Османи: ЕС трябва спешно да деблокира преговорите с РС Македония и Албания

Османи: ЕС трябва спешно да деблокира преговорите с РС Македония и Албания

Европейският съюз трябва спешно да деблокира началото на преговорите с Република Северна Македония и Албания и не трябва да позволява Западните Балкани да бъдат оставени като открит въпрос и отворена рана. Това заяви днес външният министър Буяр Османи в отговор на въпрос дали е възможно ситуацията с Украйна да се прехвърли на Балканите, съобщава БТА.

„Първото решение за предотвратяване на влошаването на ситуацията в региона е незабавно започване на преговори с Македония и Албания. ЕС има рана в тялото си и това са Западните Балкани. ЕС не може да се бори с предизвикателствата на света, докато е ранен. Ето защо смятам, че е повече от всякога необходимо ЕС да събере сили, за да даде положителен тласък на тази слаба точка на континента, която може да се използва за отслабване на позицията на ЕС в този конфликт. И Украйна трябва да има своята европейска перспектива, но не може да бъдат прескочени Западните Балкани, оставяйки рана в сърцето на самия ЕС, като се има предвид, че Западните Балкани са заобиколени от държави членки на ЕС от всички страни", каза Буяр Османи.

„Ще продължим с активността си през този период, докато сме ангажирани с конфликта в Украйна, за да разбере ЕС, че в региона е необходимо да бъде въведена нова динамика. Нова динамика в регион, който има два големи отворени въпроса, като Босна и отношенията между Сърбия и Косово, означава да се даде зелена светлина за започване на преговори за Република Северна Македония и Албания. Това веднага ще промени динамиката в положителна посока за целия Западен Балкан, защото вместо четири отворени въпроса ще има само два, но и две държави, които ще помогнат за затварянето им”, каза Османи.

 

Коментари

  • JosephCer

    01 Март 2022 16:39ч.

    <a href=https://kwork.com/offpageseo/13897093/youtube-backlinks>link building</a> <a href="http://www.nuriadejuan.com/tus-emociones-en-el-embarazo/#comment-94985">Backlinks</a> c8db883

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, гулщма навалица са заформя

    01 Март 2022 16:49ч.

    с тез навлеци. Грузинцити и те дън устанат назад. Масрафът са заформя дъй епичен, ку са отворат вратите. ЕЦБ ша Шчупи пресите, хеликоптерите ша са кът за фърляне на €

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Златко

    01 Март 2022 16:58ч.

    Дрън, дрън, та пляс. "Кому е изгодно, кой печели?" от приобщаването на Република Северна Македония и Албания към ЕС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    01 Март 2022 18:52ч.

    Това си го мислех, че идва. И ето на Гоце, Самуил, б. Миладинови се оказаха МАКЕТА накрая !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    01 Март 2022 19:21ч.

    20 правителства ще грабят, но сили ще се опитат да откъснат северна територия, няма да успеят, но ще откъснат южна територия. Украйна ще я спаси Русия, но ще загубим Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, бе, само им е до вас,

    01 Март 2022 20:56ч.

    простете се за бързо приемане в ЕС, при създалата се военна обстановка на вашите приятели вече не им е до вас. Имат много по-важни приоритети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    01 Март 2022 21:51ч.

    я си ЕПМ, бе арнаутин...ще разблокира...да не почне операция за десърбисация...и се АСНОМизация...дебил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чиба

    01 Март 2022 22:57ч.

    Чиба бееее...,сега въобще не ни е до вас изтрещялници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    02 Март 2022 7:37ч.

    Да, чудесна идея...да пуснем шиптърите и северомакедонците в ЕС през задния вход заради форсмажор?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    02 Март 2022 8:29ч.

    Ми щом ще пускаме Украйна по същия начин... Сега ще почнат да се пуцат наред и, хоп, вратите на ЕС отворени. Идиоти. Този съюзи си заминава. Става просто неуправляем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи