Орбан е отхвърлил молбите на Макрон, Шолц и Мишел за Украйна в ЕС

Орбан е отхвърлил молбите на Макрон, Шолц и Мишел за Украйна в ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, френският лидер Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се срещнаха с унгарския премиер Виктор Орбан преди началото на срещата на върха на лидерите на ЕС. Той обаче е отхвърлил опитите им да го убедят да промени позицията си за преговори на Украйна за присъединяване към ЕС. Като се позовава на материали от Politico и The Guardian РБК-Украйна предава, че Орбан е подчертал, че "няма да промени позицията си" по въпроса за Украйна.

Припомняме, че вчера ЕС реши да размрази над 10 млрд. евро от определената за Унгария помощ с формалния аргумент, че страната е направила подобрения във функционирането на съдебната си система. Неофициално се твърдеше, че в замяна Брюксел се надява да изтъргува подкрепата на Будапеща за започване на преговори с Украйна.

Според Politico вечерта на 13 декември Мишел, Макрон, Шолц и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са провели среща. Те се срещнаха, за да се "споразумеят за обща линия" преди срещата на върха.

Днес сутринта, преди срещата на върха на ЕС, Мишел, Макрон и Шолц имаха работна закуска с Орбан. Изданието отбелязва, че лидерите са се опитали да убедят унгарския премиер относно решенията, които той блокира, по-специално по отношение на Украйна.

Пристигайки на срещата на върха на лидерите на ЕС, Орбан заяви, че Унгария "няма да отстъпи" по въпроса за членството на Украйна в ЕС.

"Разширяването не е теоретичен въпрос. Разширяването е правно подробен, базиран на заслуги процес, който има предпоставки... сега няма причина да се преговаря за членството на Украйна. Дори и да се преговаря“, заяви Орбан.

"Трябва да се върнем към този въпрос отново, когато условията бъдат изпълнени от украинците. Не сме в състояние да започнем преговори", отсече Орбан.

Той коментира и позицията на Унгария за одобряване на помощта за Украйна.

"Парите за Украйна в близко бъдеще вече са в бюджета. Ако искаме да дадем по-дълъг период и повече пари, трябва да се справим без бюджета и ние подкрепяме това", отбеляза унгарският премиер.

Вземането на решение за дългосрочна финансова подкрепа за Украйна ще бъде най-важната задача на срещата на върха на Европейския съюз, каза министър-председателят на Ирландия Лео Варадкар пред репортери при пристигането си за срещата на върха, която по график трябва да се проведе в рамките на два дни - 14 и 15 декември.

Премиерът на Естония Кая Калас заяви категорично, че ЕС трябва да постигне споразумение за присъединяването на Украйна към ЕС, като добави, че е разговаряла "току-що" с Орбан, който ѝ е казал, че не вижда споразумение за присъединяването на Украйна към ЕС. Калас подчертава, че Украйна е изпълнила критериите за започване на преговори за присъединяване, които ще отнемат няколко години.

Припомняме, че на 14-15 декември ще се проведе среща на върха на лидерите на ЕС. Там ще бъдат обсъдени няколко въпроса, свързани с Украйна. По-специално започването на преговори за присъединяване към ЕС, както и предоставянето на 50 милиарда евро икономическа подкрепа и отпускането на още 20 милиарда евро за украинската армия. Освен това на дневен ред е нов пакет от санкции срещу Русия.

Източници: Агенция "Фокус", Дневник

 

 

 

Коментари

  • бензинджия

    14 Дек 2023 11:52ч.

    орбан е пич.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    14 Дек 2023 17:09ч.

    Когато Орбан си отвори устата,от нея говори Светия Отец от Ватикана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дими

    14 Дек 2023 17:27ч.

    Антипод на Денков! С две думи МЪЖ на годината 2023!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    15 Дек 2023 6:35ч.

    струва ми се, че статията е написана предварително: на Орбан са му подхвърлили кокалче и е забравил заканите си:-) Иначе е не само пич, а е голям пич, поне 120 оки:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ако приемат Украйна в ЕС и какво?

    14 Дек 2023 11:54ч.

    Да има да смучат още и още, а за Украйна реално нищичко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    14 Дек 2023 12:04ч.

    "И ако приемат Украйна в ЕС и какво?" -- а, нищо... просто тогава територията съвсем няма да има причини да е в този т.н. съюз. защото ще се превърне в нетен донор. но на популацията това нема кой да ѝ го обЯсни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    14 Дек 2023 14:40ч.

    Като част от ЕС ще се окажем в пряка война с Русия.Щото всеки убит украинец е и гражданин на ЕС, при скоростно приемане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    14 Дек 2023 12:09ч.

    Добре, че е Орбан, трезвомислещ политик-патриот. иначе тези политици, не мислещи за народите си, ще продължат да предприемат политически решения, вредни най-вече за тях. Всеки отговорен политик първо трябва да работи за собствения си народ, затова е и избран!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    14 Дек 2023 12:21ч.

    единственото ценно нещо в ЕС е свободното пътуване и правото на работа, това искат украинците, а на германия ѝ трябват един милион работници, като бежанци не могат да накарат украинците да работят, но като член на ЕС украинците влизат в кланиците, строителството, чистачки в ресторанти, камериерки в хотелите, продавачи в магазините

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    14 Дек 2023 12:23ч.

    това, което работят българите в момента в германия, с изключение на ИТ специалистите. които са добре платени, но само ако знаят добре немски, завършилите немски гимназии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    14 Дек 2023 12:30ч.

    Браво, все повече го харесвам чичо Орбан! А най-хубавото е, че вече и други го последваха. Следващата година ще е много показателна за процесите, които текат и това ще я превърне в преломна. А 2025 година ще бележи началото на нова епоха, много по-светла и градивна от отиващата си сегашна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бюрократи с фашистки наклонности замразяват и размразяват на принципа на моркова и тоягата

    14 Дек 2023 12:39ч.

    Опитват се да го склонят с подкупи. Замразили някакви тъпи чиновници нещо, което принадлежи по право на унгарския народ. Демек, наложили санкции на членка на ЕС и разчитат, че номерът им ще мине. А кой ще понесе отговорността за незаконното замразяване, дължащо се на политически мотиви по извиване на ръце? Ето такава тоталитарна кочина е целият им еврогей колхоз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милеслав

    15 Дек 2023 19:08ч.

    Евала,пич! Много си прав

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Габор Арон

    14 Дек 2023 12:41ч.

    Междупрочем, Орбан е пример за нашите политици как се действа в интерес на народа и страна си. Нашите са негова противоположност - и понеже са нашингтонски назначенци, не им пука за никакво достойнство на народ и държава. По-често опозицията и гражданите трябва да им посочват Орбан и да им се натяква как практически се отстояват суверенитет и национални интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Представям се Лукашенко

    14 Дек 2023 12:46ч.

    Да беше почнал да се прави на Орбан и да изгони мужиците от Беларус, щото била суверенна държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    14 Дек 2023 13:02ч.

    И що да го прави? Той се опита, флиртуваше с „нашите партньори“, а те му спретнаха опит за майдан. Сега освен другото, си складира и ядрени ракети и ясно им каза, че я са пипнали страната му няма да се лигави с някакви червени линии, а направо стреля. Гледа си интереса човекът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    14 Дек 2023 13:15ч.

    Абсолютно точно - собствения си интерес! Преди няколко години, след президентските избори, видяхме какъв е интересът на белоруската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цимилно ченге

    14 Дек 2023 13:23ч.

    Какво си видял ве, милиционер нещастен? Видял си дневната разпечатка на обекта, който се явява абонат на вива-та.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къв интерес, бе копейка

    14 Дек 2023 13:24ч.

    Да имаш чужда армия на твоя територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прозападен обречен на мъчителна смърт изроде, мигар България сега не е окупирана от войски на ОТАН и Пиндостан!?

    14 Дек 2023 13:46ч.

    Децата си студени ще целувате, прозападни предатели, гнусни жълтопаветни изроди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къв интерес, бе копейка 14 Дек 2023 13:24ч.

    14 Дек 2023 17:38ч.

    Ти поумняваш? Чужда армия има у нас и чужди бази, но ти си доволен или греша? Мишка без пишка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    14 Дек 2023 18:54ч.

    Къв интерес, бе копейка 14 Дек 2023 13:24ч. Да имаш чужда армия на твоя територия. Военната база Ново село да не е пионерски лагер или място ,където са настанени окупационните войски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    14 Дек 2023 13:12ч.

    украина и зап балкани нямат работа в нато и ес аз искам мир и добросъседство не желая конфликти и воини заради икон интереси на запада

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    14 Дек 2023 13:20ч.

    От поведението на тази Брюкселска бюрокрация личи вече съвсем ясно, че дните й са преброени и просто не могат да променят своите заучени клишета на русофобско говорене. Ще има да наблюдаваме още по-жалкото й поведение, когато републиканците в САЩ вземата пълната власт. САЩ поне са държава, А това ЕС ще трябва коренно да се преустрои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • корумпе-ваксинаторката танте Уши

    14 Дек 2023 13:27ч.

    Те и съветския съюз искаха коренно да го преустроят, че даже и започнаха нещо подобно, ама видяхме, че нещата са непоправими. И трябва да се има предвид, че тия еврогей чиновници са десет пъти по-несъстоятелни даже от съветската партком номенклатура. Все си мислех преди 30 години, че по-голямо падение от съветските старци не е възможно, ала се оказа, че можело и то в ултрагротескна форма в лицето на тия джендърни деморасли дебили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    14 Дек 2023 14:05ч.

    Стабилен е. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    14 Дек 2023 15:46ч.

    Така значи. Скоростно приема на Украйната. Ама това критерии, ама това правила- да не се формализираме за "дреболии"! Да не "издребняваме"! Знаем чудесно защо всички така са се засилили да приемат Украйна! Защото и глухите чуха и слепите разбраха, че тия няма как да спечелят войната. И затова искат да ги натикат в ЕС- за да може целият Съюз да плаща възстановяването й, докато някои "по-равни" наши хора се възползват от ново строителство, сделки със земя и тъй натам. За това става дума. За пари и нищо друго. За много пари. НЕ на Украйна в ЕС! Или пък да. Срещу ПЪЛНОПРАВНО членство в ШЕНГЕН. ВЕДНАГА. Иначе- вето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    14 Дек 2023 16:07ч.

    До Администратора на сайта- много благодаря! Наистина. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези не са нормални

    14 Дек 2023 16:11ч.

    За коя Украйна става дума? Украинците претендират, че Крим и Донбас са украински. Означава ли, че и тези територии ще влязат в ЕС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    14 Дек 2023 16:33ч.

    Тоя пич Орбан, не можем ли да го вземем на заем за известно време, та да ни пооправи малко скапаната държава?!... Просто си мечтая... ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    14 Дек 2023 16:33ч.

    Бих се гордял ,ако бях унгарец, но сега ме е срам че съм представител на държава начело на която са се нагнездили мижатурки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    14 Дек 2023 18:56ч.

    Ако ЕС е поне малко от това, за което се представя и саморекламира, нацистка укропия няма никакво място в него !!! Корумпиран нацистки недемократичен режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ххахах

    14 Дек 2023 19:21ч.

    Пич е Орбан , бръкна и на нашите плужеци от-зад. Скоропостижно се отказаха от таксата за пренос на газ, като им обясни някои работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    14 Дек 2023 20:04ч.

    Страшни хиени са в ЕС. казвам хиени, защото се държат точно като стадо страхливи хиени. Обикалят целта си и само джавкат. Но никоя не смее да нападне. Подли същества.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи