Около 100 души са евакуирани от завода „Азовстал“

Около 100 души са евакуирани от завода „Азовстал“

Първата група от около 100 души евакуирани от завода „Азовстал“ в Мариупол вече се е насочила към контролирана от Украйна зона в Запорожие, написа в „Туитър“ украинският президент Зеленски.

Русия съобщи, че десетки цивилни са пристигнали в село, което е под контрола на Москва.

Видео на очевидци показва цивилни, които излизат от руините на завода и са отвеждани до чакащи ги автобуси. Някои от евакуираните разказаха, че са чакали два месеца да бъдат спасени, а хранителните запаси бързо свършвали.

„Дойдохме по наша собствена воля, като работници във фабриката, за да се спасим. Когато разбрахме, че операцията е все по-близо до нас, стана страшно и се опитахме да си тръгнем. Знаехме за хуманитарните коридори, знаехме за евакуацията. Но просто не ни пускаха. И когато снарядите започнаха да падат в Азовстал си мислех, че сърцето ми ще спре и няма да го преживея. Не мога да повярвам. Два месеца мрак“, разказва Наталия Усманова една от евакуираните от завода.

Конвоят за евакуация е пристигнал в събота сутринта, обяви ООН, но не даде подробности за това къде са били отведени хората или колко са напуснали, заявявайки, че споделянето на подробности може да застраши безопасността на операцията.

 

Източник: бТВ

Коментари

  • bodar4uk

    02 Май 2022 9:13ч.

    С тия темпове на евакуация и мотаене, следващата ковид вълна ще се завърне по-напред и тогава хептен ще стане мазало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, нямат търпение отново да ни локват-даун, поне да няма снимки с телефоните...

    02 Май 2022 12:29ч.

    но сезона на хремите започва след половин година... та ще се наложи да пуснат някой летен грип из лабораториите. Междувпрочем, Полша е върнала на Пфайзер ваксините и им е казала да си ги поставят там, където слънцето не грее, докато про100киро и Асен заделиха за ваксини 720 милиона лв. в новия бюджет...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CNN

    02 Май 2022 9:32ч.

    Евакуираната от "Азовстал" Наталия Усманова, проговори за канадския генерал -наемник Trevor Cadieu, криещ се в бункер в Азовстал !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • генерал -наемник ??

    02 Май 2022 11:05ч.

    Толкова ли е закъсала канадската армия , че даже генералите й да ходят да припечелват като наемници ? Да ги .... донбаските миньори ? О времена , о нрави !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Закъсала?

    02 Май 2022 12:31ч.

    Напротив, те се гордеят, че са обучили над 30 000 украински войници, и обещават още да помагат в изпълнение на интернационалния си дълг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи