ООН критикува неспазването на човешките права в Русия, Кремъл поиска реформа в Съвета за сигурност

ООН критикува неспазването на човешките права в Русия, Кремъл поиска реформа в Съвета за сигурност

Ситуацията с човешките права в Русия се е влошила значително след инвазията в Украйна през февруари миналата година - това се казва в доклад на специалния докладчик Марияна Кацарова, цитиран от Ройтерс. В него се говори за "системни репресии" срещу организациите на гражданското общество и че руските власти масово са арестували на произволен принцип критици на войната. Според Кацарова има опасност за живота на задържаните заради "постоянните изтезания и малтретирания".

Докладът е първият случай, в който Съветът по правата на човека, действащ вече 16 години, е упълномощен да проучи състоянието на правата в една от страните, постоянни членове на Съвета за сигурност. 

Преди това Москва е наричала неоснователни критиките срещу зачитането на човешките правата в страната и е отричала извършването на нападения срещу цивилни в Украйна, където според нея се провежда "специална военна операция" за унищожаване на военна инфраструктура.

"(Специалистката) документира неотдавнашните законодателни ограничения, които се използват за заглушаване на гражданското общество и за наказване на активисти правозащитници и на други лица за тяхната позиция против войната", се казва в заключенията на доклада.

"Често съпроводеното с насилие прилагане на тези закони и разпоредби е довеждало до системни репресии срещу организациите на гражданското общество, които са затворили гражданското пространство и независимите медии", се казва в документа.

Експертът на ООН Кацарова, бивша журналистка от България, също така споменава опитите на Русия да възпрепятства мандата ѝ, като заявява, че тези действия показват "липса на политическа воля да спазва задълженията си в областта на правата на човека", отбелязва Ройтерс.

Москва вече беше заявила, че няма да сътрудничи на разследването.

За момента няма коментар от руската дипломатическа мисия в Женева, но от Кремъл обявиха, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран и да включи държави, които през последните години са придобили влияние, предаде Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН се нуждае от трансформация, за да се повиши максимално неговата ефективност, каза пред журналисти говорител на президента Владимир Путин Дмитрий Песков

Думите му са по-скоро в коментар на плановете на президента на САЩ Джо Байдън да представи предложение за разширение на състава на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН.

Освен това, отбеляза Песков, Съветът за сигурност на ООН също се нуждае от по-голямо приобщаване" от гледна точка на участието именно на онези държави, които напоследък придобиха допълнителна роля и имат много по-голямо влияние върху световната сигурност, световната икономика и все повече заявяват значението си".

По-рано координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Джон Кърби в интервю за британския в. "Дейли Телеграф" каза, че Байдън в речта си на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН ще потвърди желанието на Вашингтон за разширяване Съвета за сигурност на световната организация.

В момента Съветът за сигурност на ООН има пет постоянни членове: Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция. Всяка от тези страни има право на вето в съвета. Десет членове на съвета, избирани на географски принцип с двугодишен мандат, имат статут на непостоянни членове, припомня БТА. 

 

 

 

Коментари

  • Баба

    19 Sep 2023 1:25ч.

    Ястребови мисирки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А "любимия" запад като как е?

    19 Sep 2023 11:11ч.

    А, там е "цветя и рози", баш как си требе! Мисирки, Сър, ма наши, правоверни! Пфу! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    19 Sep 2023 11:11ч.

    Масиран руски удар тази нощ по цяла Украйна."Стотици" дронове и ракети по Лвов, Хмелницки, Рени и къде ли не другаде.Вълнуваща война в "географския център на Европа" ! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Развален

    19 Sep 2023 12:07ч.

    Грамофон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман!

    19 Sep 2023 11:13ч.

    Тая Кацарова да иде в гетата на Гери например. Ако изобщо посмее да слезе и да с еразходи там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    19 Sep 2023 11:13ч.

    "системни репресии" срещу организациите на гражданското общество..." -- ако са тия, за които се сещам, това не са репресии, а проява на здрав разум. де да можеше и на територията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А когато САЩ налагаха ембарго на Куба десетки години?

    19 Sep 2023 11:16ч.

    Там правата на хората не се ли нарушаваха? ................................................ Определено някои още си вярват, че са фактор в налагането на мнения. Кацарова е срам за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    19 Sep 2023 11:18ч.

    Така е като си нямат сайт "Миротворец".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амбициозна кучка

    19 Sep 2023 11:24ч.

    "Г-жа Кацарова основава RAW in WAR (ReachAllWomeninWar) през 2006 г., след като работи като журналист и изследовател на правата на човека в конфликтни зони в Босна, Косово и Чечня. Като част от RAW in WAR, тя учреди годишната награда Анна Политковская за жени активистки за правата на човека, работещи във военни и конфликтни зони."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смениха понятието за пола

    19 Sep 2023 11:27ч.

    Крайно време е и да сменят и понятието за човек. Всъщност кой е човекът тука? В 21 век кой е човек?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаах....

    19 Sep 2023 11:31ч.

    ООН отдавна е глобалистка мафия или неокомунистическа организация. Без да съм фен на рашките....само така гн Путин. В тази война не е важно дали украйна ще победи. Важно е сегашния Запад да загуби смазващо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно

    19 Sep 2023 11:39ч.

    И не Путин ще ни спаси. Путин в най-добрият случай /ако спре договорките/ може да спаси руснаците. Нашето спасение е в бялата въоръжена Америка ! В Тръмп и силите зад него ! В MAGA ! Западът трябва да се върне към привлекателния си вид от преди десетилетия, иначе загива от либерастията и трансхуманизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тебе никой

    19 Sep 2023 12:06ч.

    Не може спаси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно, баце, си ... Идиот!

    19 Sep 2023 15:56ч.

    Ако не го знаеш - лошо! Ако пък го знаеш и продължаваш - и полезни Идиоти си требе! Козяк, незачет! Дайте на точното по-други опорки, че тези много нефелни, бе! А, и точното баце, съвет, не се напиняй, оти и днес козяшки лебец (от усраинска ГМО нещо си) нема да има за тебе! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    19 Sep 2023 17:12ч.

    "...спасение е в бялата въоръжена Америка !" Точно така, и Black Lives Matter, нали?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • брътвежи

    19 Sep 2023 11:36ч.

    Русия е във война. Кремъл може да си я нарича "СВО" или както си иска... Но това е война и е ирелевантно да се говори за "гражданско общество" в една страна във война. Да, в Русия не е цветя и рози с гражданските права. Но Русия си е самостоятелна държава. Как стои въпроса с "гражданските права" от другата страна на фронта ? Какво става в 404, управлявана от тежка нацистка диктатура ? Как са мъченията на цивилни там ? Съд на линч и вързване на цивилни по улиците за дървета и стълбове ? Как е лова на младежи по тротоари и автобусни спирки да ги пращат на заколоние ? Как са прават да снимаш нещо и да го качиш в интернет ? Как са правата да говориш на майчиния си език в Украйна...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжа

    19 Sep 2023 12:07ч.

    джендърите, които извършиха небивал ковид геноцид и избиха хиляди, говорят за човешки права-отявлени фашисти от най-тъмното време на историята !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крдеца вика дръжте крадеца

    19 Sep 2023 12:18ч.

    Ха да видим сега къде са правата на човека във англосаксонският свят - ЕС например . Кой например забрани Руските филми ,телевизии ,театрални пиеси ,руската култура .Кой наприме забранява на Руснаците да влизтат на територията на ес със личните и оли и личен багаж . Кой например забранява Руският език на територията на ес . Кой например във България иска да забранява политически партии опозиционни и руските телевизии и руските филми и още и още примери И накрая ще кажа една Бългаска мъдрост ,каквото повикало такова и дошло . Русия няма да им остане длъжна ,въобще да не си го мислят това западните атлантически джендъри ,Руската култура си остава най великата и никой долнопробен атлантически фашист може да я закрие .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нужно е ново ООН, в което да не се допускат САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Германия, Полша, Франция, Япония

    19 Sep 2023 12:31ч.

    Южно Корея скоро няма да съществува

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Италия ще прави компания на Южна Корея

    19 Sep 2023 12:32ч.

    За сметка на това ще има реинкарнация на Дунавската Империя и Прусия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти още ли не си отпътувал за

    19 Sep 2023 13:04ч.

    С. Корея, бе ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами новото

    19 Sep 2023 13:27ч.

    ООН вече е във ход глобалният юг срещу англосангсонският свят .БРИГС И ШОС ,срещу златният милиард . Това е многоолюсният свят е съдаден вече .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе тази очилата

    19 Sep 2023 12:34ч.

    Змиорка била много грозна бе . Абе тези западни фашисти със конкурс за най грозната пачавра ли ги избират . Голяма деградация ги е налегнала атлантическите фашаги . Ясно е на 100 % са на изчезване и измиране . И е вярно че Господ когато иска да унищожи някой първо му взима акъла .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прав си

    19 Sep 2023 14:08ч.

    Погледни в Европейския парламент - почти няма нормален. Все такива с умствени недостатъци, фашаги, обратни, ЛГТБ, дърти скумрии, нефелни геронтократи, пачаври - всички загубили връзка с реалността и живеещи в измисления си свят от лъжи, заблуди, декларации, резолюции. Свят, за който ние им плащаме десетки хиляди евро месечно заплати, , а те се гаврят с нас. От тях избират "най-добрите" и ги слагат в Европейската комисия. А те нареждат на нашите подлоги как да ни управляват. Такова цинично управление никога не е имало - дори нито при фашизма, нито при комунизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    19 Sep 2023 13:31ч.

    Имам въпрос към госпожата: Къде е опозицията в любимата на всички украйна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    19 Sep 2023 13:35ч.

    Кацарова, нещо да кажеш за правата на тези хора? https://www.youtube.com/watch?v=-1NDLs4UdJY&t=13s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • същите като БТВ

    19 Sep 2023 14:04ч.

    Тези са същите подлоги като нашата БТВ. Елемент за лъжи и дезинформация. Вчера подлогите от БТВ поканили украински журналисти, да се учат взаимно на борба с дезинформацията, т.е. да им спуснат нареждания за изпълнение, защото ние вече се управляваме от украинските политици, а не от нашите. Те само са слуги на украинските. Та по-голям дезинформатор от БТВ има ли? Само опорки и лъжи, спуснати им от Посолството. А кога ще коментират действията на Украйна за избиване на мирни жители и деца; портали и списъци за избиване на мирни граждани на чужди държави; мегакорупция; търговия с органи; разполагане на оръжия в детски градини, жилищни квартали и болници. Кога ще ни информират за делата на Байдъновия син; за реалните напълно безмислени жертви в Украйна заради интересите на НАТО; за това, че редовите украинци наричат управляващите си по-лоши от руснаците; за това как хващат украинците по улиците с бой и ритници като кучета и ги хвърлят на сигурна и безсмислена смърт; за това, че българските власти останаха единствения ястреб в тази война; за това, че ЕС се превръща в перфектна тоталитарна система; за това, че на практика нямаме суверенитет и още много други. Все теми, по които БТВ налага тотална дезинформация и цензура, а които присъстват изобилно в западните медии, и то съпроводени с реални и напълно истински видеоматериали. БТВ са флагмана на тези днешни тъмни времена, когато наричат истината дезинформация, а те самите налагат такава по 24 часа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зеленски Олеся

    19 Sep 2023 15:17ч.

    Кацарова! Маце недолюбена, още недоодена от мъж. Както казват наш'те братя роми , от индоевропейския етнос? за таквиз кат теб:.." Ама ти си била голема ПУ....А, ма!"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи