натрисат потенциален конфликт. Балканското барутно буре е заредено с помощта на мухлявата политика на франсетата. Нищо ново и честито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Юли 2022 10:38ч.

    Нищо нямаше да заредят, ако не търпим глупаците, къде ни унищожават вече 30 г. Що за идиот гласува за същите, които е свалил заради кражби и лошо управление?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брате

    02 Юли 2022 10:40ч.

    Действията на ЕС направо разобличават ценностите на съюза. Ние може и да пострадаме, но ще изкараме същността на това сатанаилско образование, така както никой от съюза не може. Защото другите държави не могат толкова много да страдат, колкото нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все тая

    02 Юли 2022 11:26ч.

    Потурчен,помакедончен.Това ще отмине.Българите ще ги бъде.Слаби души не ни трябват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    02 Юли 2022 11:35ч.

    Това с езика е като вица за студента Пешо с трите т---ка, който обиколил всички доктори в поликлиниката, но никой не открил трети т---к. Накрая психиатърът склонил: да, точно така, три са, отивай при хирурга да ти резне единия. Тръгнал си Пешо, на стълбите - колегата Иван: защо си тук, да не си болен. А, не, отвърнал Пешо, имах свободен час и дойдох да ме погъделичкат по т---ците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    02 Юли 2022 11:39ч.

    В Скопие могат да издигнат паметник. На него от едната страна ще стои изправен Киро (с "фунийка" в лявата ръка), надвесен над Боце, застанал в молитвена поза с "нимб" , около главата му. На фона на американски флаг и играещи "кънтри" посланици...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    02 Юли 2022 11:59ч.

    Предложен е документ от Съвета на ЕС. НС на Бг го гласува (приема), но под условие!, т.е. прави забележки, корекции. След бавене, РСМ също приема нещо, но ние тук не знаем какво е то, защото м/увременно се твърди, че французите са го променили. Бг и РСМ не са подписвали нищо заедно, но има хипотеза двете отделно да са подписали нещо с ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    02 Юли 2022 12:02ч.

    Разбирате ли цялото безумство на ситуацията. Проблемът беше двустранен, но така го омотаха, превръжайки го уж в "европейски", че вече реално никой освен Брюксел не знае пълната картина. А онзи ден в цялата бъркотия чух фразата от Външно: Ами, то ветото практически вече е вдигнато! Ама ... по-нататък може да наложим ново!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    02 Юли 2022 12:08ч.

    Уважаеми колеги, вие нямате ли чувство за смисъл, реализъм, самосъхранение. Нима не усещате как свариха бульон, в който основните съставки са: бг доверчивост, простотия, предателство, а застройката е западно двуличие, манипулация, лъжа, накрая и една димка (руските шпиони), която да маскира и измести фокуса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    02 Юли 2022 12:15ч.

    Не усетихте ли, че в последните дни вече никой в нашата страна не говори за РСМ. Насаждаше се лъжливо и фалшиво усещане, че въпросът е решен. Не, не е решен! Предаден е в ръцете на едни отявлени и доказани лъжци и лицемери, които ни полъгаха със сладки обещания: Шъ ви опрайм! Е, опраиха ни! Сбогом Бг история, език, суверенитет! Здравейте Язик, антични, идентитетот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    02 Юли 2022 12:22ч.

    Поради техн. невъзможност за излагане на цялостна и аргументирана теза, авторът беше принуден да формулира субективното си виждане на части. Естествено, то не ангажира никого и няма претенции за пълна истинност в детайлите, но ситуацията, при която се създава усещане, че с вардарските идиотски сърбомани сме на различни планети и няма допирни точки, стана нетърпима!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    02 Юли 2022 15:15ч.

    На пръв поглед в изложената по-горе теза има един слаб момент, но само на пръв поглед. Изначално фр. предложение включваше три елемента, които имат смисъл и действат само в единство. Двустран. протокол предполагаше още преговори и ясно разбирателство м/у двете страни. Бързо се разбра, след корек. НС на Бг и РСМ реакц., че този протокол е обречен и невъзможен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    02 Юли 2022 15:19ч.

    Няколко дни след това тихомълком се прокрадна идеята, че Протоколът щял да отпадне. Следете за този привидно дребен детайл. Ако се опитат да го смотат в неразборията, то това би било открито мошеничество и измама. Цялото "фр." предложение би загубило практически смисъл и нещата би трябвало да се върнат в положението преди 24.06., което значи НАЛИЧНО Бг ВЕТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • маларт

    02 Юли 2022 16:30ч.

    Предполагам Османи говори у тех си на чист северномакедонски, а не на албански

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи