Омбудсманът пита ще има ли достатъчно газ за есенно-зимния сезон

Омбудсманът пита ще има ли достатъчно газ за есенно-зимния сезон

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от енергийния министър в оставка Александър Николов информация за готовността на обществения доставчик да осигури необходимите количества синьо гориво за топлофикационните дружества и за крайните снабдители на природен газ през следващите месеци до края на есенно-зимния сезон 2022-2023 г. 

„С притеснение отбелязвам, че към 11.07.2022 г. няма данни за подадено от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цени на природния газ от 01.08.2022 г. в Комисията за енергийно и водно регулиране. Загриженост буди и публично оповестената информация, че България се намира в тежка ситуация с осигуряването на природен газ за нуждите на вътрешния пазар – както за небитовите клиенти, така и за домакинствата и топлофикационните дружества. Понастоящем българското общество не разполага с обективна информация по темата“ пише омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание на факта, че според изпълнителния директор на обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД, към 6 юли 2022 г. никой не знае какви ще са ценовите нива на природния газ през зимата и дали изобщо ще има газ.

„Тази информация (съобщена на заседание на Временна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от ООО „Газпром експорт“, и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“ ЕАД) създава основателно безпокойство сред мениджърските екипи на топлофикационните дружества и техните битови клиенти, както и сред домакинствата, които разчитат на този вид гориво за топла вода и отопление“, допълва общественият защитник.

Диана Ковачева подчертава, че в случай че доставките на необходимите количества природен газ за м. август 2022 г. са осигурени с договори, не би следвало общественият доставчик да отлага внасянето на заявление за утвърждаване на цени в съответствие с изискванията на Наредба № 2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ.

„Като обществен защитник смятам, че гарантирането на сигурността и непрекъснатостта на снабдяването с природен газ на битовите клиенти на този вид гориво и на топлофикационните дружества е от ключово значение за посрещането на основните енергийни потребности на около 1,5 млн. български граждани“, категорична е проф. Ковачева.

 

Писмото вижте тук.

Коментари

  • Киркегорчук

    18 Юли 2022 9:29ч.

    Тая що не свърши някаква работа, а само пита?!? Или така защитава интересите ми :))))))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Арменският Поп

    18 Юли 2022 9:33ч.

    Не Колежке !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Арменският Поп

    18 Юли 2022 11:27ч.

    Попитаха радио Ереван: - Кога ще дойдат по-добри времена? Отговор: - Те вече бяха !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А аз ще река:

    18 Юли 2022 9:35ч.

    Омбудсманът Диана Ковачева не е свършила работа и за ЕДНА СТОТИНКА, а получава 10 000 лв. заплата !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    18 Юли 2022 9:37ч.

    Ще има, Кирчо ще го произведе на 4 пъти по-ниски цени. Бойко, и той ще се включи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пинокио

    18 Юли 2022 10:42ч.

    Тука има, тука нема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българският арменски поп

    18 Юли 2022 11:04ч.

    Вероятно пита арменския арменски поп ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи