Орбан обвини ЕС, че удължава войната в Украйна

Орбан обвини ЕС, че удължава войната в Украйна

„Войната в Украйна не е конфликт между армиите на доброто и злото, а между две славянски страни, които се бият една срещу друга. Това е тяхна война, не наша“, заяви Орбан.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че Европейският съюз отчасти има вина за продължаване на войната на Русия в Украйна, предаде Асошиейтед прес. В годишно обръщение за състоянието на страната Орбан заяви, че ЕС е разпалил пламъците на войната, налагайки санкции на Русия и снабдявайки Украйна с пари и оръжия, вместо да се стреми към преговори за мир с Москва.

„Когато Русия предприе своето нападение, Западът не изолира конфликта, а го издигна на общоевропейско ниво“, каза той в Будапеща. 

„Войната в Украйна не е конфликт между армиите на доброто и злото, а между две славянски страни, които се бият една срещу друга. Това е тяхна война, не наша“, заяви Орбан.

В своята почти едночасова реч под лозунга „Мир и сигурност“ унгарският премиер се фокусира главно върху конфликта в Украйна. Той многократно е призовавал за незабавно прекратяване на огъня, настоявайки, че неговото правителство е „на страната на мира“, и осъждайки западните си съюзници заради предоставянето на подкрепа за Киев. Унгария отказва да доставя военна помощ на Украйна или да допуска нейното прехвърляне през своите граници. 

Орбан заяви, че макар страната му да оказва хуманитарна помощ на Украйна и да приема бежанци от войната, подобна подкрепа не означава отказване от отношенията с Русия, защото според него това би противоречало на унгарските национални интереси.

 „Ние поддържаме нашите икономически отношения с Русия и всъщност препоръчваме целият западен свят да направи същото, защото без отношения няма да има прекратяване на огъня, нито мирни преговори“, каза той.

Орбан заяви, че Европа е „непряко във война с Русия“, след като някои европейски страни обещават да изпратят танкове в помощ на Украйна в битката й срещу руската инвазия, посочва Ройтерс.

Той отново заяви, че за Унгария е „жизненоважно“ да е част от НАТО, но каза, че правителството му няма да изпрати оръжия на Украйна, нито да прекъсне икономическите си отношения с Русия.

„Европа се носи към войната точно в тези мигове, тя извършва опасна акробатика“, заяви Орбан. „Всъщност тя в действителност вече е в непряка война с Русия“, каза той. „Нещата започнаха с каски . . . сега сме стигнали до изпращане на танкове и на дневен ред са изтребители, а скоро ще чуем за т.нар. мироопазващи войски“, заяви премиерът.

Орбан отново призова за незабавно прекратяване на бойните действия в Украйна и започване на мирни преговори, отбелязва ДПА.

„Човешките животи могат да бъдат спасени само с прекратяване на огъня“, каза той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

  • Гражданин

    19 Фев 2023 8:42ч.

    Достоен за възхищение ДЪРЖАВНИК!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Държавник...

    19 Фев 2023 9:12ч.

    ...с достойнство, чест, патриот, не впримчен в чувала на Злото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, но

    19 Фев 2023 9:18ч.

    Орбан си има унгарци, а тук държавните управници си има бай ганювци. “не народ, а…. туй ще кажа и ще свърша.” От този “….. “ произлизат и съответните управляващи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    19 Фев 2023 9:32ч.

    Нашите назначенци във властта, подобно на водещите си кукловоди, ще се направят пак че такава реч не е имало и такава гледна точка не съществува. И ще продължат да ни заглавичкат с претенциозни, ала празни приказки за "цивилизация на човешките права", "широк обществен дебат върху политики и практики в западните общества" и "свобода на словото". разбира се, пропастта между думите им и реалните дела става все по-дълбока, ала и броят на дебилизираните тълпи се увеличава над необходимия праг... затова впрочем и ония, които отхвърлят Орбан или не се интересуват от него в западния свят, си остава относително висок. Като доверието във ваксините и ваксинаторите, впрочем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейският съюз сам по себе си е престъпление срещу човечеството

    19 Фев 2023 9:57ч.

    Самото му създаване е престъпление срещу човечеството. Всеки ден от неговото съществуване е престъпление срещу човечеството. За НАТО да не говарим. Двете организации са от един дол дренки. Досущ като туморът САЩ, който ги породи след войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яворе, ти ли си ?

    19 Фев 2023 11:55ч.

    какво ще изтриеш ? Въпроса или постинга ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наближава обръщението на Путин към парламента

    19 Фев 2023 10:17ч.

    Това обяснява вълната от антируски публикации в "свободните" медии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тръпна от вълнение !

    19 Фев 2023 12:37ч.

    Това ще бъде преломен момент в цялата човешка история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даам

    19 Фев 2023 10:26ч.

    ГЛАСОВЕ, няма нужда да стоите на два стола! Да бяхте превели съществените моменти на това изказване! Орбан например каза: Ние не приемаме въвеждането на санкции на руския нефт, газ и атомна енергия, защото това би разрушило Унгария!!! Друг силен момент в неговото изказване: Ние не се изолираме от здравомислещата част на света! Унгарското разбиране само в Европа е изключение, в другата част на света то е общоприето!!! ... Унгарският корен няма нищо общо с европейския, затова е толкова рационален и разумен! Ако българите помнеха своите корени, щяха да застанат до Орбан и унгарците!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • президентът

    19 Фев 2023 11:02ч.

    Даже русофобската БТА отбелязва двата съществени момента от държавническото поведение на Орбан: "Унгария отказва да доставя военна помощ на Украйна или да допуска нейното прехвърляне през своите граници." Очакваме нашият президент, след като твърди, че не е на страната на военолюбците, чрез неговото правителство да не допуска прехвърлянето през територията на България на тежко въоръжение за Украйна. Освен това, в договорите на предприятията от военнопромишления комплекс да се включва задължителна клауза за забрана за реекспорт на въоръжение към Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбан обвини ЕС, че удължава войната в Украйна

    19 Фев 2023 11:43ч.

    Тук Орбан е прав. Ако ЕС даде необходимото оръжие за защита на Украйна, руският окупатор ще бъде изгонен бързо. Украйна ще възстанови своята териториална цялост ,независимост и сигурност. Това е истинският край на агресията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ама си нагле

    19 Фев 2023 12:12ч.

    Една нацистка хунта не може да възстановява нещо, което е откраднала от руския свят. Избий си го от главата или хващай чемодана за Нашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ма много нахален

    19 Фев 2023 12:16ч.

    тоз твоя руски свят, бе. Ма той цялата планета я има за бащиния. Я, у лево.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като зелена муха говнярка

    19 Фев 2023 12:20ч.

    И това да не би да ми го казваш от позициите на възмутен от англоамериканската глобализация? Айде да не ни будалкаш ами да хващаш чемодана за Нашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбан е като Нинова

    19 Фев 2023 11:54ч.

    Едно говори за Украйна, друго прави. Помогна на Кире Лудото в авантюрата с тайния износ на оръжие за Киев през пролетта, не налага вето в НАТО, в ЕС плаши гаргите и бързо-бързо отстъпва … Иначе на приказки е силен. Резултатът от тази политика: към момента Унгария е с най-високата инфлация в Европа и плаща най-скъпия природен газ (скъп, но братски).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС не се впечатлява от обвинения

    19 Фев 2023 12:06ч.

    Все едно да впечатлиш дявола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбан: Ние не приемаме въвеждането на санкции на руския нефт, газ и атомна енергия, защото това би разрушило Унгария!!!

    19 Фев 2023 12:06ч.

    Орбан е прав. Като се се качил на Титаник, ще потънеш с него. Но за разлика от обречения екипаж, Орбан притежава резервирана спасителна лодка - ЕС и НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбан: Унгарското разбиране само в Европа е изключение, в другата част на света то е общоприето!!!

    19 Фев 2023 12:15ч.

    Мадуро мисли по същоия начин. Неговото разбиране за управлението само в Европа е изключение. В другата част на света , където е Северна Ккорея, Русия, Иран, Китай, Еритрея, ЦАР и т.н. то е общоприето!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прекалено левичарско мислене

    19 Фев 2023 12:33ч.

    Не на диктатурата на мнозинството (но в случая дори не може да се говори за мнозинство). Там е общоприето напр. джендърството, скоро и мухоядството. Е и?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По "мейнстрийма" към прогрес

    19 Фев 2023 12:44ч.

    "Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб! Добре си ти. От там не виждаш… съдбата на достойния ни род..." Златина Великова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • " Прекалено левичарско мислене "

    19 Фев 2023 12:45ч.

    Словосъчетанието "левичарско мислене " се употребявя в текста с осъдителен смисъл, като нешо лошо. Това е крачка в правилна посока. постепенно левичарското мислене трябва да отпадне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва, да

    19 Фев 2023 13:14ч.

    Но за съжаление "левичарското мислене" е днес господстащо у нас, защото е така и в западния свят. На прогресивното НЕ-левичарски мислене веднага се слага етикет "крайно дясно".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи