Орбан и Моравецки смятат за неприемлив подхода на ЕС към миграцията

Орбан и Моравецки смятат за неприемлив подхода на ЕС към миграцията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Унгария и Полша попречиха на приемането на заключенията на Европейския съвет за миграцията и така въпросът остана за решаване днес. Заседанието приключи в един часа и половина местно време, без да се постигне компромис.

Премиерите Виктор Орбан, и Матеуш Моравецки бяха категорични, че смятат за неприемлив подхода на ЕС към миграцията и да няма да допуснат заключения по въпроса, докато не бъдат взети предвид опасенията им. Двете страни са против най-вече разселването на мигранти из ЕС, което се съдържа в постигнатото в началото на месеца споразумение между страните членки. Те ще бъдат поставени пред избора или да приемат определен брой мигранти годишно, или да плащат в общ фонд на ЕС по 20 000 евро за всеки, когото откажат да приемат. Орбан и Моравецски разкритикуваха и начина, по който е прието споразумението – с квалифицирано мнозинство. То бе одобрено с гласовете на 21 от общо 27 членки. Те са поискали да бъде прието съвместно изявление, според което решенията за миграцията в ЕС да бъдат вземани само с единодушие.

Споразумението няма да бъде отменяно, увериха нидерландският премиер Марк Рюте, белгийският му колега Александер де Кро и други лидери.

Иначе бяха приети заключения за Украйна и за сигурността и отбраната. Снощи в срещата чрез видеоконферентна връзка се включи и украинският президент Володимир Зеленски. Той призова европейските лидери да започнат работа по нов, 12-и пакет от санкции срещу Русия.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел каза, че Съюзът може да създаде нов фонд за оказване на помощ на Украйна в сферата на отбраната. Трябва да се обърне внимание и на обучението на украински войници и модернизирането на въоръжените сили на Киев.

За днес освен миграцията, останаха за обсъждане Китай, икономиката и външните отношения.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Виктор Орбан на Европейския съвет, 28.06.2023:

    30 Юни 2023 12:54ч.

    Това е Брюксел. Срещата на премиерите скоро започва. Всеки тук задава един въпрос: "Къде са парите?" Защото ЕК предлага актуализация на бюджета, като иска държавите членки да плащат допълнително милиарди евро. Възниква въпросът: "Как се стигна до тази ситуация? Как ЕС се докара до границата на банкрута?" Ето големите теми - искат 50 милиарда евро от членките, за да ги дадат на Украйна, като не могат да отчетат парите, дадени досега. Искат повече пари от членките, за да плащат лихвите по кредитите на ЕС, които са взели досега. Това са кредити, от които Полша и Унгария не са видели и цент. Несериозно, най-малкото. Искат още пари от нас за миграция, но не за защита на границите, а за докарване на още мигранти. И, разбира се, не са забравили и собствените си джобове. Искат милиарди евро, за да вдигнат заплатите на брюкселските бюрократи. Унгарската позиция е ясна - първо, искаме да знаем за какво са похарчени огромните суми, които сме дали досега. След това, искаме да знаем кой е отговорен за докарването на ЕС до границите на фалита. https://twitter.com/PM_ViktorOrban/status/1674401901054500867

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи