Около 43% от ромите у нас работят, сочи проучване

Около 43% от ромите у нас работят, сочи проучване

Около 43% от всички роми в България работят. Това съобщиха от фондация „Тръст за социална алтернатива“. Данните са от проучване, извършено от фондацията в периода юли-август 2022 г. сред 1250 човека в цялата страна. За сравнение делът на заетите в цялата страна - по данни на Националния статистически институт за първо тримесечие на 2023 г., е 53,1% , допълниха от фондацията. 

Делът на безработните роми е около 25%, показват още данните от проучването на фондацията. Десет процента от ромите в трудоспособна възраст са жени, домакини, които са „скрит“ потенциал за трудовия пазар.

Въпреки засиления поток на миграция, ковид пандемията и войната в Украйна, данните нееднозначно доказват устойчивата тенденция на заетост сред ромската общност в България, добавиха от фондацията. 

От всички заети роми 75% работят с подписан договор с работодателя си. Повече от половината от тях разполагат и с дебитна карта, което е предпоставка за намаляване на дела на нерегламентирания труд и на нарушенията на трудовото право. Нараства и броят на ромите предприемачи, но техният дял остава все още нисък – около 2%, показват още данните от проучването. Бизнес в продължение на над една година развиват 46% от ромските предприемачи, а 43 % - повече от пет години.

В България за девет години делът на ромите със средно образование се е удвоил. Това показват данните от доклад на фондацията "Тръст за социална алтернатива", който беше представен през 2022 г. Данните от доклада са сравнени с резултати от проучване, извършено през 2011 г. Наблюдава се тенденция на спад на неграмотността сред ромите, като най-голям дял на неграмотност се отбелязва при групите, които са с ранни бракове и тези, които никога не са посещавали училище. Все по-голям дял са ромите, които смятат, че е добре ромските младежи да получават по-високо образование, като най-често посочваното е средно образование, следвано от висше, показва още докладът. 

От 2018 г. фондацията работи по услуга, която запълва пропастта между работодатели и общности в неравностойно положение, първоначално в рамките на европейски проект, а понастоящем – самостоятелно. Сред услугите на проекта са кариерно ориентиране на хора от уязвими групи, мотивация, обучения, менторство, подкрепа на работното място и обучения. Услугите се предлагат в София, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Велико Търново. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • бензинджия

    31 Авг 2023 20:41ч.

    така е, има които работят. другите ги храним.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    31 Авг 2023 21:48ч.

    Тези 57% не ги храним а крадат от твоя и моя и на всички българи от джоба, ИДЕТЕ ПРЕД СОЦИАЛНИТЕ И ЩЕ ВИДИТЕ САМО ТЕЗИ 57%. БЪЛГАРИТЕ РОВЯТ В КОФИТЕ ЗА БОКЛУК. КРАЙН ВРЕМЕ Е ЗА НОВ ДЕМОКРАТИЧЕН ПРОЛЕТЕН ПРВРАТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много работни бе

    01 Sep 2023 7:37ч.

    Кражбите броят ли се за работа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Около 43% от всички роми в България работят. Това съобщиха от фондация „Тръст за социална алтернатива“

    01 Sep 2023 10:30ч.

    Дарители "Америка за България" "Фонд активни граждани" - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия "Финансов механизъм на ИЕП и Норвежки финансов механизъм" "Фондация Отворено общество" "Европейска комисия" "Фондация Портикус" "GlibalGiving" "Посолството на САЩ в България"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По времето на Т Живков работеха

    31 Авг 2023 20:57ч.

    Работеха всичко. От миньори, строители и всякаква тежка работа. Имаше много висшисти. Учителят ми по математика, много способен математик и учител, бе циганин. След промените циганите бяха подложени на невиждана до тогава дискриминация. Затова сега не се чудете, че има безработица сред тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • yes

    31 Авг 2023 21:53ч.

    работеха, щот имаше държава, а сега сал едни плюнки в НС и в министерствата, там е заровено кучето. Ама пък народа си ги е избрал, не всички де, други определено са там с измами и фалшификации, ама това пак с масово гласуване това може да се пресече, стига да се гласува за правилните хора, а народа не знае кои са правилните..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    31 Авг 2023 23:22ч.

    Имаше трудови войски ! Който не изкласи поне занаят научаваше и малко страх от Бога му се внушаваше .....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Работят, как няма да работят особено по избори,...

    31 Авг 2023 23:37ч.

    ...нали са любимия електорат на посолствоТО, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ехааа

    31 Авг 2023 21:00ч.

    Този “Тръст н’ам къв си”100% е някое НПО, което толерира циганите. Много ме разсмя цитатът: “Десет процента от ромите в трудоспособна възраст са жени, домакини, които са „скрит“ потенциал за трудовия пазар”. Какви домакини, бе, хора? Че имали и и скрит потенциал. Това са онези, превърнали раждането на деца в бизнес. А джебчийките към работещите ли се отнасят или към потенциала? Аман от манипулации! Сякаш не виждаме всеки ден тая мързелива пасмина как смуче от нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mdaa

    31 Авг 2023 21:49ч.

    поредното НПО, което хрантутим за да ни хвърля прах в очите, все едно не виждаме сами колко и как работят. Задължават общината да ги взима за по 2-3 месеца за да може после да се квалифицират за помощи, а работата им е под 0, ама дори не можеш да ги изгониш, идват следващите след 2-6 месеца, завъртат се и така си ги хрантутим, ей толкова им е работата. Като държават е зад гърба им и е подлога на такива НПО-та така ще е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК НЯМА ДУМА "РОМИ"

    31 Авг 2023 22:18ч.

    Думата е "цигани". Думата "РОМИ" я измислиха соросоидните организации в началото на "прехода", защото "цигани" се асоциираше с кражби, обири, убийства и изнасилвания. Целта на толерирането на циганите е те да се размножават безконтролно, да изместят българите от територията "България", защото българите са православни - тоест, от същата религия с Русия, и затова пречат за пълноценното превръщане на България във военен полигон срещу Русия. Това е замислено и планирано отдавна, да не мислите, че става случайно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    31 Авг 2023 23:20ч.

    Много бе :) А това с картите е глупост ! Всички имат дебитни карти, защото така си взимат социалните помощи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Около 43% от всички роми в България работят. Това съобщиха от фондация „Тръст за социална алтернатива“. Данните са от проучване, извършено от фондацията в периода юли-август 2022 г. сред 1250 човека в цялата страна.

    31 Авг 2023 23:35ч.

    България е разделена на 265 общини, сиреч във всяка от тях за запитани по 4,7169 индо-българи сиреч респонденти. Изследването изглежда е силно представително... Апропо, защо и от къде на къде трябва да вярваме на някаква си фондация, която прави смехотворно проучване и ни преразказва според нейния си акъл, ако изобщо има такъв данните на НСИ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    01 Sep 2023 0:33ч.

    Организацията е основана през 2012г. от Америка за България. Интересно колко струва това изследване на 1250 човека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи