Омбудсманът: Тази зима ще бъде трудна, трябва да има компенсации

Омбудсманът: Тази зима ще бъде трудна, трябва да има компенсации

"Тази зима ще бъде трудна, трябва да се компенсират тези, които се отопляват с твърди горива. Хората не могат да изнесат тези високи цени на гърба си, да предвиждат разходите си, това е сериозен проблем. Важно е да има компенсации в бюджета и за тези, които са на природен газ", заяви в предаването "Денят започва" на БНТ омбудсманът Диана Ковачева. Тя поясни, че в момента при борсовите цени на тока либерализация ще означава оскъпяване за битовите потребители.

По думите ѝ, по план от 2025 г. и битовите потребители трябва да излязат на свободния пазар. Според Диана Ковачева трябва да има по-плавен преход, възможно е предоговаряне, трябва да се направи опит да се положи усилие този срок да се отложи. 

"Много висок процент ще се окажат енергийно бедни. Лошото е, че все още няма дефиниция, надявам се този парламент да стигне до ясна дефиниция за енергийна бедност. Няма ясни критерии, а това е сложен процес", допълни Диана Ковачева и добави, че идеята за двете тарифи не е разумно решение. 

Омбудсманът подчерта, че Закона за личния фалит трябва да го има и трябва да бъде внесен. "Става въпрос за вечния длъжник, законът трябва да е насочен към добросъвестните длъжници", каза още Диана Ковачева. 

Вижте още във видеото.

Източник: БНТ

 

 

 

Коментари

  • лалю

    25 Окт 2022 10:22ч.

    За 25 години българите забравиха, до какво водят тия политики за компенсиране и защита на на бедните, ограничаване на цените и регулиране на пазара. Сега неизбежно ще си припомнят. Цената е, че ще получат същото като преди 25 години. И нов Костов и Надка за капак. Да ни е честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламен

    25 Окт 2022 11:02ч.

    Само пълен неграмотни може да се меси е свободния капиталистически пазар с разни компенсации, регулации и ... фрострации. Четете Маркс, младежи! Там е казано всичко нужно за капитализма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плавно щяла да минава като битова потребителка към енергийната борса...

    25 Окт 2022 11:06ч.

    Абе госпожа, най-доброто, което можете да направите за българските граждани, е да поискате закриването на всякакви паразитни длъжности, комисийки и агенцийки, включително и омбудсманската, които не само харчат бадева нашите пари, ами са и вредни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И що само за твърдото гориво?

    25 Окт 2022 11:11ч.

    За сведение на гъ-жата повечето семейства, които НАИСТИНА гледат по две деца, живеят в апартаменти на електричество. Ай стига с етнокултурите - те ни ток, ни вода плащат и НЕ си гледат децата, макар и абонирани за помощи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плавен преход

    25 Окт 2022 11:20ч.

    Правилният подход е отмяна на плана за либерализация на пазара на електроенергия, както и отмяната му и за юридическите лица, т.е. връщането на старото положение преди 2020. Но дали ще има някой с топки дори да го предложи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кон пасе тор ки

    25 Окт 2022 11:39ч.

    Тази зима плащаме сметките за компенсациите за ковида с компенсации за енергийна бедност. Догодина ще дойде сметката за енергийните компенсации и подозирам, че ще трябват компенсации за хранителна бедност. Изобщо живеем си в една компенсаторна икономика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Осман Великолепни

    25 Окт 2022 14:17ч.

    Не трябва да има никакви компенсации, доплащания , повишавания на минимални заплати и други такива инфлационни плащания. Защото те водят до повишаване на цените на всичко, инфлация, хиперинфлация и фалити. Този филм сме го гледали . Измислете нещо друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи