Орбан се появи с шалче на Велика Унгария, Румъния и Украйна реагираха

Орбан се появи с шалче на Велика Унгария, Румъния и Украйна реагираха

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унгарският премиер Виктор Орбан се появи с шалче на Велика Унгария, което предизвика реакции в Румъния и Украйна. Орбан е бил на мач между националите на Унгария и Гърция. След това беше заснет да се среща с унгарските футболисти, а на врата му виси шалчето на Велика Унгария, чиято територия включва части от Австрия, Словакия, Румъния, Хърватия, Сърбия и Украйна, пише БТА.  

Киев ще привика унгарския посланик, за да изрази протест срещу поведението на премиера Орбан, предадоха „Ройтерс” и БТА.

Румънското министерство на външните работи предаде на посланика на Унгария в Букурещ "твърдото си неодобрение" към жест на унгарския премиер Виктор Орбан, който се появи с шал с щампа, изобразяваща картата на Велика Унгария, на футболен мач между националните отбори на Унгария и Гърция, съобщава Аджерпрес.

Министерството посочи, че отношението на унгарския официален представител е в "очевиден контраст с атмосферата на откритост и възобновяване на двустранния диалог", показани по време на неотдавнашните срещи на румънския външен министър Богдан Ауреску в Будапеща.

"В следствие на появата на министър-председателя на Унгария г-н Виктор Орбан с шал, изобразяващ картата на Велика Унгария, на футболния мач между националните отбори на Унгария и Гърция, министерството на външните работи предаде на посланика на Унгария в Букурещ твърдото си неодобрение към жеста на унгарския официален представител, чието отношение е в очевиден контраст с атмосферата на откритост и възобновяване на двустранния диалог, показани по време на неотдавнашните срещи, които румънският външен министър имаше в Будапеща както с унгарския си колега, така и с унгарския премиер", се посочва в съобщение на министерството.

Институцията отбелязва, че "всяка проява от ревизионистки тип, независимо от формата й, е неприемлива, противоречаща на настоящата действителност" и на ангажиментите на Румъния и Унгария да изградят двустранни отношения в параметрите на Споразумението за разбирателство, сътрудничество и добросъседство, подписано в Тимишоара на 16 септември 1996 г., и на Стратегическото партньорство, от сключването на което тази година се навършват две десетилетия.

Унгарският премиер Виктор Орбан публикува вчера на страницата си във Фейсбук видео, на което носи шал със стилизирана карта на Велика Унгария, включваща част и от Трансилвания, съобщи ДжиФорМедия, отбелязвайки, че "ревизионистките прояви" са все по-често използвани от унгарски официални представители начело с премиера Орбан.

Изданието напомня, че през май 2022 г. Орбан заяви в радио интервю, че части от брега на Адриатическо море са били отцепени от Унгария и че "затова тези, които имат море и пристанища, могат да докарват петрол с танкери" - изявления, които бяха критикувани остро от официалните представители на Хърватия.

През 2020 г. пък Орбан публикува на страницата си във Фейсбук изображение на земното кълбо отпреди Трианонския договор, на което се вижда картата на Велика Унгария, включваща и Трансилвания. Публикацията беше придружена от текст, в който се говори за изпитите по история на учениците, посочва ДжиФорМедия.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Австроунгарец

    22 Ное 2022 13:05ч.

    Намек , че ще има Австроунгария 2,0. А дали ще се получи , ще гледаме от първия ред . По комшийски. Ама и от юг има една бивша империя , дето иска да си направи версия 2,0. Ще има шоу и фойерверки за нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Високата порта редовно публикува карти, на които Източна Румелия, че и нагоре чак до Варна земите са в Турция

    22 Ное 2022 18:31ч.

    Но ако действително падишаха реши да си ги прибере, ще сме си виновни само ние. По-точно продажниците, дено ни управляват вече седма петилетка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължение

    22 Ное 2022 18:33ч.

    Украйна няма какво да реагира, щото е измислена държава. А Румъния наполовина е на чужди земи. Имат да връщат, натовските мамалигари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кой се репчи?

    22 Ное 2022 19:03ч.

    Румъния и Украйна. Останалите отминават с усмивка. Всичко според очакванията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Унгария е велика...

    22 Ное 2022 20:00ч.

    със своята политика и в съпоставка с Румъния и Украйна. Последните две ракови образувания няма за какво да протестират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи