Около 100 са жертвите на израелската нощна операция в Рафах, съобщиха местните власти

Около 100 са жертвите на израелската нощна операция в Рафах, съобщиха местните власти

Министерството на здравеопазването на палестинското движение "Хамас", което държи властта в ивицата Газа от 2007 г., съобщи, че при нощната операция на израелската армия по град Рафах в южната част на анклава са загинали около 100 души, предаде Франс прес. При операцията са освободени двама заложници

Първоначално бе съобщено за близо 40 убити, после за над 50 убити, а сега в съобщение на арабски ведомството коригира бройката на жертвите на около 100.  Телата на двадесет палестинци са били приети в кувейтската болница, а 12 други са били приети в европейската болница и пет - в болницата "Абу Юсеф ан Наджар", добавиха служителите.

Израелските въоръжени сили заявиха, че днес са нанесли "поредица от удари" по южната част на Газа, които вече "са приключили", без да предоставят повече подробности.

Хуманитарните агенции, твърдят че атака в град Рафах в южната част на Газа би била катастрофална, посочва Ройтерс. Това е последното сравнително безопасно място в анклава, опустошен от офанзивата на Израел.

Според катарския телевизионен канал "Ал Джазира" след израелските бомбардировки на домове и джамии в Рафах са били открити телата на най-малко 52 души. Съобщава се и за десетки ранени, много от които деца, както и че се очаква, че борят на жертвите ще се увеличи.

Израелските военни също така заявиха, че рано тази сутрин са спасили двама заложници от плен в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.Те казаха, че двамата мъже са били отвлечени от бойци на "Хамас" от кибуца Нир Ижак по време на атаката на 7 октомври, с която започна 4-месечната война между Израел и "Хамас". Заложниците са били освободени от израелски специални сили по време на операция в Рафах. Армията заяви, че двамата мъже са в добро здравословно състояние.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Евреите упорито се опитват да останат пак без държава

    12 Фев 2024 8:21ч.

    Това само могат да постигнат по този начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    12 Фев 2024 8:24ч.

    8 милионен Израел се гаври със 110 милионен Египет! Египет плаши, че щел да се отегли от договора от Кемп Дейвид от 1978г! Явно подканят Биби да гепи пак Синай? :() Ислямът се оказа въздух под налягане. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    12 Фев 2024 9:01ч.

    Израел отказва прекратяване на военните действия; Оня ден от белия дом признаха, че Израел не е готов за Палестинска държава; Същия денThe Washington Post излезе със статия, че администрацията на президента байдън повече не счита Натаняху продуктивен партньор. Вчера Египет заяви, че ако Израел не излезе от Рафах, ще се оттегли от договора от 1978т. Днес какво? Близкият Изток, ислямският свят ври и кипи! Восток дело тонкое! ЗИП, не подценявай ситуацията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ционетата

    12 Фев 2024 9:14ч.

    Понеже на фронта срещу Хамас в Газа и извън нея работите никак не вървят за израелската армия, отново прибегнаха до добрия стар трик - да бомбардират цивилни, та белким провокират патаклама на южната граница с Египет, та да прикрият резила си с голямата заваруха на множество играчи. Плитка тактика, обаче около подобни трикове с десетилетия наред бе изграждана цяла една пропагандна митология за военната сила на Израел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Ислямът се оказа въздух под налягане. :)"

    12 Фев 2024 10:21ч.

    Нищо, за сметка на това тов. Ердоган ще сложи едно рамо на Швеция да се интегрира в белия християнски свят, колко му е...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    12 Фев 2024 8:25ч.

    Заслужават си още няколко холокости и хиляди години да си се разхождат в пустинята, като никога повече да нямат право на собствена държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • арабелите-

    12 Фев 2024 8:40ч.

    не спряха с наглите си лъжи!Поне да се бяха наговорили едни други колко бройки да обявяват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • митът за богоизбраност

    12 Фев 2024 9:17ч.

    Това го съобщават световни агенции бе, куку. На всичкото отгоре руски анализатори го предсказаха тоя закономерен ход на губещия войната Израел още преди 10 дни, ама няма кой да чете. Логиката в действията на Израел е винаги пределно ясна и плитка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • санкциЙ

    12 Фев 2024 9:11ч.

    САЩ и ЕС приветстват това! Същевременно бе изказано поредното възмущение от "руската агресия в Украйна".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • sili

    12 Фев 2024 9:54ч.

    До-мит,богоизбран.Аре,куку,световните агенции от кого вземат данните?Много ти е плитък ,,богоизбрания''мозък!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ми да беше отговорил...

    12 Фев 2024 10:05ч.

    От кого бе, Яхи? Докога ще правите хората на будали, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    12 Фев 2024 14:50ч.

    Може би от "европейската болница", в която са приети "12 други" ранени? Понеже не сте много в час, ще ви издам една "тайна" - от десетилетия в Газа е пълно със западни хуманитарни организации и доброволци, включително медици, които свидетелстват и тръбят за издевателствата над мирни цивилни от страна на Израел. Така че данните са максимално близки до реалността. За разлика в един друг конфликт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прекъсване на логистиката

    12 Фев 2024 10:50ч.

    Американски търговски кораб е бил атакуван и повреден тая нощ от хусите в Червено море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • sili

    12 Фев 2024 12:46ч.

    До-ми да беше отговорил-абу,ибн-----Ами поразмърдай си заспалия мозък!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    12 Фев 2024 14:53ч.

    Рашистите да се поучат от израелската армия и да си водят записки как се воюва срещу нацистки режим по максимално "цивилизован" и "демократичен" начин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи