Орбан прави национално допитване да продължи ли помощта за Украйна

Орбан прави национално допитване да продължи ли помощта за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унгарското правителство реши да организира национално допитване, за да установи дали населението още подкрепя предоставянето на помощ на Украйна, седмица, след като премиерът Виктор Орбан заяви пред лидерите от ЕС, че има резерви по въпроса.

Държавният секретар Чаба Дьомьотор каза, че правителството е решило да започне националната консултация поради спорове с европейските институции, които засягат икономиката и сигурността на Унгария.

Във видео съобщение, публикувано във "Фейсбук" Дьомьотор заявява, че допитването цели да се гарантира, че "решенията за бъдещето остават в нашите собствени ръце".

"Притиснати сме да дадем повече пари за руско-украинската война, което не е точно опит за постигане на мир", каза той.

Европейската комисия предложи увеличаване на бюджета на ЕС до 2027 г. с 66 млрд. евро за сметка на нарастване на вноските на държавите членки, за да се подсигурят средства за подпомагане на Украйна, за справяне с незаконната миграция и за покриване на допълнителни разходи, свързани с плана за възстановяване.


50 млрд. от сумата е предназначена за финансова, икономическа, хуманитарна и военна помощ за Украйна, като Комисията заяви, че ако парите не са одобрени до края на годината, тя ще спре, тъй като сегашният европейски бюджет няма повече резерви.

Помощта за Украйна

Чаба Дьомьотор казва, че правителството ще поиска унгарците да преценят дали да бъде увеличена националната вноска при положение, че Брюксел задържа пари, дължими на страната. Европейската комисия е блокирала унгарския план за възстановяване и устойчивост, докато правителството не изпълни определени реформи, свързани с върховенството на правото, разделението на властите и борбата с корупцията.

През 2022 г. бяха замразени и 20% от кохезионните фондове за Унгария, тъй като Еврокомисията установи висок риск за европейските средства по нова процедура, защитаваща финансовите интереси на ЕС.

Правителството на Орбан от месеци блокира отпускането на 500 млн. евро от фонда, чрез който ЕС реимбурсира членовете си, които предоставят военна помощ за Украйна от собствените си запаси. Унгария е единствената европейска държава, която не представя оръжие и боеприпаси на Украйна, но до това лято редовно разрешаваше да се плаща на останалите за това.

Енергийните помощи

Предвижда се да бъдат включени и въпроси, свързани с приемането на реформата на европейската политика за миграцията, срещу която е унгарското правителство, както и срещу искането на Брюксел държавите членки вече да спрат да дават подпомагане заради поскъпването на енергията, тъй като цените са се нормализирали, а те това изкривяват конкуренцията на общия пазар.

Дьомьотор заяви, че правителството е против отпадането на помощите, тъй като "семействата не трябва да поемат бремето на кризата, а компаниите, които събират неочаквани печалби, трябва да "поемат своя справедлив дял от бремето".

Според държавния секретар, ако Будапеща приеме указанията от Брюксел, ще трябва да отпаднат помощите за енергия и отопление, които получават домакинствата, замразяването на лихвите, както и данъкът върху свръхпечалбите на енергийните компании, което би означавало "огромни допълнителни разходи" за семействата, добави той.

Националните допитвания нямат стойност на референдум, а са по-скоро консултации, с които правителството не е длъжно да се съобрази.

От идването на Орбан на власт през 2010 г. вече са проведени 10 такива допитвания. Те се провеждат под формата на писма с въпроси, които се изпращат до всяко домакинство, което трябва да им отговори писмено. Няколко консултации вече са проведени за миграцията, за отношението към Джордж Сорос, за санкциите срещу Русия, за икономическите проблеми и др.

Източник: dnevnik.bg

 

 

Коментари

  • Коментар

    01 Ное 2023 18:51ч.

    А в България кога? Никога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • браво на Орбан за тази инициатива

    01 Ное 2023 18:57ч.

    Народите на Европа е крайно време категорично да си кажат думата относно източването на богатствата им чрез прословутата инвестиционна схема за подпалване и поддържане на братоубийствена война в Източна Европа от страна на управляващите клики в САЩ, ЕК и други западни играчи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    01 Ное 2023 18:58ч.

    ДЪРЖАВНИК!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    01 Ное 2023 19:49ч.

    "Авторитарният" Орбан пита народът си дали да продължава наливането на пари за нацистка yкропия. Тук у нас "демократичните" управници отказват провеждането на референдум, въпреки че по закон са ДЛЪЖНИ да го проведат. Какво има да се коментира повече?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова Орбан е Велик! А нашите ...

    01 Ное 2023 21:01ч.

    Нашите са Идиоти без подобни! Евроджендърчета недоклатени, жълтопаветници недокъпани, Сър! Каквото посолствоТО каже, това е! А нашата работа май стана като "надай се к.ре за пияни жени"! Уви! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крадеца на Ф- САЩ ни окупира

    01 Ное 2023 21:04ч.

    Това е реален ПРЕВРАТ, а не снимки на машинни кодове, Коце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    01 Ное 2023 21:38ч.

    Башка че Орбан пробва да цуца от две цици докато седи на два стола, но балканската претенция , че граничим сами със себе си важи най-вече за Унгария. Безспорно Путин е агресор, но нова Украина не е Ангел белоснежен. Там си има компактно унгарско малцинств(Сталин си е отхапъл не само от Полша, Румъния и Германос). След Майдана нещата загрубяха. Все едно да пуснеш у нас Референдум дали да подкрепяме Скопие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно в нашите свръхдемократични (по САЩ&ЕСес модел) времена

    02 Ное 2023 5:34ч.

    Допитвания до народите (референдуми демек) правят само диктаторите (според САЩ&ЕСеските представи). Референдумът - главен враг на Вашингтон&Брюксел демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи