Орбан: ЕС е като стар шампион по бокс, който се страхува да излезе на ринга

Орбан: ЕС е като стар шампион по бокс, който се страхува да излезе на ринга

Европейският съюз напомня стар шампион по бокс, който показва шампионския си пояс пред всички, но отказва да излезе на ринга. Такава оценка за обединението на европейските страни даде унгарският премиер Виктор Орбан в реч пред Свободния университет и летен студентски лагер в румънския Байле Туснад (окръг Харгита) в Трансилвания, предаде ТАСС.

Европейският съюз сега се е превърнал в "богата, но слаба" общност от 27 държави, които са обзети от безпокойство и се страхуват от конкуренция с други световни центрове на власт, заяви Орбан.

"Такава е реалността", каза Орбан и добави, че в ЕС има страх и чувство за изолация. "ЕС е като застаряващ шампион по бокс, който показва шампионския си пояс, но вече не иска да излезе на ринга. Всичко това доведе до икономическа, политическа и културна изолация, като в някакво гето“, подчерта Орбан, чиято реч беше излъчена от унгарския телевизионен канал М1.

Унгарският премиер обясни тези настроения с факта, че ЕС вижда около себе си "един объркан свят, стари обиди, много гладни усти, които трябва да бъдат нахранени, и в същото време прекомерно потребление".

Според Орбан ЕС ще бъде изправен пред големи трудности и го очакват мрачни перспективи. Той припомни прогнозите на МВФ, според които до 2030 г. Италия и Франция ще загубят местата си в топ 10 на икономически развитите страни в света, а Германия ще се премести от четвърто на десето място. 

Правителственият ръководител почти не спомена конфликта в Украйна в речта си, като отбеляза само, че след пандемията на коронавируса той, „като метеорит от небето“ е ударил европейската икономика и ѝ е нанесъл сериозни щети. Говорейки за икономическите проблеми, Орбан направи малко отклонение от темата и каза, че „големите европейски компании не искат да напускат Русия“. Той посочи, че от 1400 такива фирми само 8,5% са напуснали Русия. Останалите чуждестранни компании са платили данъци в размер на 3,5 млрд. долара в Русия миналата година.„В светлината на тази атака, която украинците предприемат срещу малката унгарска банка OTP, тя не е нищо друго освен унгарофобия и ние трябва да я отхвърлим“, подчерта Орбан.

Будапеща отдавна настоява Киев да премахне OTP от черния списък и предлага на лидерите на страните от ЕС да окажат натиск върху украинските власти в това отношение. На 4 май Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна посочи унгарската банкова група OTP като „международен спонсор на войната“, тъй като продължава да работи в Русия.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ЕС е падащ труп, който просто още не е ударил пода

    22 Юли 2023 18:43ч.

    ЕС е вече без значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    22 Юли 2023 19:32ч.

    ес е наследник на европа , която направи и загуби толкова войни през 20 век. това е резултатът днес. досега всички големи промени са минавали през война. готова ли е ес да воюва? с/у кого ?....днес вече има много ядрени бомби. може ли да има голяма война без употреба на такова оръжие? украйна е опитното поле.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йордан

    22 Юли 2023 19:34ч.

    Европа е дърта изкукала блудница. Американците са младия жиголо, който я обслужва, а блудницата му плаща сметките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колев

    22 Юли 2023 19:47ч.

    Преди 23 години, един албанец, имигрирал в САЩ, ми каза: избягах, защото европа е като изоставена, парцалива и спинозна курва. По-добре да си на страната на този, който я ебе, отколкото да си близо до нея. Моето мнение за всичко европейско е още по-брутално, ако го споделя на Дачкоф ще му опадат зъбите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбане

    22 Юли 2023 20:14ч.

    така не успяхте маджарите да си намерите мястото с хартийките форинти, Малев се гътна, вашите кредити са в швейцарски франкове и едвам оцелявате, не става така, от два стола винаги се пада не нещо чепато!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    22 Юли 2023 20:51ч.

    Интересно, наши приятели живеят в Унгария и нямам впечатление, че бедстват, напротив. В класа на една от внучките им само няколко деца имат само 1 брат или сестра, останалите деца имат минимум 2-3 братя или сестри. В едно малко градче до границата със Сърбия има минерални извори и общината дава възможност на всички пенсионери по 1 месец безплатно да ги ползват. Явно много бедстват при Орбан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    22 Юли 2023 21:00ч.

    А ние се бутаме в еврозоната. Де тояга по нашите продажни банкери, де!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Йордан и Колев

    22 Юли 2023 21:43ч.

    Безспорно ЕС все повече се преобразува в някакъв политически съюз и като такъ е някаква мултинационална химера. Затова краят му е неминуем (примери СССР, Югославия). НО Европа е нещо друго. Еврпейските национални държави ще останат през каквото и да минат. Въпреки че от десителетия живея отвъд океана сравненията на Европа с баби, проститутки и прочие глупости са клише изтъркано и тъпо. Особено сега когато САЩ са заливани от тълпите на южната граница и градове и щати които са станали неузнаваеми направо от африканските имигранти. Бездомност, мизерия и престъпност - невиждани гледки даже и сега в Европа. Хайде кажете ми има ли град в Европа който като Сан Франциско е разрешил публичната дефекация по улиците, има ли в Европа цели малки селища направо от бездомни в момента? Само да отбележа че Европа и по точно ЕС с 'будните' зелените и други леволиберали ще стигне гетата на САЩ бързо. Ако народите и не се осъзнаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврозоната е с инфлация от 8,8 и олр

    22 Юли 2023 21:56ч.

    2 %, докато Унгария на Малкия Путин е с инфлация 26 и олп 13 %. Оправи си кочината, щото и румънците ви задминаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    23 Юли 2023 0:36ч.

    Що лъжеш?! Аз живея в еврозоната и инфлацията е по- висока от 20%. От 45 цента брашното скочи на 90 цента, олиото от 1.80 евро скочи на 3.90евро. Смятай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    23 Юли 2023 0:34ч.

    ЕС е като шампион по бокс обърнал резбата и станал пасивен евроатлантически гей, намиращ се на прайд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    23 Юли 2023 1:14ч.

    Орбан няма кюлчета злато и пачки евро в нощното шкафче, а има пет деца. И затова Унгария му вярва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еее.е то не се знае колко

    23 Юли 2023 2:52ч.

    деца Боко има, айде сега....даже може и той да не знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някъде

    02 Ное 2023 22:24ч.

    Тоз пък ! Унгарски шут

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи