Орбан: Западът е обхванат от военна треска, САЩ ръководят "коалицията на войната" зад Украйна

Орбан: Западът е обхванат от военна треска, САЩ ръководят "коалицията на войната" зад Украйна

Световната общност е разделена: западните лидери са обхванати от военна треска, а водещите страни от Азия и Африка призовават за мир в Украйна. Това мнение изрази в сряда унгарският премиер Виктор Орбан в петък в ефира на радиостанция Kossuth. Той подчерта, че в Западна Европа само Унгария и Ватикана са за мирно разрешаване на украинския конфликт.

"Международното обществено мнение е рязко разделено. Има Запад и има други: турци, араби, китайци и африканци - те призовават за прекратяване на огъня и мирни преговори", каза унгарският премиер. Според него развиващите се страни от Азия и Африка страдат от недостиг на храна и икономически затруднения, а "западните лидери са обхванати от военна треска". "Германците започнаха с изпращане на защитни каски (на украинската армия - ТАСС), сега изпращат танкове и вече има разговори за изпращане на бойни самолети", припомни Орбан.

Той смята, че от всички страни в ЕС само Унгария е за незабавно прекратяване на военните действия в Украйна и само тя и Ватикана „наистина искат мир в Европа“. Премиерът на Унгария предположи, че войнствената позиция на други държави по отношение на украинската ситуация се дължи на техните "различни интереси, включително икономически".

Резултатите от президентските избори в САЩ през 2024 г. могат да повлияят на ситуацията в Украйна, ако конфликтът се проточи още няколко години, заяви Виктор Орбан. Според него Украйна може да провежда военни операции само докато САЩ казват „да“, но ако кажат „не“, тогава ще има ситуация за прекратяване на огъня. „Тръмп, който възнамерява да се кандидатира отново за поста, иска прекратяване на огъня“, каза Орбан. Затова, обясни той, изборите в САЩ през 2024 г. могат да окажат пряко влияние върху ситуацията около Украйна. „Това дори може да повлияе на изхода от войната“, подчерта унгарският премиер.

Според него през последните години САЩ не са участвали активно във формирането на европейската политика, но след избухването на въоръжения конфликт в Украйна всичко се е променило. Съединените щати ръководят "коалицията на войната" зад Украйна, каза Орбан.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ВИП

    10 Март 2023 14:05ч.

    Защо Руската империя не воюва ефективно ? Досега можеше да издумка със няколко нюка гнездото на осите и да приключи гърчовете. Но явно чакат някакъв знак, тригер ? Кой знае. Сигурно е едно - войната в украйна е само фасада . Има и други тлеещи зони , които само чакат клечка кибрит и да лумнат във огъня. Светът не е онова спокойно място , както беше при ясно дефинираните граници на блоковете Изток-Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и ти ли, сине Орбане, се замисли за руските "освободители"?

    10 Март 2023 14:23ч.

    той и други неща е казал, но на ТАСС не им харесва да ги казват. "На Унгария, заради "променящата се геополитика", й се налага да преразгледа отношенията с РФ. Това мнение на икономическия форум в Будапеща е съобщил премиера на страната Виктор Орбан. По думите на Орбан, доброто взаимоотношение с РФ е в интересите на Унгария, но той се опасява, че отношенията на Москва с Европа като цяло са пострадали много заради войната, че може да не се възстановят още много години. Във връзка с това, Орбан мисли, че за Унгария си струва "сериозно да помисли" над това какви отношения в областа на политиката и икономиката би трябвало да се поддържат с Русия през следващите 10-15 години". https://meduza.io/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига опорки!

    10 Март 2023 14:56ч.

    Орбан, за разлика от подлогите в останалата Европа, е част от националистични, а не американофилни елити. Те виждат бъдещето си в Унгария, а не като пенсионери на Атлантическия клуб. Затова бъдещето на родината им е важно и не са склонни да бутнат народа си в термоядрената пещ. Апропо, сайтът на Медуза е място за пропагандна обработка на хора с когнитивни дефицити, а не за претендиращи за поне минимално развит интелект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова са примитивни опитите на евроатлантичетата да прокарват уж завоалирана пропаганда

    10 Март 2023 15:08ч.

    Нещастни евроатлантически нищожества, живяхте напразно. Приемете го. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не им отнемай рубладжийското

    10 Март 2023 15:36ч.

    Щастие, че 5/6 от света ги подкрепял.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    10 Март 2023 14:40ч.

    Б. Клинтън (в 1997 г.): «... Похарчихме много милиарди долари, за да доведем Елцин на власт (като отстранихме конкурента му), но те се изплатиха с огромна лихва - за нищожни цени изпомпахме от Русия 20000 т мед, 15000 т алуминий, 2000 т цезий, берилий, стронций и др. И печалбата на САЩ за довеждането на Елцин на власт е над 5700%. Такова нещо никога не се беше случвало в историята ни!»

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дали не са направили рекапитулация за изпомпаното от България?

    11 Март 2023 11:05ч.

    Някой да знае?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След др. Вучич

    10 Март 2023 15:34ч.

    И др. Орбан подви опашката. Останахте само с Иран и С. Корея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плюс Китай, Индия, Латинска Америка, арабския свят и по-голямата част от Африка

    10 Март 2023 17:45ч.

    А вий, небългари прозападни, вий сте идиоти. Платени предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    10 Март 2023 19:13ч.

    плюс най-важните фенове на Рашистка Фашагия-рашистите от форума на "проевропееца" Дачков:-) Написваш например, че нефтогазовите приходи на РФ през миналата година са намалели с 46%, даваш им и линка с тази инфо от руското Министерство на Финансите, и заблуденият рашистки фен написва, че не, не, те са русофили, това е прозападна пропаганда, и те никога нямало да си променят мнението. Другият фен го раздава по-агресивен, изпраща те я в Белене, я в Дневник, заедно с всякакъв вид обиди. Третият решава, че и това е малко, започва да обяснява глупости за родителите ти и даже за дядовците ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даже др. Лукашенко

    10 Март 2023 19:16ч.

    Не е признал незаконната анексия, Мунчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скоро

    10 Март 2023 15:53ч.

    Скоро ще има ново Освобождение за България - трето по ред. Този път от либерал-фашистката измет, продала ни на Бандеровци и всякаква измет от наркомани и педали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министерството на отбраната на РФ публикува имената на представители на украински компании и държавни институции, които участват в изпълнението на военните биологични програми на САЩ.

    10 Март 2023 16:28ч.

    https://vz.ru/news/2023/3/10/1202594.html Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ) на руските въоръжени сили уточни, че общо руското министерство на отбраната разполага с информация за повече от 100 украинску участници в американски биологични програми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    10 Март 2023 20:18ч.

    A бе аз защо друго намирам, като търся какво е казал днес Орбан за Русия? Hungary may need to re-think its cozy relationship with Russia in the future due to shifting geopolitical realities in the wake of Moscow’s invasion of Ukraine, Prime Minister Viktor Orban said. А, сетих се. Защото не съм чел ТАСС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    11 Март 2023 8:08ч.

    Навремето Коминтерна купуваше лумпении терористи. Днес Кремъл купува партии и държавни глави. Орбан иди нахуй!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбан

    11 Март 2023 9:20ч.

    Никъде няма да отида. А ти, безотечествениче - чемодан, вокзал, нигросаксия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи