Орбан: Тръмп и ЕС могат да сложат край на войната в Украйна за един ден

Орбан: Тръмп и ЕС могат да сложат край на войната в Украйна за един ден

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм

Ако Тръмп и Европейският съюз поискат, войната ще приключи за 24 часа. Войната, не трябва да забравяме, се води от мъже и същите хора, ако има воля, имат цялата способност да сключат мир. Мисля, че ако Тръмп стане президент, за един ден той ще може да гарантира прекратяване на огъня в Украйна и след това да започне преговори. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан пред италианския вестник Il Giornale, цитиран от "Труд".

Орбан подчерта, че за разрешаване на ситуацията и установяване на мир, Тръмп ще трябва само да постигне споразумение с ЕС.

„Ако Тръмп и Европейският съюз искаха, конфликтът щеше да приключи за 24 часа“, каза Орбан.

„Мисля, че ако Тръмп стане президент, той би могъл да постигне прекратяване на огъня в Украйна за един ден и след това да започне преговори“, подчерта Орбан.

Унгарският премиер и лидер на управляващата партия "Фидес" коментира и предстящите европейски избори.

„Преди всичко очаквам две неща: укрепване на демокрацията и ново дясно мнозинство. Тази Европейска комисия се провали по отношение на селското стопанство, войната, имиграцията, икономиката, сега те трябва да напуснат. Укрепването на демокрацията означава избиране на различна Комисия от сегашната, която по време на управлението си тя беше най-лошата. В същото време имаме нужда от прераждане на дясното в Европа, имаме историческа възможност да променим мнозинството. Десните партии трябва да си сътрудничат, ние сме в ръцете на две жени, които трябва да намерят споразумение”, добави още Орбан по адрес на Джорджа Мелони и Марин льо Пен.

„Европейският съюз използва инструменти за изнудване, спрямо Италия го прави с икономически и финансови лостове поради високия ви държавен дълг, спрямо нас с политики относно пола и имиграцията. Това е политически въпрос, зачитането на върховенството на закона няма нищо общо с него. Ние се съпротивляваме, имаме стратегии да защитим суверенитета си. За Италия е друго, без Италия не може да има Европейски съюз, но ние сме нация с 10 милиона жители. Нашата борба срещу федерализма на Брюксел обаче може да представлява пример за много други европейски нации”, заяви Орбан.

„Унгария граничи с Украйна, това не е просто война, а на нашата граница. Италия е географски далечна, за вас това е нещо друго. Има унгарски граждани от унгарското малцинство в Украйна, които се бият в украинската армия и губят живота си, ние сме единствената нация в ЕС, чиито граждани губят живота си в Украйна. Войната е започната от Русия, в това няма съмнение, но трябва да се запитаме как да действаме. Ние сме на кръстопът: или изолирайте конфликта и намерете дипломатически път, или навлезте по-дълбоко във войната. Ако позволим на Украйна да нанесе удари в Русия с оръжията, които Италия също доставя, ще има последствия със силна руска реакция и рискът от намеса на НАТО е на една крачка разстояние. Стратегията на ЕС е и тактически неуспешна, ние не осъзнаваме, че си играем с огъня. Идеята за Европейския съюз се роди в мирен проект, след Втората световна война Европа осъзна, че няма да оцелее в друга война. Трябва да се запитаме какъв е стратегическият интерес на Европа и да призовем за прекратяване на огъня. Всичко това е грешно и общественото мнение иска мир, а не война, която не е политическа игра”, подчерта Виктор Орбан.

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Dimitrov

    05 Юни 2024 7:43ч.

    Трудмо може да се възрази на Орбан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    05 Юни 2024 9:09ч.

    Войната е на такъв етап, че от един политик нищо да не зависи .....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тръмп

    05 Юни 2024 8:32ч.

    Ви еба майката руска в Сирия. Спомнете си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сирия без радикален ислям, контролиран от ционистите

    05 Юни 2024 8:57ч.

    Сирия е свободна, благодарение на намесата на Русия, и въпреки опита на Тръмп да върне историята назад, помагайки на американския колониализъм чрез радикални ислямистки проксита като ИДИЛ и ан-Нусра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джорджа Мелони и Марин льо Пен.

    05 Юни 2024 8:33ч.

    Мелони е въртиопашка. Италия по принцип е Държава-въртиопашка, не забравяме че е окупирана с американски военни бази... Льо Пен беше силна ораторка, но вече е изхабена. Дълбоката Световна Държава й организира няколко поредни "изборни загуби" , независимо какви са били истинските й резултати... Льо Пен в личен план има имидж на лузър, вечно губеща. Добре е да поотстъпи назад и да лансират младия Жордан Бардела. Орбан-Бардела-Салвини-Абаскал-Хрупала , това е скелетът на Европа днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Будапеща - от Вечния град към Града на вечността, градът, маркиращ прехода от космополитност към духовност

    05 Юни 2024 8:51ч.

    Има и такива места. Места, в които като се потопиш - време няма. Защо? Защото това, което е предадено като идея, като Висок идеал, то е отвъд времето...то е отвъд видимостта - то е частица от Реалността, то е част от изгубеното Царство. Такова е именно онова високо място в Будапеща, на хълмът Буда - сякаш извън шумотевицата на големия град, сякаш извън илюзията на времето. Именно тук е поставена емблематичната скулптура на Единството на унгарският творец Нандор Вагнер*, който изобразява във вътрешен кръг - Аменхотеп IV ( Ехнатон), Буда, Лао Дзъ, Христос и Авраам ( паднал в поза на преклонение) - всички - в Кръг на Единството с поглед към Центъра. В следващ, външен кръг са добавени и фигурите на Бодхидхарма, св.Франциск от Асизи и Махатма Ганди. Първото нещо, което те пленява е благостта в лицето на Ехнатон - онези затворени очи и безпристрастност към света, които ти напомнят да погледнеш навътре в онзи Безкрай, който е заложен в самият теб. Случайно или не, Вагнер е разположил Ехнатон в дясно от Христос. Цялата магнетичност на скулптурата показва вечният зов на всички Велики Духовни Учители - погледът в Центъра, погледът в Единството. Но за кое Единство говорим? - Онова, което е неизменно, онова, което в своята същност е изтъкано от извечните божествени принципи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бъдеща обединена Евразия от Лисабоон до Владивосток има нужда от Орбан с неговата далновидност и енергичност

    05 Юни 2024 9:01ч.

    Балансира на върха на бръснача. Няма как да им обяснява в експресни речи, че Русия никого не е нападала първа, а се намеси, за да спаси рускоезичен Донбас от геноцид и всякакви други произволи на диктатурата на прокси-режима на САЩ в Киев. Дано лукави за Тръмп, защото Тръмп тепърва трябва да се докаже, че е на страната на силите, които са против фашизма на транссексуалите и глобалната ковид-мафия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    05 Юни 2024 9:57ч.

    Като как - като почне да бомби Москва както обеща Тръмп и увеличи двойно помощта за Украйна ако не си изтеглите орките ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    05 Юни 2024 12:47ч.

    Кой да си изтегли орките,скъпа,Орбан ли ? Ма той няма орки,скъпа,пак ли си започнала да пиеш от сутринта ? Гледам че и като Тръмп си се разписала и пак същата глупост...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи