Огромен протест в Йемен срещу НАТО, САЩ и Великобритания: Нека бъде голяма световна война!

Огромен протест в Йемен срещу НАТО, САЩ и Великобритания: Нека бъде голяма световна война!

На фона на огромен протест на поддръжници на бунтовниците хуси в Йемен и скандирания "Нека бъде голяма световна война", йеменското правителство обяви, цитирано от Ройтерс, че американско-британските въздушни удари срещу хусите са били в отговор на продължаващите им атаки срещу международното корабоплаване в Червено море - теза, поддържана и от Лондон. В същото време се наблюдават признаци, че Европа може да не остане единодушна по отношение на това как да действа - Испания обяви, че няма да се включи в действия в Червено море, а Италия е отказала да вземе участие в снощните удари срещу хусите. 

 

Стотици хиляди поддръжници на бунтовниците хуси в Йемен излязоха по улиците на градовете в районите на страната, контролирани от свързаната с Иран групировка, и протестираха срещу нанесените удари, предаде ДПА. Подкрепящият хусите телевизионен канал "Ал Масира" излъчи кадри, на които се вижда как огромен брой протестиращи се събират на площад "Сабин" в управляваната от бунтовниците столица Сана.

Демонстрантите скандираха: "Не сме обезкуражени. Нека бъде голяма световна война!", съобщи телевизията. На протеста бе изчетено изявление, в което беше посочено, че конкретно САЩ и Великобритания са замесени в снощните удари, като бяха отправени обвинения и към други страни.

От подкрепяното от Саудитска Арабия правителство намират, че свързаните с Иран хуси носят отговорност за въвличането на странатаот Арабския полуостров в арената на военна конфронтация. 

Нидерландия, Канада, Бахрейн и Австралия подкрепиха американско-британските удари, а други държави, включително Германия, Дания, Нова Зеландия и Южна Корея подписаха съвместна декларация, в която атаките на хусите бяха наречени "незаконни, опасни и дестабилизиращи".

Прочетено на протеста изявление показа, че поддръжниците на хусите не са обезсърчени от ударите, отбелязва ДПА. "Това няма да освободи (тези страни) от последствия", цитира го "Ал Масира".

По-рано днес подобна демонстрация имаше и в град Сада, бастиона на хусите в Северен Йемен.

Днешните протести бяха поредните от ежеседмичните митинги, които се организират в страната след обичайните за ислямските страни петъчни молитви. Протестните прояви тази седмица се състояха под лозунга "Обещаното завоевание и свещеният джихад".

Британски изтребител излита от база в Кипър, за да нанесе удари по позиции на хусите в Йемен, 11 януари 2024 г.

САЩ и Великобритания снощи нанесоха десетки въздушни удари по военни цели на хусите, като по този начин разшириха обхвата на военния конфликт, който започна с войната на Израел в Газа. 

"Не сме заинтересовани от война с Йемен", каза говорителят на Белия дом Джон Кърби

Свързаните с Иран хуси се включиха в конфликта между Израел и "Хамас", който след началото си на 7 октомври се разпространи и към други части на Близкия изток. Те извършиха атаки срещу плавателни съдове, плаващи по жизненоважни транспортни маршрути, и изстреляха дронове и ракети по Израел в знак на протест срещу израелския обстрел на Газа.

По-рано стана ясно, че няколко петролни танкера са се отклонили от курса си към Червено море след снощните американско-британски въздушни удари срещу цели на хусите в Йемен, стана ясно по-рано днес от данни на London Stock Exchange Group (LSEG) и компанията за анализи Kpler на фона на растящите опасения от регионална ескалация на войната между Израел и "Хамас". 

В същото време изглежда, че Европа не е единодушна. 

Испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес

Испания няма да се намесва с военна сила в региона на Червено море, тъй като има "ангажимент за мир" и всяка страна, която го направи, ще трябва да отговаря за действията си, заяви испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес, цитирана от Ройтерс и БТА. 

"Всяка страна трябва да даде обяснения за действията си. Испания винаги ще бъде ангажирана с мира и с диалога", заяви тя пред репортери. Министърката обаче добави, че в същото време Испания няма да съди действията на други страни.

Роблес отново потвърди решението на Мадрид да не взема участие във водената от САЩ военноморска операция за защита на корабоплаването в Червено море и каза, че страната вече е ангажирана с други мисии, като например операцията на ЕС срещу пиратството в Индийския океан, добавяйки, че те са "много трудни".

"Европейският съюз би могъл да реши... в рамките на няколко дни, че трябва да има (военноморска) мисия. Все още не знаем обхвата, ако тази мисия бъде одобрена, но междувременно позицията на Испания от чувство на отговорност и ангажимент за мир е да не се намесва в Червено море", добави тя.

Коментарите ѝ показват, че е възможно да има още разделения сред страните членки на ЕС по въпроса какви действия трябва да бъдат предприети относно конфликтите в Близкия изток, започнали след избухването на войната между Израел и "Хамас" в Газа през октомври, отбелязва Ройтерс.

Италианският министър на отбраната Гуидо Крозето

Италия пък е отказала да вземе участие в ударите, нанесени снощи от САЩ и Великобритания, заяви италиански правителствен източник и обясни, че Рим предпочита да следва политика "на успокояване" в Червено море, предаде Ройтерс.

Източникът, говорил при условие за анонимност, също така каза, че правителството се нуждае от парламентарно одобрение за участие в каквито и да било военни операции, което прави бързото одобрение на подобни действия невъзможно.

По-рано тази седмица италианският министър на отбраната Гуидо Крозето заяви пред Ройтерс, че атаките на хусите трябва да бъдат спрени без да се предизвиква нова война в региона.

Миналия месец САЩ и други страни поставиха начало на операция "Пазител на благоденствието" (Prosperity Guardian), за да защитават цивилни плавателни съдове в Червено море. През декември Италия обяви, че ще изпрати боен кораб в района в отговор на молби за подкрепа от страна на собственици на кораби, но не се присъедини към водената от САЩ мисия. Други нейни съюзници от ЕС също изглежда се разграничиха от инициативата, отбелязва Ройтерс.

Сунак: Ударите на САЩ и Великобритания ще намалят възможностите на хусите в Червено море

Британският премиер Риши Сунак заяви, че ударите на САЩ и Великобритания по военни цели на бунтовниците хуси в Йемен ще намалят способностите на подкрепяната от Иран групировка, предаде Ройтерс, като се позова на негово изявление пред журналисти в Украйна.

"Предприехме редица удари заедно със съюзниците, които според нас ще намалят и нарушат способностите им. На прицел бяха взети площадки за изстрелване на ракети и пускане на дронове", каза Сунак.

"Първоначалните признаци са, че тези удари са били успешни... Целта ни е много ясна, тя е да деескалираме напрежението и да възстановим стабилността в региона", добави той.

Британският министър-председател Риши Сунак ще направи изявление пред парламента в понеделник идната седмица относно ударите срещу военни цели на бунтовниците хуси в Йемен, но не се предвижда гласуване дали да бъдат подкрепени военните действия, съобщи днес говорител на британското правителство.

Запитан дали ще има гласуване със задна дата относно ударите, говорителят на Сунак заяви: "Няма такива планове. Както казахме, разполагането на въоръжени сили е прерогативно правомощие и правителството не е правно задължено да търси официално одобрение от парламента".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова "всички страни да избягват ескалация в интерес на мира и стабилността в Червено море и в целия регион", съобщи неговият говорител Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес.

Хусите, които контролират по-голямата част на Йемен, казаха, че действията им в Червено море са в подкрепа на "Хамас". 

Йордания обвини Израел за напрежението в региона и изрази подкрепа за делото за геноцид, заведено от Република Южна Африка

Йорданското външно министерство заяви, че израелски "военни престъпления" срещу палестинците са отговорни за засиленото напрежение в региона и за насилието в Червено море, което по думите му заплашва да предизвика по-широкообхватна война в Близкия изток, предаде Ройтерс.

Министърът на външните работи Айман Сафади също така изрази подкрепа за делото за геноцид, което Република Южна Африка (РЮА) заведе срещу Израел в съда на ООН заради войната срещу "Хамас" в Газа и каза, че Аман е готов да внесе правни документи и да се яви пред съда, ако делото продължи.

Израел отрича обвиненията, че е извършил военни престъпления. В свои коментари, след като САЩ и Великобритания нанесоха удари по военни цели на хусите в Йемен, Сафади заяви, че международната общност не е предприела действия за спиране на израелската "агресия" срещу палестинците, което представлява заплаха за регионалната сигурност.

"Международната общност е на хуманитарен, морален и правен кръстопът и на кръстопът в сферата на сигурността", заяви министърът. "Тя или ще изпълни отговорностите си да сложи край на арогантната агресия на Израел и да защити цивилните, или ще позволи на израелския премиер Бенямин Нетаняху и на неговите екстремистки министри да ни въвлекат в една регионална война, която представлява заплаха за световния мир", добави той.

По думите на Сафади Израел тласка региона към разширяване на конфликта, "като продължава с агресията си и с опита си да отвори нови фронтове", и че израелските военни действия срещу цивилните в Газа отговарят на правното определение за геноцид.

 НАТО: Ударите на САЩ и Великобритания по позиции на хусите са "отбранителни"

Ударите на американската и британската армия по позиции на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси са "отбранителни", като целта им е "запазването на свободата на навигация по един от най-важните водни пътища в света", заяви цитиран от Ройтерс говорител на НАТО. 

"Силите на хусите са подкрепяни, снабдявани и оборудвани от Иран. Така че Техеран има специална отговорност да обуздае своите проксита", допълни той.

Самият Алианс не е участвал в атаките. Но САЩ и Великобритания членуват в блока, а Нидерландия и Канада, които също са част от северноатлантическия пакт, предоставиха подкрепа за действията им срещу хусите, отбелязва агенцията.

Междувременно говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър съобщи, че Вашингтон и Лондон не планират разполагането на допълнителни сили в региона.

Той отбеляза, че американският министър на отбраната Лойд Остин, който бе хоспитализиран на 1 януари заради инфекция, в момента е в добро състояние и че два пъти е разговарял с президента Джо Байдън през последните два дни. Остин "е активно ангажиран с надзора и насочването на тези удари", посочи Райдър.  

Партиите в нидерландския парламент подкрепят ангажираността на страната във въздушните удари в Йемен

Част от фракциите на нидерландската Камара на представителите като Народната партия за свобода и демокрация , Християндемократически призив и Фермерско-гражданско движение изразяват подкрепа за участието на Нидерландия в снощните американско-британски въздушни удари по цели на хусите в Йемен. Това предаде националната информационна агенция на страната АНП. Други големи партии в Камарата, като Партията на свободата и обединението между "Зелени леви" и Партията на труда, все още не са отговорили.

В социалната мрежа "Екс" говорителят на Народната партия за свобода и демокрация за чужбина Рубен Брекелманс нарече сътрудничеството на Нидерландия в ударите по военните цели на хусите "много правилно". "Атаките с ракети и дронове срещу товарни кораби са неприемливи. Те застрашават хората, вредят на търговията и нарушават международното право," заяви той.

Фракцията на Нов обществен договор подкрепя военните действия, но намира за "неразбираемо", че кабинетът в оставка е взел решение, без да информира Камарата предварително, написа депутатът Каспар Велдкамп в социалната мрежа "Екс". Той смята, че е лошо, че кабинетът "си мисли, че може да решава самостоятелно без предварителни консултации за участие в международни мисии с толкова ограничен брой участващи страни". Според него ситуацията се усложнява и със скорошното напускане на трима членове на кабинета.

"Правото на свободно преминаване, право с нидерландски произход, е важно право. Бунтовниците хуси нарушават това право от седмици, като обстрелват търговски кораби в Червено море. Добре е, че Нидерландия подкрепя тези прецизни удари в отговор на това", отговориха от Християндемократически призив .

От Фермерско-гражданското движение също заявиха, че са съгласни с подкрепата на Нидерландия. "Продължаващите атаки срещу кораби в Червено море изискват твърд отговор. За Нидерландия, като търговска страна с големи пристанища, безопасните търговски пътища и международните води са от решаващо значение," смята партията.

Партия Форум за демокрация, от друга страна, критикува нидерландската подкрепа за въздушните нападения. "Какво получаваме сега? Дали Нидерландия просто бомбардира друга страна без дебат за това, камо ли изрично разрешение от парламента?", попитаха от партията.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

Коментари

  • ?????

    12 Яну 2024 21:54ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=96IrNcqjPno

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Яну 2024 13:42ч.

    Една по-голяма война ще удари данъкоплатците в англо-саксонските владения и дано им дойде видение кои стоят начело на страните им !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ йеменски бунтовници хуси”

    12 Яну 2024 21:58ч.

    Защото на Запад казват, че хусите са “бунтовници”. Хусите са в столицата и голяма част от Йемен. Не са ли бунтовници останалите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    12 Яну 2024 22:36ч.

    Който знае знае. Т.н. хуси които са шиити около няколко хиляди години управляват Йемен.. Сунитите с подкрепата на СА и ОАЕ са взели властта преди 20-30 години и не я давт въпреки че техният човек Салех го няма никакъв. И се стрелят. Въпреки че май хусите държат около 2/3 от Йемен. Нещо такова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдааа

    12 Яну 2024 23:44ч.

    Гледах протеста в ютуб! Страшна работа, тия пичове пеш, ако тръгнат никой не може да ги спре! Нищо не губят, само могат да спечелят. Така Чингис хан е събрал ордата си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ние православните славяни

    13 Яну 2024 14:10ч.

    също заставаме до нашите братя мюсюлмани в световна борба за свобода, справедливост, законност и равноправие. Западният терор и геноцид трябва да свърши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    12 Яну 2024 22:04ч.

    Йеменци са малък, храбър и войнствен народ. Всеки йеменски гражданин е въоръжен и готов за бой по всяко време. Желая им успех в борбата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Родината на арабите е Йемен

    12 Яну 2024 22:21ч.

    Мека и Медина са в СА и са фасада. Но сърцето на арабите е Йемен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещата са сериозни

    12 Яну 2024 22:23ч.

    Няма решение на ООН. Няма решение на Конгреса на САЩ. Няма решение на парламента на Великобритания. Това означава, че шепа хора са в състояние да разпалят Световна Война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 Яну 2024 22:23ч. Няма решение на ООН. Няма решение на Конгреса на САЩ. Няма решение на парламента на Великобритания. Това означава, че шепа хора са в състояние да разпалят Световна Война.

    13 Яну 2024 1:21ч.

    Е, да, де! За това иде реч!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    12 Яну 2024 22:31ч.

    Световна война зарад туземци със сандали ? :)) Иран пак ще се скатае като с Газа. А Иран е едно голямо прокси на Пекин и Москва, които пуснаха една резолюция в СС на ООН. Иран няма да посмее да атакува САЩ и Англия.Но и не може да не направи нещо защото ще загуби лице.Нищо чудно да се нареди на Хизбула да удари по-сериозно Израел...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има ястия, които се консумират студени

    12 Яну 2024 22:49ч.

    Пожелавам добър апетит на отмъстителите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • sonar

    14 Яну 2024 1:54ч.

    zip "Туземци със сандали"..., какво е това високомерие?! По тези места е имало държави, много преди Великото преселение на народите и виждаме днес, колко куха е тяхната "напредналост"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западняците,

    12 Яну 2024 22:36ч.

    Все още ли се движим в релсите на "контролирания" хаос? Всяка неуспешна война се тушира с нова, и така докато онеправданите не се коалират....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хах

    12 Яну 2024 22:39ч.

    Нашето глупаво Тагаре за малко да ни набута и в тази какаманга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    12 Яну 2024 23:04ч.

    Англия обяви, че се оттегля от конфликта с Йемен. И днес Сунак каза, че ще се бие рамо до рамо с Украйна срещу Русия. Англия ще помогне за всичко – с пари, оръжия, самолети, подводници, кораби и хора. Бритишите са по реални. Вместо да изтребват хлебарки из дупките се насочиха благоразумно към целта си. Унищожаването на Русия. Хи хи! А и застрахователните компании търпят големи загуби от тази авантюра в Червено море. Само Щатите са на печалба от тези подскоци на хутите - контролират целият товаропоток към Европа. На нефта и газа също. Стиснали са и токите и извиват, извиват..Същевременно стремително са се засилили да достигнат тавана на дълга, което теоретично може да предизвика колапс на цялата система на щатският долар. Блинкен е велик, но Байдън дважди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    13 Яну 2024 0:33ч.

    Да пратим Тагаренко! Той е нашият натоффски герой. Ще посрещне хусите с голи гърди и пълни гащи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от Движение БГ Траверси и педеруги

    13 Яну 2024 2:49ч.

    Не и нашият смел, храбър и безкористен лидер-водач и скъп вожд Мр Тагаренчук!!! Не си го даваме - по-добре да умре за свободата на България, а не за някво Червено море!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колонел Кассад

    13 Яну 2024 2:51ч.

    хусите имали невероятно големи ч....е, така, че едва ли ще спрете лидера ви да се облажи!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    13 Яну 2024 7:16ч.

    Да хващат калашниците, какво ми се лигавят с протести. Това протеста соросоидите са го измислили да освобождават парата у хората - поскачат, повикат, па им мине

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    13 Яну 2024 8:01ч.

    Слава на всички, които се борят със САЩ и Великобритания (верният пудел на сатаната).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Яну 2024 17:47ч.

    Тия дни жителите на Лондон ще разберат какво следва от инициативата на затъмнения им Премиер !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    13 Яну 2024 8:26ч.

    Май се започва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    13 Яну 2024 10:03ч.

    Так держать, другари. Краят на Запада е близо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колеги от форума,защо само Магарев

    13 Яну 2024 9:03ч.

    пращате да се бие с хуситите а де е най-храбрия ни капитан от родната милиция другаря ни Борисоф,Методиев,къде е родната ни хлебарка “академик “ Динев,къде са всите евро-атлантици начело с оная крадла и вярното и чифутче,защо вее не са на първа бойна линия ,я в украината,я в Йемен-защо пита целокупния български народ!ЗАЩО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ватан

    13 Яну 2024 10:26ч.

    Щатите и Британия им се дръпна водата от решимостта на толкова много живи хора да им се съпротивляват. Ще се наложи да се ходи на киличмето в Москва, за да не се закучи морският им ПР в Червено море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    13 Яну 2024 11:54ч.

    Москва няма нищо общо там. В Иран трябва да се явят. Проблемът е, че хутите са едно от пипалата може би първото и сакрално на Иранската революция. Пробемът е, че Йемен е сакрално място за арабите, дори повече и от Мека и Медина. Пробемът е, че това е капан за САЩ и ако искат да излязат от този каан с гордо вдигната глава на победител с тероризма, единственото решение е ядрено оръжие. А този, който ги вкара в този капан, кротко се измъкна, и намъкна в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • etak

    13 Яну 2024 11:12ч.

    Тези варварски бомбандировки които писдосите започнаха срещу Ѝемен, трябва да дадат повод на Русия да снабди хусите с високоточни противокорабни ракетни установки, за да потопят някой от техните военни кораби ! След това ще видите как ще се изнижат от района на Червено море като насрани тези подлеци, защото няма да имат сили и кураж да започнат сухопътна военна операция ! > https://disk.yandex.ru/i/-c93xsPTS_MSlw

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    13 Яну 2024 11:41ч.

    За кой ли път се убеждавам че всички злини идват САЩ ,англичаните и колективния запад който ползва ресурсите на арабските и африкански страни .Но няма да е така вечно .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искаме ядрен армагедон

    13 Яну 2024 12:37ч.

    Време е за световна ядрена война! Светът трябва да бомбардира с ядрени бомби цялата територия на сащ! Време е за ядрен армагедон! Човечеството трябва да заличи сатаната - сащ! сащ е световно зло. англия е световно зло!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еййй

    13 Яну 2024 12:39ч.

    Време е да изгоним от България американския посланик! Той е убиец! Всеки ден пред американското посолствто трябва да има викове "УБИЕЦ" и да бъде изгонен от България! България трябва да обяви сащ за стратегически враг и завинаги да прекратим дипломацията със сатаната - сащ! сащ е враг на човечеството! сащ е враг на световния мир!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    13 Яну 2024 12:40ч.

    Трета световна война е задължително да има! Ядрени бомби на всеки 10 метра трябва да падат по цялата територия на сатаната сащ! сащ е враг на човечеството! сащ е враг на световния мир! сащ е сатана! Свят без сащ би бил приказка, щастие и благодат! сащ е световно сатанистко зло!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЕЙсащ и ГЕЙанглия

    13 Яну 2024 12:41ч.

    сащ вреди на човечеството! България трябва да обяви сащ за стратегически враг и да го запише в Конституцията! Престъпление е да се работи за урода сащ! България трябва да поиска санкции срещу агресора сащ! сащ трябва да бъдат изолирани и да започне процес на отделяне на щати от агресора сащ! България подкрепя напълно раздробяването на сащ на отделни щати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • патрЕотин съм, та чак дрънкам

    13 Яну 2024 16:53ч.

    хусите нападнаха кораб и отвлякоха 9 български моряци от екипажа-статия от 33 реда на 20 ноември. Лошите американци и англичани отвръщат на многобройните нападения на хусите- повече от 165 реда статия, машалла, аферим. Между другото, хусите са напднали и панамски танкер с руски нефт, било по погрешка, но това е втория случай с нападение на руски нефт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как така за САЩ това било отбрана

    13 Яну 2024 17:25ч.

    Къде е САЩ, къде е Червено море?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи