Олексий Резников: Украйна не е замесена в саботажа на "Северен поток"

Олексий Резников: Украйна не е замесена в саботажа на "Северен поток"

Украйна не е замесена в саботажа на двата газопровода "Северен поток" в Балтийско море, извършен през миналия септември. Това подчерта днес украинският министър на отбраната Олексий Резников след появилите се в медии информации, приписващи саботажите на проукраинска група, предаде Франс прес.

В кулоарите на срещата в Стокхолм на министрите на отбраната на страните от ЕС, на която е поканен да присъства и Резников, той заяви, че саботажите не са действие на Украйна.

Още вчера украински представители също опровергаха информациите, появили се в. "Ню Йорк таймс", който въз основа на сведения, получени от американското разузнаване, приписа саботажите на проукраинска група, но подчерта, че украинският президент Володимир Зеленски не е бил замесен в тях. 

На 26 септември четири огромни теча на газ, предшествани от подводни взривове, бяха засечени от газопроводите, свързващи Русия с Германия. Всичките четири теча бяха в международни води.

Граничните на зоната на саботажа страни  - Германия, Швеция и Дания - започнаха разследване, но отговорността за атаката си остава все още мистерия.

Днес Кремъл също отхвърли медийните информации, според които проукраинска група е в основана на саботажа, наричайки ги опит за отклоняване на вниманието, предаде Франс прес.

"Ясно е, че извършителите на атаката, искат да отклонят вниманието. Ясно е, че става дума за координиран медиен удар", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "РИА Новости".

"Този случай не е само странен. Това прилича на чудовищно престъпление", заяви още Песков и призова да се извърши спешно прозрачно разследване. 

"Как може американски представители да предполагат нещо, без да е имало разследване?", допълни той, цитиран от Ройтерс.

Песков отново настоя Русия да бъде приобщена към международното разследване на саботажа на газопроводите.

"Ние все още нямаме разрешение да участваме в разследването. Едва преди няколко дни ние получихме бележките по въпроса от страна на датчаните и шведите", заяви Песков.

Русия и Западът вече се обвиниха взаимно, че са замесени в саботажа, припомня Франс прес.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Зеленски :

  08 Март 2023 13:20ч.

  “Ракетата (взривила трактора и убила полските трактористи) е руска !” - така че, вярваме ви…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се тревожи, Олексий,

  08 Март 2023 13:27ч.

  каквото и да заявите - и вие, и западните производители на курабийки и демокрации с най-високо демократено качество, че и източният им "партньор", Путин - всичко ще ви повярваме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мислещ

  08 Март 2023 14:03ч.

  Хората, които управляват САЩ са проукраински настроени. Следователно те са " проукраинска група". Следователно резултатите от двете разследвания напълно съвпадат. Извършителите са ясни. Да видим какви ще бъдат последствията .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смях

  08 Март 2023 15:01ч.

  Янките пускат медийни фишеци за украинските си подлоги, те пък недоволни. Толкова милиарди им спуснаха в джобчетата, редно е да се жертват и на информационния фронт :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк & Щайн

  08 Март 2023 15:45ч.

  Така де, най-вероятно ще се окаже тайна организация, която няма връзка с никоя държава, корпорация или разузнаване, и подобно на мъжа, който блъска по паметника на съветската армия в София, е имала благородни мотиви и морално оправдание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  08 Март 2023 15:14ч.

  англо-американските сатанисти постигна целта си - въвлякоха двата клона на руския народ в братоубийствен конфликт, отглеждайки русофобски елит и довеждайки го на власт (чрез военен преврат) в Украйна. по този начин посяха сред украинците омраза към всичко руско, както и готовност да воюват срещу руснаците и да унищожават своите съплеменници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KuKu

  08 Март 2023 15:18ч.

  Заради Украйна е взривен Северен поток,Заради Зеленски и компания умират украинци.Млади мъже се търкалят мъртви в окопите заради Зеленски и компания.Един ден ще има трибунал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Март 2023 16:23ч.

  Добро утро, Украйна! Скоро ще разберете, че единствения ви приятел беше Русия ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъжен смях

  08 Март 2023 16:29ч.

  За кьопеците Грях

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  08 Март 2023 19:28ч.

  Този хайдук не го ли уволниха?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи