Още два товарни кораба са минали по временния черноморски коридор покрай Румъния и България

Още два товарни кораба са минали по временния черноморски коридор покрай Румъния и България

Украинският президент Володимир Зеленски обяви снощи, че още два кораба са преминали по "временния" черноморски плавателен коридор, използван след оттеглянето на Русия от зърнената сделка през юли, предаде Ройтерс. "Два кораба успешно преминаха през нашия временен "зърнен коридор", гласи публикацията на Зеленски в социалната мрежа "Екс", бивша "Туитър".

В отговор на заплахата на Русия след прекратяването от нейна страна на зърненото споразумение да приема всички плавателни съдове, поемащи и отплаващи от украински пристанища в Черно море като потенциална военна цел, Украйна обяви отварянето на "хуманитарен коридор", който минава в близост до крайбрежието на Румъния и България, посочва Ройтерс.

Агенцията припомня, че в петък два кораба са минали по коридора, с което бройката е станала четири. Те са плавали под флаговете на Либерия и Маршаловите острови и са превозвали на път за Босфора съответно чугун и концентрат на желязна руда. Със споменатите от Зеленски вече са шест. 

Сега украинският президент не уточни за какви плавателни съдове говори и дали са минали целия маршрут. Той обяви, че Украйна "възстановява свободата на корабоплаването в Черно море. Свободата изисква решителност".

Ройтерс посочва, че утре президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в черноморския курортен град Сочи в контекста на опитите на Анкара и ООН да съживят зърнената сделка, според която Украйна може безопасно да изнася зърно от черноморските си пристанища.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Русия я изключили и от Азиатските игри. Так держать тов Путин.

    03 Sep 2023 11:36ч.

    Догодина с Нигер, Мали и Горна Волта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смирение знаеш ли какво е?

    03 Sep 2023 12:33ч.

    Съветваме те да не предизвикваш милостта Божия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    03 Sep 2023 11:52ч.

    Защо БТА не включи и българския кораб "Царевна" в бройката? Нали Кирчо го освободи. А с другият собственост на Домусчиев блокиран под Одеса какво стана? Това не е интересно за българите, нали? И откога кораби, които не превозват зърно са голям успех, че са преминали по т.н. "зърнен коридор"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно,

    03 Sep 2023 12:48ч.

    как гл.счетоводител на военното ведомство на Русия ген.Коношенко още не съобщил че въпросните украински кораби вече са потопени?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    03 Sep 2023 15:21ч.

    Левашки маневри на Зеленски, с които да убеди застрахователите, че безопасно може да се изнася фуражно зърно за храна на прасетата в З.Европа. Тук той праща малки стари корита, натоварени с евтин баласт, като необогатена желязна руда, в посока Турция. Руснаците ги интересуват обратните курсове, посока Одеса...на които се товари оръжие, дронове, техника. Такива ща бъдат директно потопени, никой да не се съмнява. В Дунава могат да влязат малки корабчета и шлепове, а на север към големите пристанища всеки сантиметър се прострелва в рамките на минути.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи