ООН: Джулиан Асандж е жертва на политическо преследване и юридически произвол

ООН: Джулиан Асандж е жертва на политическо преследване и юридически произвол

Според Нилс Мелцер, специален докладчик на ООН за предотвратяване на изтезанията, Джулиан Асандж е "преследван заради разкриването на военни престъпления, изтезания и корупция".

Фактите по делото на Джулиан Асандж, основател на WikiLeaks, чиято екстрадиция от Обединеното кралство искат властите на САЩ, неопровержимо свидетелстват за политическо преследване и юридически произвол. До това заключение стигна специалният докладчик на ООН за предотвратяване на изтезанията Нилс Мелцер, след като разгледа досието на австралийския правозащитник.

"След като проучих делото на Асанж, открих неопровержими доказателства за политическо преследване, правен произвол, изтезания и умишлено малтретиране", съобщи Мелцер в августовския брой на френското списание Le Monde diplomatique. Отговорните за това държави отказват да сътрудничат за започването на разследването въз основа на изискванията на международното право.

Според оценката на специалния докладчик на ООН основателят на WikiLeaks "е бил преследван заради разкриването на военни престъпления, изтезания и корупция". Мелцер нарече делото на Асандж "история на преднамерен правен произвол в западните демокрации, които се опитват да се представят за еталон в областта на правата на човека". "Това е също така история за разузнавателни агенции, които се сговарят в тайна от националните парламенти и обществеността", добави експертът.

Двойни стандарти

Специалният докладчик на ООН обърна внимание на "медийната манипулация с цел изолиране и демонизиране на Асанж". С изключение на няколко вестникарски колони, отбелязва авторът, нито едно голямо издание не е протестирало срещу "грубото нарушаване на законовите процедури и унижаването на човешкото достойнство". "Никой не е призовал съответните правителства да отговарят за своите престъпления и корупция", отбелязва Мелцер. - Никой нямаше смелостта да задава неудобни въпроси на политическите лидери."

Мелцер критикува двойните стандарти и посочва, че през 1998 г. британските власти отказват да екстрадират бивш чилийски диктатор Аугусто Пиночет, по време на чието управление стотици испански граждани са убити и изчезват безследно. Лондон възприема различен подход в случая с Асанж: миналия месец британските власти решиха да го екстрадират в САЩ, където 51-годишният австралиец е изправен пред 175 години затвор по кумулативни обвинения в разкриване на класифицирана информация.

Френските експерти припомнят, че Асанж публикува милиони поверителни документи, свързани с действията на американската армия в Ирак. WikiLeaks публикува множество документи, които показват, че ЦРУ на САЩ може да използва компютърни вируси, за да извършва кибератаки "под фалшив флаг".

Жертва на психологическо изтезание

Бившият адвокат на Асандж Ерик Дюпон-Морети, който сега оглавява френското министерство на правосъдието, нарече обвиняемия "жертва на дългогодишно психологическо мъчение". Адвокатът предупреди, че екстрадирането в САЩ ще противоречи на идеалите за правата на човека и ще създаде опасен прецедент по въпроса за свободата на словото. Адвокатът припомня, че Асанж е помогнал да се разкрие, че САЩ са шпионирали френските президенти Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд.

През последните три години австралийският правозащитник е държан в строго охранявания затвор Белмарш. През юни Уестминстърският магистратски съд в Лондон издаде заповед за екстрадирането на Асанж в САЩ. 

Източник: tass.ru

 

 

Коментари

  • Жертва

    31 Юли 2022 18:56ч.

    На свободният, демократичен Свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    31 Юли 2022 20:02ч.

    "нито едно голямо издание не е протестирало срещу "грубото нарушаване на законовите процедури и унижаването на човешкото достойнство". Ама нали западната преса беше свободна и демократична, що стана така?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алекс

    31 Юли 2022 20:04ч.

    С други думи, той е политически затворник. Затворник заради убежденията си, а не заради престъпления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • срам за Европа и света

    31 Юли 2022 20:09ч.

    Репресиите спрямо Асанж е живо свидетелство за отдавна мъртвата западаща демокрация, избуяла в откровена фашистка диктатура, както и за умъртвените възможности на средностатистическия западащ консуматор да се съпротивлява на неправдите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дяволът се казва путин

    31 Юли 2022 20:09ч.

    Нищо с източник ТАСС. ру не може да е вярно. Истинският политически затворник е Навални, а не тоя тип.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиотка

    31 Юли 2022 20:22ч.

    ...........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мелцер тия неща ги говори от години

    31 Юли 2022 20:36ч.

    Това, че ти сега си разбрал от ТАСС, си е твой проблем. Ето ти източник на друг език: https://www.transcend.org/tms/2022/02/nils-melzer-the-political-persecution-of-julian-assange/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХАХА

    31 Юли 2022 21:57ч.

    Замълчи бе, идиот! Разбрахме те, че нямаш грам мозък!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свободата, Санчо …

    31 Юли 2022 21:42ч.

    Това, дрОгаре, е демокрацията, която ни насаждат нашите партньори от бленувания запад. ДГЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    31 Юли 2022 21:57ч.

    Абсолютно вярно! сащ стоят в дъното на цялия тоя терор, защото Асандж показа кирливите им ризи на цял свят!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • '\'\'\

    31 Юли 2022 22:47ч.

    Асандж е жертва на произвола, но не споменаване на кого - на УРОДА сащ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хипотезите

    31 Юли 2022 23:35ч.

    Системата е в жестока криза. Предстои сгромолясване. Неизбежно и непредотвратимо е. Няма необходимост от ликуващи и съжаляващи. Дори тези, които лукаво хихикайки се бяха планирали да ни премахнат постепенно, ще бъдат изненадани от хектичния и драматичен разпад. Просто така стоят нещата! Финалният резултат е непредвидим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Авг 2022 9:24ч.

    Лъжата "демокрация".Нужни бяха години да се убедя ,а сега и с очите си.Има политзатворници в францшя-баските примерно.Официалните медии лъжат та се късат.По добре си беше при социализма.Поне беше весело...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПреZ. Тръмп, който през цялата си предизборна кампания

    01 Авг 2022 10:47ч.

    2016 г. се позоваваше на чудото на Wikileaks, и обещаваше да пресуши блатото и да вкара опонентката си Хилари в затвора, в последните седмици преди края на мандата си "прости престъпленията" и освободи от затвора доста хора... Говори се, че възнамерявал да освободи и Джулиян Асанж, но бил заплашен с импийчмънт, и не го стори... Жалко за този 50 годишен смел човек и талантлив журналист!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи