ООН: Запорожката АЕЦ е обстрелвана, това е риск от голяма ядрена катастрофа

ООН: Запорожката АЕЦ е обстрелвана, това е риск от голяма ядрена катастрофа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинската атомна електроцентрала "Запорожие", която е под руски контрол, беше разтърсена от обстрел в неделя, съобщава Ройтерс. 

Реакция дойде и от ръководителя на ядрения надзорен орган на ООН, който заяви, че подобни атаки рискуват голяма ядрена катастрофа.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че над 10 експлозии са отекнали в комплекса на централата вчера и днес, предаде Ройтерс.

Има щети по някои сгради, системи и част от оборудването. Инспекторите от МААЕ, изпратени в Запорожката АЕЦ, са видели взривове от прозорците на стаите си.

Генералният директор на базираната във Виена агенция Рафаел Гроси определи новината за обстрела като "изключително обезпокоителна".

"Експлозии станаха в тази голяма атомна електроцентрала, което е напълно неприемливо. Кой и да стои зад (този обстрел), той трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти преди, играете си с огъня!", предупреди Гроси в изявление.

АЕЦ “Запорожие” е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. 

„Новините от нашия екип вчера и тази сутрин са изключително обезпокоителни“, каза в изявление шефът на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси.

По-рано и руската страна съобщи за обстрел от украинска страна

 

Източник: бТВ, БТА

 

 

 

Коментари

  • “ Кой и да стои зад (този обстрел), той трябва да спре незабавно”

    20 Ное 2022 16:18ч.

    Тава казва всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    20 Ное 2022 16:19ч.

    Не стана врътката с бомбардирането на Полша, не стана и бедствие с язовира "Новая Каховка", защото руснаците се изтеглиха, остана АЕЦ "Запорожие".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Велизар Енчев Има ли в историята по-неблагодарно племе от българското?

    20 Ное 2022 16:46ч.

    България съди Русия в Хага. Ще я съдим ли и за агресията срещу Османската империя през 1877-а? България, заедно с новата Коалиция на желаещите, ще съди Русия в Хага заради украинската война. Иде времето, когато българското племе ще изпълни със съдържание култовия термин „черна неблагодарност“. Тогава ще осъдим и агресията на руската императорска армия през 1877-а срещу легитимната Османска империя. При това агресорът, без изобщо да е провокиран от турската страна, вероломно напада жертвата си на два фронта – Дунавския и Кавказкия. Тази непровокирана агресия (като изключим бунтовническите метежи на шепа български сепаратисти в Батак, Перущица, Панагюрище, Копривщица, Ново село, Дряново, Кръвеник и Шумата) е погазила международните норми през XIX век. Третата българска държава е рожба на руска агресия в периода 1877-1878-а. Сиреч е незаконно родена и като такава подлежи на ревизия – дали на Берлински, дали на Вашингтонски конгрес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    20 Ное 2022 16:53ч.

    Та сигурно и затова превръщат държавата България в територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Панчев П.

    20 Ное 2022 18:01ч.

    Сега остава и ефенди Ердоган да прочете горното и дя предяви на Русия и международната общност иск за непризнаване на Берлинския договор по молба на прогресивни българи. Нашият ““парламентаристки” боклук сигурно не е далече от такова желание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    21 Ное 2022 8:58ч.

    Заслужено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    20 Ное 2022 17:57ч.

    Кой(то) и да стои зад (този обстрел)... А бе що се пра'ите на отсечени кайсии в това МААНЕ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България трябва да си направи извод

    20 Ное 2022 18:31ч.

    Тази централа ползваше руско гориво. До това време, отработеното гориво се изпращаше в Русия. Но укрите преминаха на американско гориво и отработеното остава на място. Огромно количество отработено гориво е натрупано около централата. Именно в него се целят нацитата. Премине ли Козлодуй към гориво от САЩ, отработеното ще трупа около централата и с годините ще се съберат хиляди тонове, както е във въпросната централа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    20 Ное 2022 20:12ч.

    Има само едно обяснение за действията на украинците - отдавна са осъзнали, че са загубили и централата, и териториите завинаги. По някаква причина радиоактивно замърсяване не ги безпокои. Може би след Чернобил автоматичното изключване на реакторите е доведено до съвършенство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    20 Ное 2022 20:40ч.

    Стои малко зелено човече, дето пуска "руски" ракети в Полша

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лудият

    20 Ное 2022 21:23ч.

    Няма ли кой да спре лудия Зеленски. Докато всички западни ментори на Зеленски и шефът на ядрения надзор към ООН Гроси се правят на идиоти и питат кой стои зад обстрелите, ще стане белята, един от ударите е по хранилището за отработено ядрено гориво, в което най-много се целят укронацистите, три от ударите са към два от реакторите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи