ООН потвърди нова евакуация от Азовстал

ООН потвърди нова евакуация от Азовстал

ООН потвърди, че е в ход операция по евакуацията на цивилни от стоманодобивния комплекс "Азовстал" в Мариупол в Украйна. Операцията протича в координация с "Червения кръст", предадоха световните агенции.

"ООН потвърждава, че е в ход евакуационна операция в координация с "Червения кръст" и със страните в конфликта", заяви говорителят на Бюрото по координиране на хуманитарните въпроси към организацията Йен Лерке. Той поясни, че конвоят за евакуацията на цивилни е потеглил на 29 април, преминал е 230 километра  и достигнал е "Азовстал" вчера сутринта. 

Руската и украинската страна дадоха различаващи се информации за операцията по евакуация на цивилни.  

Украинският полк "Азов", който защитава тази промишлена зона, спомена за евакуиране на "20 цивилни, жени и деца", които са били прехвърлени към договорео място и после ще бъдат евакуирани към Запорожие, на територията под контрола на Украйна. Руснаците пък говорят за 50 евакуирани вчера и за 40 евакуирани днес. Руското министерство на отбраната поясни, че вчера са били евакуирани две групи хора. Не се уточнява първата в каква посока е заминала, а втората е била отведена в Бизименное, град източно от Мариупол.

Днес според ТАСС 18 мъже, 14 жени и 8 деца са били изведени от Мариупол към така наречената Донецка народна република. А според РИА "Новости" всички евакуирани от "Азовстал" са в палатков лагер в Безименное.


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Омуртаг

    02 Май 2022 0:50ч.

    Какви две страни бе ООН то.Периметъра се контролира от ДНР и руснаците.Всички заминават в тяхната зона,за установяване на разни нещица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи