Орбан: Унгария няма да напусне ЕС, а ще превземе Брюксел

Орбан: Унгария няма да напусне ЕС, а ще превземе Брюксел

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унгария не възнамерява да напуска Европейския съюз, но иска да постигне промени в него, като за целта трябва да „превземе Брюксел“. Това каза в интервю за списание Mandiner премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Отговаряйки на въпроса дали Унгария ще напусне Европейския съюз, той каза: "Няма да напусне, ще влезе. Влезте! Моят план не е да напусна, а да превзема Брюксел".

Унгарското правителство многократно е заявявало, че очаква промени в ръководството на ЕС след резултатите от изборите за Европейски парламент, които трябва да се проведат през юни 2024 г. Будапеща им отдава голямо значение и се надява те да укрепят позициите на десните партии в Европа.

„Будапеща няма да позволи на ЕС да започне преговори за присъединяване на Украйна. Дори, ако Унгария е единствената страна в блока с такава позиция. Европейският съюз е напът да направи ужасна грешка, която трябва да бъде предотвратена. Дори и 26-те останалите страни-членки на ЕС  да искат да я направят, а само ние ще бъдем против”, добави още Орбан.

“Но поради войната, по геостратегически, така да се каже, политически причини, все още е необходимо да започнем преговори. Според мен това е грешка”, каза Орбан.

На 8 ноември Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване към ЕС с Украйна и Молдова. Официално решение за стартиране на процеса ще бъде обсъдено от участниците на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 14-15 декември. Може да се приеме само с единодушие. Унгарското ръководство последователно се противопоставя на това.

Унгарският премиер Виктор Орбан добави още, че не смята скорошния си разговор с украинския президент Владимир Зеленски за пълноценна среща: "Не бих го нарекъл среща, но президентът на Украйна имаше какво да ми каже. Използвахме възможността и разменихме няколко думи един с друг.”

След тази среща, проведена в Буенос Айрес на 10 декември, прессекретарят на министър-председателя на Унгария Берталан Хаваси каза, че на срещата е бил повдигнат по-специално въпросът за приемането на Украйна в Европейския съюз. Тогава Орбан отбеляза, че страните членки на ЕС непрекъснато обсъждат тази тема, поясни Хаваси.

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Успех, Викторе!

    13 Дек 2023 16:21ч.

    Това е истинската лидерска позиция! Не като дезертьорите от Албиона, които предпочетоха да се скатаят и спасяват поединично, вместо да поемат отговорност и да поискат необходимите промени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Дек 2023 19:30ч.

    За разлика от недоразумението Белгия, АвстроУнгария е империя с традиции. Унгария до последно се би рамо до рамо с Германия срещу болшевишката чума и рано въстана през 1956. Въпреки това си гледа интереса и не прекратява изгодните търговски връзки !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсула кой я е избирал, че се не сещам

    13 Дек 2023 16:38ч.

    Къде им е прословутата им демокрация, незнам. Ла Руш колко време говореше за тоя Лисабонски договор, е, натресоха ниго, излъгаха ни, поставиха държавите на колене пред някакви измислени комисии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Дек 2023 16:55ч.

    Путин само ще да е обещал Ужгородска област на Орбан.Такава настървена подкрепа за Кремъл просто няма как да се обясни по друг начин.Да видим Фицо.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    13 Дек 2023 16:57ч.

    Тоя и той се е качил на черешата. Следващите избори е аут и оттам към някое руско село.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    13 Дек 2023 17:46ч.

    чикиджия си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Принципен и смел лидер

    13 Дек 2023 17:06ч.

    е Орбан. ЕС не размрази блокираните пари за Унгария, но Орбан си отстоява позицията. Как може да стане не знам, но Унгария да "превземе" Брюксел - това засега е единственият шанс да се възроди същинската Европа - да се възроди от тази смрад, в която я превърна брюкселският слугинаж на Дълбоката държава. Всъщност, защо да не може - консервативната позиция очевидно набира сиили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • AAAAAAA така!

    13 Дек 2023 17:11ч.

    Вземете и България за съюзник, та да пропадне интифадата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Управляваната от околностите на Моленбек "Европа" е лайно, разбъркано със сополи

    13 Дек 2023 17:12ч.

    На никого не е затрябвала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • единствената демократична република в ЕС, останалото са безгръбначни поробени плазмодии, и най вече Бг

    13 Дек 2023 17:55ч.

    Унгария заслужено ще си получи като подарък от Русия солидна част от баницата - Западна Украйна. Фашингтонските манафи и техните побратими от евроколхоза ще пуснат по една сълза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    13 Дек 2023 18:17ч.

    Всяко засилване на Австро-унгария винаги е водело до проблеми на Балканите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политик, който ще остане в историята! А не като "нашите" мижитурки!

    13 Дек 2023 18:26ч.

    Евала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбан Виктор,

    13 Дек 2023 18:34ч.

    10 млрд. евро са си 10 млрд. евро. А цялата сума от 23 млрд. евро са си направо огромна пара. Засега Путин не може да ти ги даде. Догодина и по догодина също няма да може. Затова ще слушкаш, за да папкаш. Ако не щеш, купувай къща в селото на бившата австрийска външна министърка в Ленинградска област и не се прави на велик политик. За джобни за теб и дъщеря ти Путин има пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    13 Дек 2023 19:11ч.

    Никакви полезни ходове нямат западняците. Всичките им проекти са в задънена улица. И тоя ще се провали с трясък

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Последният провал с трясък,

    13 Дек 2023 20:00ч.

    за който си спомням, е разпадането на Съветския съюз и контролирания от него Източен блок. ЕС и САЩ няма да са вечни, но засега залагам 50:1, че първа в небитието ще се пресели РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    13 Дек 2023 20:23ч.

    СССР трябваше да се разпадне Троцкисткият модел на управление чрез съвети не беше работещ модел. Това е точно шибаното местно самоуправление на социалистите в ЕС. Системата на съветите, възникнала по времето на Февруарската социалистическа революция, и доусъвършенствана от Троцки след Октомврийският преврат не беше работеща система. В този си вид СССР трябваше да направи реформа. Всеки опит за реформа обаче беше посрещан на нож от интернационалистите. Тук можем да посочим Чешките събития, Затова СССР като форма на управление въведено от троцкистите трябваше да се разадне, като се създаде впоследствие нова конфигурация. И пътьом да изчисти всички циреи в историята си, и да си разчисти сметките със всеки, който е посегнал или предал СССР и Империята. Играта е - или всичко, или нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "но засега залагам 50:1"

    13 Дек 2023 20:51ч.

    Глупости, лъжеш, нищо не залагаш, само се лигавиш, продължавайки да си живуркаш по буржоазному, като типичен лигльо консуматор, който тайничко си въобразява, че ще живее вечно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    13 Дек 2023 20:57ч.

    И както уважаемият Джефри Сакс възкликна наскоро - Ама какво говорите! Никой не ги е побеждавал. Никой не е искал от тах да се разпадат. ТЕ САМИ! И ето това „те сами„ е най големият кошмар на обединеният запад. Русия влезе в тяхното поле, и ги побеждава с тяхната игра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    13 Дек 2023 21:01ч.

    Но ако тук, в Украйна става въпрос за нищожното парче земя, наречено Европа, големият, решаващ рунд ще е на изток. И това е цяла Азия, без Китай. Китай не е Изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи