Осъдиха Петков и Василев да платят 15 хил. лв. на одиторка, която опозорили в интервю пред затвора

Осъдиха Петков и Василев да платят 15 хил. лв. на одиторка, която опозорили в интервю пред затвора

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са осъдени да платят 15 хил. лева на одиторка от финансовото министерство, която се почувствала обидена, опозорена и изпаднала в шок от тяхно интервю, дадено пред софийския затвор и публикувано на интернет страницата на "Продължаваме промяната" и в много медии.   

Двамата трябва да платят и 2872 лева разноски по делото. Решението на съдия Венета Георгиева от Софийския районен съд е от 16 януари тази година. То е 30 страници и не е окончателно.  

Става дума за следното.

На 19.09.2022 г. Петков и Василев  дават пред сградата на Централния софийски затвор интервю, на което има много репортери. Според одиторката с това си действие "те давали началото на една безпрецедентна личностна атака срещу нея, обективно изговаряйки лъжи и очерняйки името й". Същото интервю било дадено само 12 дни преди изборите за народни представители, проведени на 02.10.2022 г.,  и за това тя определя тяхната "изява като една политизирана пи ар акция".

Смята, че това се потвърждавало от изказването на Кирил Петков, направено през 5-та и 36- та секунда на интервюто: „... и всъщност изборът, който трябва да направим на 2-ри октомври, искаме ли да имаме една силна антикорупционна комисия..." Жената твърди, че именно поради тези изрази, интервюто бързо се разпространило в медиите и станало достъпно за един много голям неопределен кръг от адресати. "До края на деня на 19.09.2022 г. информацията била представена в публичното пространство в повече от 20 електронни сайта и събрала хиляди прочитания и гледания", посочва тя в исковата си молба.  И уточнява, че в медите интервюто било със заглавия като:  „Петков и Василев разкриха една от най-порочните схеми при управлението на ГЕРБ",  „Продължаваме промяната" с брифинг пред затвора: ГЕРБ са манипулирали одитите на евросредствата през популярен сайт", „Петков и Василев дават ГЕРБ на европрокуратурата заради злоупотреби при одити на европроекти".

Тя посочва и доста конкретни изрази, изречени от двамата, като един от тях например е:  Всичко това се предоставя в момента на Европейската прокуратура, за да може да се разследва, защото това означава, че одитът на европейските средства в България е бил абсолютно тенденциозно правен. Европроектите са били предварително подбирани, одитирани са пчелини, вместо да са одитирани истинските проекти и това нещо, поне доколкото ние имаме информация, е ставало с протекции от Брюксел."

Когато чула техните твърдения тя изпаднала в шок. Освен това била изплашена за живота и здравето на 84-годишната си майка, която била силно разстроена, след като била прочела част от публикациите след интервюто. Изключително притеснена била за дъщеря си и цялото семейство, които също като нея били шокирани и силно разстроени от използване на името й и лъжите и клеветите, които били изречени за нея.

Дъщеря й, на която предстояла сериозна операция, получила нервна криза и дни наред плакала и не можела да се успокои и примири с лъжите и клеветите, изречени по адрес на ищцата. Всичко това се отразило негативно и на одиторката, която страдала заедно със семейството си. Възмущението й било двойно по-голямо, защото и тя била симпатизант и залагала големи надежди за промяна. Като честен човек и професионалист, отдаден на контрола, тя също искала промяна към по-добро, също искала както европейските, така и националните средства да се разходват законосъобразно и разумно и винаги като експерт е работила, водена от правилата и законите.

В исковата си молба обяснява, че публично била накърнена честта, достойнството и професионалната одиторска репутация, уронени били авторитетът и престижът й като одитор. Подкопани били професионалните й постижения и тези на институцията, в която работи, както и на Европейската комисия, която проверява и приема резултатите от работата на агенцията. Сочи, че е градила своята професионална репутация и безупречно добро име в публичния сектор от 1996 г., когато започнала работа в Столично управление „Държавен финансов контрол" към Министерството на финансите (впоследствие Агенция за държавен вътрешен финансов контрол - АДВФК) като финансов ревизор и в резултат на упорит труд напредвала последователно в работата си като главен финансов ревизор, началник на отдел и директор на дирекция „Контрол на бюджетните разпоредители" и „Хармонизация и методология на одитната дейност" в АДВФК и правоприемника й Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) (1996-2004). През октомври 2005 г. по препоръка на Европейската комисия дирекцията, ръководена от нея, била прехвърлена от АДФИ в Министерството на финансите като дирекция „Вътрешен контрол", която отговаря за реформата на държавния вътрешен контрол в България.

Сочи, че е отдадена на мисията в България да има силен, работещ по международно приетите одитни стандарти вътрешен и външен одит и адекватни системи за управление и контрол. В резултат на безупречната й репутация и професионален опит била канена да споделя опита на България в областта на одита и контрола в Косово, Албания, Армения, Хърватска, Грузия, Молдова.

От своя страна Кирил Петков и Асен Василев твърдят, че въпросното интервю от 19.09.2022 г., нито веднъж не са посочили изрично нейното име и не са отправяли обидни или клеветнически твърдения по неин адрес, както и че не са автори на видеото. Твърдят, че не са възлагали изработването на видеото, нито са разпореждали качването му на уебстраницата promeni.bg, която не се ползва само от "Продължаваме промяната".

Сочат, че действително разполагат с информация и данни, подкрепящи изнесените във видеото обстоятелства. Посочват също, че публичните изказвания в интервюто представлявали упражняване на правото на политически ангажирани личности да информират обществото за текущи въпроси от сферата на държавно управление, представляващи обществен интерес, които са били на дневен ред.

Освен информиране на обществеността, чрез разгласяване на данните е било целено и разкриването пред обществото на предстоящите стъпки свързани с одита на европейски средства, в частност препращане на сигнала, ведно с всички подкрепящи го материали, до Европейската прокуратура. 

Считат, че „Продължаваме промяната" не носи отговорност и не определя съдържанието на информацията, публикувани на интернет страницата promeni.bg. 

По делото са разпитани и двама свидетели. Единият от тях е съпругът й,  който пред съда разказал следното:

Той разбрал за интервюто от телевизията, където го гледал. Било излъчено във вечерната емисия в деня, в който бил разпространен клипа в социалните мрежи.

Петков и Василев дали пресконференцията на открито, която била проведена пред Софийски централен затвор. Когато разбрал за интервюто, свидетелят веднага звъннал на жена си. Тя вече била научила и била в шок. Разбрала била от социалните мрежи. След това, същия ден мъжът й я взел от работа. Колкото повече мислела и навлизала по-дълбоко в тази ситуация и какво й се случва, тя се чувствала все по-зле. Това се отразило на здравето й, имала висок пулс и сърцебиене, будела се постоянно от някакви спазми, имала задух. Това състояние продължавало и до днес. Многократно се е разплаквала и пред техни приятели. Затворила се, не искала да контактува с хората. Трудно контактувала и със свидетеля. Преживявала дълбоко случилото се. Това рефлектирало и върху семейството.

Жената се стремяла да задържи децата настрани от случилото се и с тези нейни преживявания. Вглъбила в себе си и не желаела да се вижда с хората, а преди това била много лъчезарна натура. с

Разпитана е и колежка на одиторката. 

Тя обяснила, че през 2020 г. по време на Ковид пандемията, на една от проверките в дадена община,
извършила проверка на обществена поръчка за строителство. В резултат на проверката, след като я приключила, била констатирала седем на брой констатации, които влезли в контролния лист. В доклада, който излязъл от тази проверка, от тези седем констатации, останали две. На по-късен етап одиторката лично й показала, че е възложила контрола на качеството на други двама одитори, единият от които през това време бил в отпуск в Турция на море.

Одиторката показала на свидетелката имейлите, които били дошли. Свидетелката изказва пред съда мнение, че не е редно констатациите да останат само две. Свидетелката установила, че в доклада имало две констатации, а по другите проверки нейните констатации били премахнати и са останали само на другите одитори.  Според нея  констатациите по различните проекти се съобразяват с това кой е бенефициента

Според съда  е налице пряка и непосредствена връзка между поведението на Кирил Петков и Асен Василев и преживяванията на жената -  шок, стрес и други негативни психологически реакции, за които имало представен писмен документ по делото – амбулаторен лист от 19.10.2022 г., в който било  отразено, че тя е диагностицирана със сърдечна аритмия, има придружаващи заболявания хипертонично сърце и сърдечна недостатъчност и съобщава за силен психоемоционален стрес, инсомния, профузна тревожност и панически атаки. Дадени са препоръки за консултация с психотерапевт.

"Съдебната практика, в това число и тази на ЕС, приема, че е достатъчно изнасянето на невярна и недостоверна информация по отношение на някого, с която той бива опозорен, за да се приеме, че той е увреден и е понесъл неимуществени вреди", казва съдът.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

 • Стандарт

  18 Яну 2024 16:03ч.

  Като по учебник! Образцов подход от страна на одиторката. Публичната личност е длъжна да адаптира поведението си и да спазва много завишени критерии и стандарти за комуникация и поведение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  18 Яну 2024 16:14ч.

  И сега? Подчинената осъдила началика си? Верно е че делото е започнало преди Кокорчо да бъде министър. Май работат ще иде на взаимно опрощаване (както си проститиха Кирчо и Баце)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двамата педали с двойно гражданство съвсем за сахиби се взеха

  18 Яну 2024 17:35ч.

  Само дето сахибите накрая опират пешкира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи