Около 300 000 българи употребяват наркотици, 30% от учениците са посягали към дрога

Около 300 000 българи употребяват наркотици, 30% от учениците са посягали към дрога

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"В няколко последователни доклада на Държавния департамент на САЩ се посочва цифрата от 300 000 души в България, които употребяват различни психоактивни вещества, без в тях да попада алкохола". Това съобщи в Хасково на среща - разговор с тема различните зависимости Желяз Турлаков, съосновател на Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости и хранителни разстройства "Кошер".

Дискусията бе по инициатива на Окръжния съд в Хасково, а в нея участие взеха директори, психолози и педагогически съветници към училищата в областта, допълва БТА.

По отношение на наркотичните зависимости притеснителното е, че според изготвен през 2019 г. доклад България е на една от челните позиции в употребата на психоактивни вещества в ранна възраст, поясни Турлаков пред аудиторията. По негови думи има отлив от "ренесансовите" наркотици като хероин и кокаин за сметка на новите синтетични вещества, базирани на псевдоефедрин, за които все още няма добре разработени и утвърдени методики за лечение.

Тези нови наркотици по силата на своето действие могат "да зарибят" и да развият зависимост у употребяващите ги до степен на нужда от спешно лечение. Освен това за разлика от класическата дрога, при която съотношението на употреба от мъже и жени е било 3:1, при новите вещества тя е вече 1:1.

Друга статистика, която Турлаков цитира, е, че 30% от учениците у нас са посягали към дрога. Утре предстоят анонимни анкети с възпитаници на учебни заведения от Хасково, стартира и съвместна национална кампания с Българския червен кръст (БЧК) за превенция.
 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • 123

    19 Март 2024 7:01ч.

    Браво!!! Демокрацията унищожи нацията!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Около 300 000 българи употребяват наркотици, 30% от учениците са посягали към дрога

    19 Март 2024 7:19ч.

    Искàхте ли капитализъм - искàхте! Скачàхте ли - скачàхте! Те т'ава е те!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДрОгар

    19 Март 2024 8:43ч.

    "30% от учениците са посягали към дрога" >>> Изпитвам сериозни съмнения, че всеки 3-ти ученик е употребявал наркотични вещества. Бройката със сигурност е по-малка. Онова, което показва анкетата (ако приемем, че е достатъчно представителна) е, че 30% от учениците възприемат употребата на упойващи вещества за престижна. Затова са дали този отговор. Ето срещу тази нагласа трябва да се работи. Да се промени възприятието за наркотиците като "готини".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПроД

    19 Март 2024 8:59ч.

    Нямай никакви съмнения, че стъкмистиката по-горе е занижена с около 50%. Ти на кой свят живееш? Да вземеш да станеш от дивана и да се разходиш из реалния свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hans

    19 Март 2024 10:53ч.

    Моите лични наблюдения са, че употребявалите са много над 30% при учениците. След университет клонят сигурно към 80%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    19 Март 2024 8:44ч.

    вървят заедно с бананите. екстра. неразделна част.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бойко Борисов е участвал в разпространението на дрога

    19 Март 2024 8:56ч.

    според бивш американски посланик у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коко

    19 Март 2024 12:38ч.

    Бившият американски посланник да си вземе Кирчо и да се бори с приемането на наркотици в САЩ. Те ще ни дават акъл, що за наглост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    19 Март 2024 9:20ч.

    Това е трагедия, чиито резултати виждаме всеки ден - бият, убиват, изнасилват и т.н. Благодаря за такива "ценности"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    19 Март 2024 9:20ч.

    Интересно защо държавния департамент на империята на злото има данни за колонията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без соц-носталгия...но !

    19 Март 2024 9:50ч.

    Като имащ допир с проблема, имам собствена и убедена позиция как се решава той. Опитите с психопрофилактика, обяснение, работа в учебни заведения, групи на зависими... е ала-бала, тичане след вятъра. Медикаментозното лечение /на опиатно зависимите/ с метадон и подобни средства /агонисти-антагонисти/ има частичен до добър резултат , главно защото лекуваните вече са осъзнали проблема и са потърсили медицинска помощ.... Но и това е частен случай. Вижда се че "класиката" се измества от "синтетиката". Броят на странно държащите се деца и млади драматично нараства, хилене като луди на публични места, нелепо поведение, крясъци, безумно шофиране ... това е почти винаги дрога ! За полицията няма какво да коментираме, надежда всяка оставете... Остава да мечтаем за Законови промени. Смяната на молекулите и стремежа непрекъснато да се "облекчава" режима, например за тревата, трябва да бъде пресечен. Тук и сега, на местна почва. Въобще не трябва да ни дреме че Наркомафията е Световна, а каналите преминават и през нашата страна. И не само канали, ами и произвеждаме... там в североизточна България, от един зализан милиардер... Проблемът се решава много ефективно и радикално с удряне върху ДРЕБНИТЕ РАЗПРОСТРАНИТЕЛИ ! Няма нужда да се атакуват големите риби, те са безопасни, ако се удари МРЕЖАТА. Дребните разпространители са социални маргинали и утайки и всяка власт може безнаказано да ги смаже, дори нашата зависима и слаба държавна власт. Има всичките законови основи, а отсреща няма да има никакво тежко противодействие ! Унищожете кварталните дилъри ! Обезопасете училищата ! започнете масови акции в учреждения, заведения, места където се зоба и се пуши. Арести и арести на дребни риби и клиенти. Това и американският посланник няма да ви го забрани... Кокво беше преди 1990 ? Нима България пак не беше на кръстопътя на наркотрафика ? Беше. Нима България пак не произвеждаше амфетамини ? Произвеждаше ! ДС. Но имаше ли масова наркомания в България ? Нямаше ! Защо нямаше ? Поради различната идеологически епоха, разбира се. Но и защото НЯМАШЕ МРЕЖА. Нямаше масови пласьори и разпространители. Властта /тоталитарната, комунистическата/ не се бореше със Световната Наркомафия, а просто беше осигурила местната, национална сигурност спрямо наркотиците , като не допускаше създаването на МРЕЖА ! Ударете дилърите на дребно и ситуацията ще се подобри драстично !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наденица Леки

    19 Март 2024 9:57ч.

    А кой разпространява дрогата ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    19 Март 2024 10:14ч.

    По медиите говорят за употреба на наркотици все едно е едно безобидно забавление. "Дръпнал си две линийки..." Употребата на наркотици е умишлена пропаганда , насочена най-вече срещу младежта и децата-бъдещето на държавата и по-лесно манипулируемата част на обществото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • когато българите отново имат своя държава

    19 Март 2024 10:17ч.

    това положение ще бъде поправено

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    19 Март 2024 11:50ч.

    А защо се изключва алкохола? Той е първият наркотик който всяко дете употребява. Често е даден от собствените му родители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи