Орбан постави червени линии пред ЕС за ЛГБТ и миграцията

Орбан постави червени линии пред ЕС за ЛГБТ и миграцията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унгария е отворена за диалог с Еврокомисията за размразяване на парите за Будапеща от европейските фондове, но има "червени линии" - ЛГБТ и миграцията, заяви Гергей Гуяш, началник на кабинета на унгарския премиер, предаде Ройтерс.

Той обвини Брюксел в лицемерие, като посочи, че ЕС е решил да игнорира споровете около съдебната и медийната реформа в Полша.

"Унгарското правителство смята, че една от слабостите на сегашния Европейски съюз е, че се намесва във вътрешната политика на своите членове“, подчерта Гуяш, като отбеляза, че реакциите в Брюксел на събитията в Полша показват, че ЕС се управлява от "банда лицемери".

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви вчера, че е уверена, че решение за помощта за Украйна ще бъде намерено между 27-те членки на блока.

По думите на Гуляш, Унгария е далеч от постигане на споразумение. "Ако това не се случи, останалите 26 членки на ЕС биха могли да да постигнат решение без Унгария", коментира Гергей Гуяш.

Предоставянето на помощ чрез 26 двустранни споразумения е вариант, който е обсъждан, но е по-сложен и скъп и може да навреди на единството на ЕС, посочва Ройтерс.

Междувременно, Европейският парламент прие днес резолюция, в която заяви, че ще оцени възможността да бъде отменено решението на Европейската комисия за осигуряване на над 10 милиарда евро от бюджета на ЕС за Унгария.

Евродепутатите изразяват силна загриженост от по-нататъшното подкопаване на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Унгария, особено с наскоро приет закон, който беше сравнен с руския "закон за чуждестранните агенти", се посочва в съобщение на ЕП. Евродепутатите призовават Европейския съвет да оцени дали Унгария е извършила "сериозни и трайни нарушения на европейските ценности" съгласно процедурата по член 7 от договора за ЕС.

Според тях отказът на унгарския премиер Виктор Орбан да подкрепи продължаването на помощта от ЕС за Украйна представлява "пълно неуважение и нарушение на стратегическите интереси на ЕС, и в нарушение на принципа на искрено сътрудничество". 

Източници: "Труд", Агенция "Фокус"

 

 

Коментари

  • Евродепутатите изразяват силна загриженост от по-нататъшното подкопаване на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Унгария, особено с наскоро приет закон, който беше сравнен с руския "закон за чуждестранните агенти"

    18 Яну 2024 16:48ч.

    А беше ли сравнен с щатски закон за чуждестранните агенти? И евродепутатите "проявяват ли загриженост" за "по-нататъшното подкопаване на демокрацията, върховенството на закона и основните права" при тези, които диктуват на не-избраните "органи" на ЕС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колосални постановки стил Холивуд

    18 Яну 2024 17:12ч.

    Как разумният човек да намери и време и сила да се занимава с безумията на патологични лъжци и измамници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    18 Яну 2024 16:55ч.

    Най-малкото, което Орбан успява да прави е да изобличава това, в което се превръща ЕС, а именно в концентрична диктатура на шепа брюкселски фашисти, узурпирали властта в ЕК, начело с простата акушерка Фон Дер ЛайНен. А това не е малко. Орбан вече набира последователи сред държавниците не само в Източна Европа, но и в западните страни. А това е само началото и е достатъчно добра новина, защото това, в което се превърна ЕС, като бананова колония на САЩ изобщо не е това, за което мечтаехме преди три десетилетия…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А за какво мечтаехме?

    18 Яну 2024 17:17ч.

    Да съберем олио и оцет на едно място и да получим хомогенна смес? Та западните страни в какво са превърнали колонизираните от тях страни? В източници за ресурси. ............... На кого изобщо му хрумна безумната идея, че те в отношението си към нас те ще са различни? .............. Изначално мечтите на някои, аз такива мечти нямах и нямам, са положени на грешна основа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баси лицемерието при тия англичани

    18 Яну 2024 17:19ч.

    "Предоставянето на помощ чрез 26 двустранни споразумения е вариант, който е обсъждан, но е по-сложен и скъп и може да навреди на единството на ЕС, посочва Ройтерс." - Ройтерс тарикатски да не обсъжда, ами да каже защо Великобритания предвидливо напусна евроколхоза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    18 Яну 2024 17:24ч.

    Аз лично не виждам никаква разлика между щампованото, еднотипно политпоръчково дебилно говорене в СССР и днешния ЕС. Тия хора на Запад явно нямат никакво понятие относно онова, от което ние, преживелите подобни маскарадни безумия на партийно-политическата демагогия по времето на оня съюз (съветския), с основание се възмущаваме от дъното на душите си. Кому в нашата половина на Европа беше нужно всичката тая бюрократична досада на сервилното апаратно говорене да се повтаря??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брюксел да си прибере и педерастите от България

    18 Яну 2024 17:31ч.

    Населението на жълтопаветната джамахирия ще намалее наполовина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педерасите ще изчезнат от само себе си

    18 Яну 2024 17:34ч.

    Като им се дръпне хранилката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    18 Яну 2024 18:37ч.

    Завиждам на унгарците ,че не ги управляват гъзоблизци като нашите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    18 Яну 2024 19:11ч.

    Един истински и нормален човек, сред така наречен европейски политически елит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи