Османи: Сега е единственият и последен шанс за спасяване на отношенията с България

Османи: Сега е единственият и последен шанс за спасяване на отношенията с България

Диалогът с България, както и с френското председателство продължава, надяваме се, че в следващия период ще има и конкретни стъпки, но едно е ясно и го казваме на всички – първо, че вече не става въпрос за Скопие, вече казах, че топката е в полето на България и ЕС, и второ, че може би това е единственият и последен шанс за спасяване на отношения ни с България. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, предава БТА.

Мисля, че в бъдеще ще има все по-малко политическа енергия в правителството, и цялото общество, да се посвети на решаването на този въпрос, който изразходва толкова много политическа, но и гражданска енергия в непрекъснатите процеси на надежда и разочарование. Ние сме длъжни да не подлагаме повече гражданите на такива безкрайни разочарования и в един момент трябва да се постави черта, за да кажем: стига. Като правителство вече не можем да се занимаваме само с този въпрос, ще трябва да се фокусираме вътре, да продължим с реформите, каза министърът на външните работи на Република Северна Македония.

Той заяви, че до лятото правителството на Република Северна Македония ще продължи да влага максимални усилия, "докато не бъдат изчерпани възможностите" в процеса на преговорите с България и опозицията трябва да разбере това.

Дали ще успеем, ще зависи от това, което ще реши София и какво ще реши ЕС, каза той, уточнявайки, че все пак не може да направи паралел между ЕС и София, защото "има държави, които знаят, колко е важно да бъдат честни към тези, които са изпълнили условията”. По думите му, ако България не отмени ветото си през юни, отношенията между двете държави няма да бъдат замразени, но правителството вече няма да се фокусира върху този въпрос, а посланикът в България ще продължи да работи по темата.

По отношение на гаранциите, за което настоява опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, че след включването на българите в преамбюла на конституцията на Република Северна Македония България няма да иска нищо повече, Османи уточни, че настояването му за подписване на всеобхватен документ означава гаранция и ако опозицията в страната също мисли така, значи мислят по еднакъв начин.

Важно е да го има този документ, за да знаем къде започва и къде завършва този процес, подчерта Османи, допълвайки, че всекидневната комуникация с България продължава и все още има сериозни шансове за успех. По думите му в последните месеци позициите са сближени толкова много, че "ще бъде историческа щета”, ако този момент не бъде използван, защото "няма да има по-подходящ”.

Според Османи е имало идея в края на май да бъде проведено второто съвместно заседание на правителствата на двете държави, но "това ще зависи и от другия политически процес”(на преговорите).

През процес на провокации и блокиране говорът на омразата няма да бъде намален. Лекарството за това не е в симптоматиката, а в причината за говора на омразата, а това е ветото, каза още Османи.

Пресконференцията на министърът на външните работи на Република Северна Македония днес беше посветена на започващия процес на стратегически диалог със САЩ на 2 юни във Вашингтон, като на първата среща на правителствата акцентът ще бъде поставен върху отбраната, икономиката и енергетиката, но ще бъдат обсъдени и теми като киберзащита и конкретна инициатива в областта на културата и образованието.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Трябва да депониране злощастното им признаване за държава

  07 Май 2022 16:59ч.

  И да скъсаме дипломатическите отношения

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  07 Май 2022 21:20ч.

  И не е само това. Правят се стъпки за преминаването на Македонската патриаршия към Сръбската!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да денонсираме

  07 Май 2022 17:00ч.

  На Андроид коректора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А за вас това е последен шанс

  07 Май 2022 17:29ч.

  Да осъзнаете, че искате да влезете в съюз от държави Вам.Пири, които изсмукват изплюват и търсят нови свежи попълнения за заробване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  07 Май 2022 17:44ч.

  Досега освен претенции и език на омразата и изнудване друго не сме видели от тях. Какво конретно свършиха за подобряване на отношенията с България, че сега било последен шанс?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чупката

  07 Май 2022 17:52ч.

  Нямате никакъв шанс, изпърдяхте си късмета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Evstati

  07 Май 2022 18:05ч.

  Осман се опитва да копира zеленски, нагъл, безпардонен, друг му е виновен, а той целия в бяло. Няма нито едно изпълнено условие, но се моли като копанарин на ЕС и САЩ да ни мачкат, баси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лошото е, че като не ги пускаме в ЕС, всъщност им спасяваме измишльотината, която те наричат държава

  07 Май 2022 18:40ч.

  Заслужават да ги оставим да влязат в обора и да ги изсмучат за норматив покрай кризата на евроразпада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искат кон за кокошка - нашата история да стане тяхна, както откраднаха езика ни, а в замяна щели да ни сторят големо евала! - Да ни впишат в конституцията си,

  07 Май 2022 18:53ч.

  че съществуваме в РС Македония! И онова леке, което е начело на правителството ни, заминава за Вашингтон на инстриктаж от хазар-юдаиста Блинкен, как да бъдат излъгани българите в България, че е изгодно да всемем кокошка и да си дадем коня - историята! А омразата на антибългарите в РСМ е залегнала в техните учебници, книги, филми...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  07 Май 2022 18:59ч.

  Украйна номер 2 но на Балканите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кики

  07 Май 2022 19:07ч.

  Ако трябва да спасяваме отношенията, които са в момента между България и РСМакедония, по-добре да не влизат в ЕС, защото ще пренесат конфликта там. Македонските политици и общественици трябва да приемат по-цивилизовано и по-съвременно света, който не се върти само около тях, а изобщо се върти и в това движение участваме и ние българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  07 Май 2022 20:04ч.

  Аз няма да страдам за развалените ни отношения... достатъчно ви търпяхме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  07 Май 2022 20:14ч.

  Ама, какви отношения ще спасяваме, ве, Ама какво си въобразяват тези? А бе я си вземайте отношенията и ни се махайте от главата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • само питам

  07 Май 2022 20:16ч.

  Иначе кво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  07 Май 2022 20:41ч.

  Шиптърът не случайно поставя ултиматум. Ако някой не е разбрал, тук са заложили втората геополитическа мина в Европа. Кирчо е обещал, но няма да свърши работа, щото е пътник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  07 Май 2022 23:45ч.

  Аре чупката. Яйцето ще учи кокошката. Пържете се със своята история след манастира Прохор Пчински. Всичко останало си е наше. Кирчо и Кокорчо не са хората които ще определят българската история. Те случайно минаха оттук и си заминават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи