Осемгодишно българче влезе в световния елит по шахмат

Осемгодишно българче влезе в световния елит по шахмат

Велислав Захариев Снимка: Шахматен клуб Елит

Осемгодишно българче влезе в световния елит по шахмат. Това е Велислав Захариев от Берковица, който зае седмо място в ранглистата на Световната шахматна федерация в своята възрастова група, съобщава БНР.

След успешно участие в международен турнир в Димитровград, Сърбия, Велислав получава над 100 точки в рейтинга си, което го прави седми в света, разказва майка му Веселка Захариева: "Там се представи много добре - направи три победи, две ремита и две загуби като всичките му опоненти бяха с възрастни състезатели с много висок рейтинг".

Миналата година Велислав зае трето място на европейския ученически шампионат в Гърция. Година по-рано, на турнир в Австрия, стана европейски вицешампион по шах за деца и първото дете шахматист у нас, спечелило на 6 години титлата във възрастовата група до 8 години.

Започва да играе шах, когато е на едва двегодишна възраст. Първоначално родителите му го учат просто да разпознава фигурите.

"Когато видяхме, че той играе вкъщи с баща си, решихме да го заведем на едно състезание, където той се представи много добре и вече след това потърсихме треньор", сподели майка му.

До момента Велислав е спечелил 10 купи и близо 30 медала; двукратен шампион е на България, вицешампион на Европейския съюз.

"Харесвам да печеля купи и медали. Ако загубя, не се ядосвам. Искам да стана световен шампион", каза Велислав за БНР.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • prof. Popovski_MM

  01 Апр 2023 14:21ч.

  Браво, юначе! ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашите деца са прекрасни!

  01 Апр 2023 14:51ч.

  Остава само да им осигурим условия за развитие в България! Време ни е за възраждане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Много важно

  01 Апр 2023 16:31ч.

  Да се усигури спокойно и нормално детсво на момчето.Светът знае много примери на провалени животи на малки гении/Уйлям Сидис /.А условия има!Поне в Шумен.Посетете сайта на шах клуб Шумен и вижте за какво става дума.И деца посещаващи клуба има.Повече от когато и да било.И резултати има-17годишната Надя Тончева преди дни стана 9та в Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  01 Апр 2023 15:58ч.

  Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  01 Апр 2023 17:20ч.

  Дано съдбата бъде благосклонна към това момче! Би трябвало да отчитаме, че шахматните успехи в турнири деца срещу деца са твърде менлива величина. Повечето от тези "състезатели" лесно се разсейват, липсва им постоянство. Всеки треньор по шахмат, работещ с деца до 10-12 години ще го потвърди. Велислав има да извърви много дълъг и труден път за да стане истински шахматист. Нека успее!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Idealist

  01 Апр 2023 21:45ч.

  Дано с постоянство и добри условия му се даде възможност да се развият способностите му!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корнела Цачева

  01 Апр 2023 21:47ч.

  Дорбе че не е играл " добре" шах в корема на амбициозната мама Пр- ка или докато е бил с бащата си в Ташкент . Аман от детски успехи и майките им . После някак си изчезват тези успели българчета особено в -шах, математика, физика информатика иииии накрая никакви ги няма. Само сина на Цецка Цачева е Гений , според мама му пак иначе в България преди мама да блесне е 50 - ти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи