Олаф Шолц призова към връщане на политиката на възпиране от Студената война

Олаф Шолц призова към връщане на политиката на възпиране от Студената война

Следвайте "Гласове" в Телеграм

По повод втората годишнина от руската инвазия в Украйна германският канцлер Олаф Шолц призова за връщане към политиката на възпиране. Във видеопослание германският канцлер Олаф Шолц увери Киев в по-нататъшната подкрепа на Германия.

"Ще подкрепяме Украйна в нейната самозащита - толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта Шолц, без да навлиза в повече подробности.

Той също така призова за връщане към политиката на възпиране от времената на Студената война.

"Заедно с нашите съюзници трябва да сме толкова силни, че никой да не се осмели да и нападне. Така ще се погрижим за сигурността си. И така ще защитим мира в Европа".

С нападението си в нарушение на международното право Русия не само напада Украйна, "но и разрушава мирния ред в Европа", продължи той. Това включва принципа, че "границите не могат да бъдат променяни със сила".

Но Германия и Европа "трябва да направят и повече, за да можем да се защитаваме ефективно", подчерта канцлерът.

"Възпиране, отбранителна готовност", това са думи, "които в Германия не сме използвали толкова дълго време, че бяха почти забравени". Сега обаче те отново означават "една много важна задача" - защитата на "мира в Европа".

„Всичко това изисква много от нас, включително финансово“, каза канцлерът в края на видеообръщението си. „Но едно нещо е много ясно: без сигурност всичко останало е нищо.“ Без сигурност няма свобода, няма демокрация и няма човешки права. Германия е на прав път: „Ние защитаваме нашата сигурност – с решителност и чувство за пропорция.“ 

Политиката на възпиране или доктрината „Труман“ е външнополитическа инициатива на САЩ, целяща да възпре разпространението на комунизма в Турция и Гърция. Печелейки подкрепата на Републиканската партия, която има мнозинство в Конгреса на САЩ, президентът Хари С. Труман обявява доктрината на 12 март 1947 г. В нея се декларира, че САЩ ще оказват икономическа и военна помощ на Гърция и Турция, за да не се превърнат в сателити на СССР. Доктрината променя външната политика на САЩ към СССР от спокойна към политика за възпиране на експанзията на съветското влияние. Някои историци считат този момент за начало на Студената война.

Източници: БНР, spiegel.de

 

 

Коментари

  • Гражданин

    24 Фев 2024 16:17ч.

    Тече гореща война, той призовал за възпиране от "студена"! Боже, какво доживяхме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    24 Фев 2024 22:41ч.

    За възпиране на Русия... Импотетна претенция на умиращата индустрия. Ще произвеждат вербални оръжия, милиони бройки всяка година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    24 Фев 2024 22:52ч.

    Скапаните фашаги ще наемат украинци и други новодошли гости и ще ни колят и грабят....жалко, Евро-юниона беше най-добрата идея за нашето време!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    24 Фев 2024 16:20ч.

    престането с вашите интриги по света спрете оръжието и парите за украина преговори и мир няма друго спасение нато да се разтури незабавно вредна и токсична организация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руман обявява доктрината на 12 март 1947 г. В нея се декларира, че САЩ ще оказват икономическа и военна помощ на Гърция и ...

    24 Фев 2024 16:29ч.

    Малиии, тогава не идваше ли на власт в Гърция военна хунта, която се разправяше по брутален начин с всеки свободомислещ? Шолце, що не си вземеш тая доктрина и си я поставиш там, дето слънце не огрява??!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    24 Фев 2024 16:32ч.

    Генерал Пападопулос идва на власт през 1967 като част от черните полковници за да спасят Гърция от червената чума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Фев 2024 16:45ч.

    Труман създава ЦРУ , почва гражданска война в Гърция, на другата година фалшифицират изборите в Италия...създава се ГЛАДИО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    24 Фев 2024 17:08ч.

    Очевидно "възпирането" винаги е свързано с гражданска война и военна диктатура. Примери колко щеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Еврокомисар

    24 Фев 2024 21:11ч.

    Абе четета повече. През 1947 или 1948 започва гражданската война. И тогава над 30 000 деца напускат Гърция. Т.нар деца-бежанци. Любка Рондова, Христофор Тзавела и още и още И още много добрини от нашите задокеански "партньори". Ама откъде да знаеш? Еврокомисар писател, не читател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до Су38

    24 Фев 2024 23:00ч.

    доста години икономическия форуми има няколко психопата, които казваха на несъгласните, че един ден ще ни наблъскат в лагерите, както евреите, и ще татуриат не номера, а никовете.....много се смях на нищожеството, но сега по айпитата и айде в лагера. Идва страшно зло, има и пророчества по духовните християнски общини по света. Търсете в нета, но не с гугъл, само боклук излиза като търсиш с ПЛАТЕНОМАНИПУЛИРАЩА търсачка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хохол

    24 Фев 2024 16:39ч.

    Понеже няма вече какво да измислят,подгряват стара манджа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Фев 2024 16:52ч.

    Малко ми се губи комунизмът на Путин, но това да не пречи на Шулц.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    24 Фев 2024 16:58ч.

    Едва ли Русия ще се съгласи на такъв развой. Просто Русия в лицето на СССР и страните от Варшавския договор имаше нужния капацитет за дългосрочна конфронтация, докато сега е сама. Има за стратегически партньори Китай, може би Индия, Иран, Северна Корея и до там! Но едно е стратегически партньор друго е партньор в оператовен аспект. Може би само Северна Корея е заявила готовност да помага, през пряко участие. Така че предполагам Русия ще продължи с горещата фаза, а не със студената. Още повече, че Запада не притежава в момента оръжеен арсенал, който на противопостави дългосрочно на Русия. От руските ел. източници се вижда, че най-неприятни са им Полша и Чехия! Нищо чудно на там да избие конфликта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Май нещо не разбрах

    24 Фев 2024 17:17ч.

    “Това включва принципа, че "границите не могат да бъдат променяни със сила". Амнезията на тоя буди тревога. Когато под егидата на американците насила разпарчатосаха Югославия и създадоха втора Албания, демек Косово, нямаше вой. Когато кукловодите разделиха Чехия от Словакия също всичко беше наред. Целта беше да убият големите държави. Ами хайде да върнем границите от времето на студената война. Колко Германии имаше тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но план маршал няма да има!

    24 Фев 2024 17:19ч.

    Боже, имало и по-големи глупаци от сглобкаджиите-идиоти! Да не повярваш! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много просто!

    24 Фев 2024 17:49ч.

    Това са отгледани ГМО- терминатори! Ясно е, че имат задачи по преформатирането на Европа! Русия вече предупреди - с конвенционални оръжия няма да воюват срещу тях! Нашите ГМО - терминатори ненапразно искат да превърнат България в радиационно гробище!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    24 Фев 2024 17:49ч.

    Татко казваше че БиБиСи лъже, като казва само част от истината, удобната за тях. Другата, неудобната премълчават, все едно не се е случвало. Например тоя "мек салам" Шолц пропуска силовото и незаконно, с помощта на нато отцепване на Косово от Сърбия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Фев 2024 23:44ч.

    Да така беше. И аз съм слушал тогава западните радиостанции-БиБиСи Лондон, Свободна Европа, Гласът на Америка, Дойче веле, заедно с татко. Винаги съм се информирал и алтернативно и мога като свидетелк да кажа, че най-обективна радиостанция беше БиБиСи Лондон! Всички други безочливо лъжеха и фалшифицираха новините в техен интерес! Така, че западното лицемерие и лъжа не е от вчера, а е характерно за тях! И сега такива техни активни мероприятия бяха-така нареченото "отравяне" на Скрипал, отравяне на руски олигарси намиращи се на Запад, отравянето на Нвални, а сега и убийството му в най-подходящия момент за да се причинят вреди на Русия и Путин, точно след интервюто на Т. Карсън и президентските избори в Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Boss

    24 Фев 2024 17:50ч.

    Тоя вурст е пълен с тоалетна хартия и нишесте. Нациска германия освен капитулирала колония вече е фалирала капитулирала колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    24 Фев 2024 17:57ч.

    Вие ръчкахте мечката ежедневно, нагло и безпардонно. Дрисльо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    24 Фев 2024 19:57ч.

    Първо си вижте хаоса в собствения двор. Че пръскате милиарси за Зеленски, а в страните си затвяряте цели отрасли производство. Че новопристигналите "немци" се множат като хлебарки и скоро ще няма да пеете "Тиха нощ-свята нощ" ами "Аллах е Велик". САЩ и Русия са си наредили шахматната дъска. НАСА и Роскосмос си продължават заедно космическите програми и никой не се вълнува какво става на Земята. Еле па Европа. Търговията между САЩ и Русия за 2 години се е вгигнала над 4 пъти. Цялата военна индустрия на САЩ се крепи на руските суровини. Дори поръчаните Ф16 от България са с руски алуминии. Столтенберг драпа Нато да почне войната с Русия. САЩ ще изостави Европа (особено ако Тръмп дойде на власт). Русия ще сгази натовските армиики за отрицателно време. Да му мислим ние. Голи като пушки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колонел Кассад

    24 Фев 2024 23:10ч.

    турция е окупирала от 50 години ПОЛОВИН КИПЪР.....това знаете или драги шибан вурст???!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Феникс

    24 Фев 2024 23:13ч.

    А такачка не можели да променят границите със сила, абе келеш то натото нали за това е създадено, как откъснахме парче от Сърбия, как Израел се разширява със всяка изминала година, като избива десетки хиляди палестинци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи