ООН: Световна рецесия с рекордни мащаби е почти сигурна

ООН: Световна рецесия с рекордни мащаби е почти сигурна
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че световна рецесия, „може би с рекордни мащаби“, е почти сигурна. „Това е момент, който изисква съгласувани, решителни и новаторски политически действия от страна на водещите икономики в света“, каза Гутериш пред репортери на видеоконференция. „Намираме се в безпрецедентна ситуация и обичайните правила вече не важат“, отбеляза той.

 

Най-богатите страни в света наляха вчера безпрецедентна помощ в глобалната икономика, докато случаите на коронавируса в новия епицентър на заразата, Европа, продължиха да нарастват стремително, а броят на починалите в Италия надхвърли този в континентален Китай, откъдето тръгна вирусът.

 

С близо 228 000 заразени и над 9200 смъртни случая (б.ред.: по данни от вчера) епидемията шокира света и предизвика сравнения с тежки периоди като Втората световна война, финансовата криза от 2008 г. и испанския грип през 1918 г., информира БТА.

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че световна рецесия, „може би с рекордни мащаби“, е почти сигурна.

 

„Това е момент, който изисква съгласувани, решителни и новаторски политически действия от страна на водещите икономики в света“, каза Гутериш пред репортери на видеоконференция. „Намираме се в безпрецедентна ситуация и обичайните правила вече не важат“, отбеляза той.

 

Особено тежък удар понасят туризмът и авиокомпаниите, след като хората по света престанаха да пътуват, за да се сведат до минимум контактите и да се спре разпространението на грипоподобното заболяване Ковид-19. Малко сфери обаче бяха пощадени от кризата, която заплашва да доведе до продължителна глобална рецесия.

 
Пазарите търпят сривове, каквито не е имало от финансовия крах през 2008 г., а инвеститорите щурмуваха американския долар като сигурно убежище. Европейските и американските акции обаче регистрираха вчера колеблив ръст, а цените на петрола се повишиха, въпреки че това положение може да е краткотрайно.

Управляващите в САЩ, Европа и Азия понижиха лихвите и „отвориха кранчето“ на ликвидността, опитвайки се да стабилизират икономиките, страдащи от поставянето под карантина на потребителите, от прекъснатите снабдителни вериги, нарушения транспорт и парализирания бизнес.

 

Вирусът, за който се предполага, че е тръгнал от диви животни в континентален Китай, обхвана 172 държави и територии, а през последното денонощие зарази още над 20 000 души – нов рекорд за един ден.

 

Случаите в Германия, Иран и Испания надхвърлиха 12 000 във всяка от трите страни. Високопоставен представител на властите в Техеран съобщи в Туитър, че коронавирусът взема по една жертва на всеки десет минути.

 

Източници: "Труд", БТА

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Новото средновековие

  20 Март 2020 17:47ч.

  Крокодилски сълзи. Нали точно това искаха. Нова голяма депресия, последвана от нова голяма война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, това рестартиране

  20 Март 2020 17:59ч.

  на умрелия капитализъм ще е явно направо вадене от клиничната му смърт. Само че ние ще го отнесем. Златният процент пак ще мине метър, може би? Питам се защо участва в това и Русия, Китай, Иран?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  20 Март 2020 18:23ч.

  Защо, защо, защото са капиталистически всичките, не си ли разбрал? Друго се питам аз, колко милиона ще измрат от глад и болести следващите години по света? И не се ли в основата медиите, разпространяващи вируса на масовата лудост?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валенщайн

  20 Март 2020 18:25ч.

  Като го видя този социалистически паразит, който вместо да се занимава с нещо подходящо за уменията му, продължава да ближе кокала, после онова недоразумение в космоса на здравия разум Урсула Непомнякояси и екипът комисари, за които никой не е гласувал, но пък са "отлично балансирани откъм полова принадлежност", и разбирам, че ни чакат зловещи времена. Ние да му мислим - Урсули и Гутиерешци ще си излязат сухи и богато от стихията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последното изречение е просълзително.

  20 Март 2020 18:44ч.

  В Иран Туитър е блокиран от 2012 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  20 Март 2020 18:49ч.

  Гутиереш е един от най-вредните Ген.секретари на ООН,. Един от главните виновници за безконтролното заселване на Европа с други различни по манталитет, раса и мюсюлманска религия мигранти. Радетел за ускорена подмяна на бялото еднинационално европейско население. Това е правил през целия си живот и затова го сложиха на този пост. Но май сега котка им минава път на заговорниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия, Китай, Иран и Индия

  20 Март 2020 18:54ч.

  не участват в това. Те отдавна търгуват помежду си с националните си валути, по паритет на покупателната способност. Единственото, което се търгува за долари, е нефтът. А балонът, наречен "капитализация", при който се правят пари от нищото, рано или късно трябваше да се спука. Макар че старите навици умират трудно - в момента Боинг иска 60 милиарда федерална помощ не за да оправи конструктивните недостатъци на Боинг-737 МАКС например, а за обратно изкупуване на акции, тоест пак капитализация. ГГЗ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SOs

  20 Март 2020 23:07ч.

  Надявам се все повече хора, да достигнат до прозрението каква власт над хората притежават медиите. Observer по-горе е наясно. Хора! Правителство, Народно Събрание и пр. в днешно време са джуджета в сравнение с медиите - те задават дневния ред, мислите и действията на огромната част от хората. Това са оковите, не друго. Скъсайте ги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО

  21 Март 2020 3:54ч.

  Западна Европа, Япония, САЩ, защо са по уредени? Зщото не са оптимисти. По песимисти са от другите, и по-малко оптимисти. Така е и с по успелите семейства. Песимизмът те кара да се подсигуряваш, да не се предоверяваш, да стандартизираш, и образоваш и предвиждаш опирайки се на опит - история - наука, а не на емоциите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФАКТИ

  21 Март 2020 4:24ч.

  След борсите рухват банките. Спестяванията в банките са равни на над 20 000 милиарда долара. Няма толкова ликвидност. Национализиране на банките, ще е нужно. Отпечатване ликвидност - банкноти, за теглещи депозитът си. Кредитите ги събира държавата - национализираната банка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия първа ша изпушат бушонити на 20.03.2020 в 22:46

  21 Март 2020 9:15ч.

  Ще го запомним това твоето пророчество. После да не се скриеш в миша дупка даже и след годината на мишката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  21 Март 2020 9:15ч.

  И аз си мисля, че страничните ефекти от коронавируса ще са много по-страшни и по-продължителни от преките щети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО на 21.03.2020 в 03:54

  21 Март 2020 9:17ч.

  Хипотезката ти е меко казано налудничава. Познаваме оптимисти със същите възможности, дето си ги изброил. И на всичкото отгоре ти се хилят на тъпизмите, без емоционалността им да довежда до загуба на здравия разум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи