Опашка от вярващи на поклонението пред патриарх Неофит в "Св. Александър Невски"

Опашка от вярващи на поклонението пред патриарх Неофит в "Св. Александър Невски"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През целия ден миряни могат да отдадат почит и да се сбогуват с Негово Светейшество патриарх Неофит, който почина на 13 март във ВМА.

В 9 часа бяха отворени храмовите порти на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където са изложени тленните останки на духовния ни пастир. Те ще останат отворени през целия ден, докато има хора, които желаят да се сбогуват с патриарх Неофит. 

Държавният глава Румен Радев, председателят на парламента Росен Желязков и премиерът в оставка Николай Денков също се поклониха пред тленните останки на патриарх Неофит.

Ковчегът с тялото на патриарх Неофит е поставен в центъра на патриаршеската катедрала, а около него има бели цветя. Пред ковчега е сложен портрет на Негово Светейшество. В храма присъстват митрополити от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, епископи и духовници. Пред катедралата имаше хора, които чакаха още от 7 часа, за да се сбогуват с главата на Българската православна църква.

Очаква се за поклонението в патриаршеската катедрала да пристигнат президентът Румен Радев, както и премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел, а също и председателят на Народното събрание Росен Желязков. За опелото и погребението се очакват да пристигнат и Вселенският патриарх Вартоломей и делегации на Поместните православни църкви. 

Патриарх Неофит ще бъде погребан зад гроба на Екзарх Йосиф, от южната страна на храм "Св. Неделя", съобщи пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, след като се поклони пред тленните останки на Негово Светейшество в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март, след като прекара в лечебното заведение над четири месеца заради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в скръб църковни служители, политици и общественици.

Пренареди се и политическият дневен ред, а президентът Румен Радев отложи връчването на мандат за съставяне на правителство. "В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни", посочи държавният глава. 

Правителството обяви двудневен траур за кончината на патриарха - на 15 и 16 март. 

В събота в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено починалия предстоятел на БПЦ-БП ще започне след нейния край. След това с литийно шествие тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъде положено за вечни времена. 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде временен наместник до вторник или сряда през другата седмица, когато официално ще бъде избран наместник-председател на Светия синод. Той, заедно със Светия синод, ще проведе избора за нов български патриарх. 

Вчера митрополити от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) и свещенослужители се поклониха пред тленните останки на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма "Св. Марина", в двора на Софийската митрополия.

Със звън на траурни камбани беше посрещнато тялото на българския патриарх Неофит. В храма "Св. Марина" беше отслужен трисагий, или заупокойна молитва, за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Траурната служба се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След това в храма, в Софийската митрополия, можеха да влизат и миряни, които да изразят своята почит и да се простят с българския патриарх Неофит.

Източници: dnes.dir.bg, бТВ, NOVA

 

 

 

Коментари

  • патриарх Неофит, 14 януари 2024

    15 Март 2024 14:51ч.

    "Господ Бог и Светата църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената й цел е да пази и отбранява своя народ и държава в международно признатите й териториални граници".Достойна за православен християнин позиция, изискваща възхищение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Закрепят католицизма в БГ конституцията, като основна

    15 Март 2024 14:52ч.

    , според проучване на "Галъп".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    15 Март 2024 16:28ч.

    Снимане на покойници бе ритуал, който изчезна от българска етнографска хогребална обредност още през 70-те години на 20-ти век. Не е зле да смените фотографията към настоящата дописка. Или бъдете находчиви . Помолете изкуствения интелект да направите колаж с топ десет предстоящи български погребения и публикувайте фотосите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    15 Март 2024 21:24ч.

    Уважаеми дами и господа журналисти, полагам огромни усилия да се обърна внимателно и възпитано към вас! Нищо, че от вътре ми иде да ви...!Бихте ли ми обяснили, какво, за Бога, постигате с тези фотоси ОТБЛИЗО на покойния ни Патриарх!? Да, знам. "Една снимка- хиляда думи". Но няма ли някаква граница това? Някаква мярка? И не ми казвайте, че това е публична личност и тъй натам. Наскърбявате ни още с тези снимки. Утежнявате мъката ни. Сменете тия снимки, много ви моля!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова ли няма български епископ, който да води Опелото на нашият си Български патрирах Неофит? Смилете се над българската му душа и не позволявайте чуждият по дух Вартоломей да бъде над България!

    15 Март 2024 22:40ч.

    Скъпи и прескъпи свети отци на Българската Патриаршия, имайте Божията милост за да направите така, щото чуждият на българския народ Вселенски (на коя Вселена?) патриарх Вартоломей да не води Опелото над патриарх Неофит. Скъпи свети отци не омърсявайте чистата като сълза душа на нашия благочестив българолюбив добролюбив мъдър патриарх Неофит! Не оставяйте благият и свят Българин дядо Неофит, да тънее под ръцете на чужд неискрен за Православието в България човек Вартоломей, защото така не изразявате добро послание към православния български народ. Напротив извиквате омерзение за предателство към паметта и делото на патриарх Неофит, духовният баща и водач на православния български народ! ... Спрете Вартоломей, спрете нахлуването на чуждите нахални напъни сред православното ни българско общество, да се внесе БОЛКА от разделение и отдалечаване от най-близкото нам, и най-голямо в света Православие на Руската федерация! Ние народът, нямаме нужда от друга нова "принадлежност".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    15 Март 2024 23:57ч.

    Няма да е чудно ако в нашето странно време вече неусетно се възцарява нова мода. Тя първоначално ще се възприема като твърде скандална и етично неприемлива. Много бързо обаче, новото модно увлечение ще намери легитмно философско, естетично и морално оправдание. Така то скоростно ще се превърне в хит в съвременната арт-фотография. Логично е новото течение първоначално да се реферира с термина "фототанатос" или може би "некрофилистична фотография". Неговата същност ще бъде инспирирана от новорегистрираната от Американската психиатрична асоциация дивиантна парафилия - склонност да се снимаш с трупове. Очаква се модното увлечение да пробие чрез всеобщата мания да се прави селфи с мобилен телефон. В основата на тази очаквана тенденция е привидно необичайното желание да се снимаш с отрупове на наскоро починали известни покойници. Първите подобни увлечения вече са регистриране във Великобритания. Това става при погребението на Нейно Величество Елизабет II. Със сигурност са установени двама лейтенанти от шотландския полк на кралицата, които са успели да се снимат с коронясания й труп. Говори се и за епископ от англиканската църква, който дори специално се е преоблякъл за да направи фотосесия с покойната кралица. Според британския нюуейв фотограф и концептуалист Натан Маккенли, може да се очаква бурно развитие и на жанра декоративени фототанатос. Например, представете си, че сте амбициозен писател, желаещ да излезе на световната литературна сцена. По стечение на обстоятелствата се оказва, че току-що е починал председателя на нобеловия комитет по литература. Плащате и получавате изключителното право да направите фотосесия с покойника. На една от снимките вие седите в кабинета му и пиете следобеден чай. Той, тоест покойният професор-литератор, е полегнал на дивана и държи в ръце и чете новия ви роман "Ковчегоубежище". От снимката ясно се разбира, че романът изключително много му харесва и той с увлечение го чете, без дори да обръща капка внимание на танцуващите в стаята младежи. Вариантите за подобни сюжети са безчет: фотосесии с артисти, музиканти, нобелисти, астронавти, курви, политици и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    16 Март 2024 0:44ч.

    Аз също не мога да разбера от къде на къде Вартоломей, тая лисица вероломна византийска, ще води опелото на Патриарха ни?Ако е въпрос на някакъв канон и вътрешноцърковни правила- защо не ни го обяснят? Но пък какви да са тия правила за една автокефална Църква, каквато е нашата? Непонятно! Аплодисменти за последния коментар на доцента Карачибук, както обикновено. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи