Официални лица пред CNN: Ранните етапи на украинската контраофанзива не отговарят на очакванията

Официални лица пред CNN: Ранните етапи на украинската контраофанзива не отговарят на очакванията

В ранните си фази украинската контраофанзива не е толкова успешна, а руските сили показват по-голяма компетентност, отколкото западните оценки очакваха, твърдят двама западни служители и високопоставен военен от САЩ пред CNN.

Контраофанзивата "не отговаря на очакванията на нито един фронт", казва един от служителите.

Според западните оценки руските отбранителни линии се оказват добре укрепени, което затруднява украинските сили да ги пробият. Освен това руските сили са постигнали успех, като са затруднили украинската бронетехника с ракетни атаки и мини и са използвали по-ефективно въздушна сила.

"Украинските сили се оказват уязвими за минните полета, а руските сили - компетентни в защитата им", заяви един от западните представители.

Служителите предупредиха, че контраофанзивата все още е в начален етап - и че САЩ и съюзниците им "остават оптимисти", че украинските сили ще успеят да постигнат териториални успехи с течение на времето. САЩ и техните съюзници вероятно ще изчакат поне до юли, за да направят по-пълна оценка на напредъка на контраофанзивата, която започна постепенно през последните няколко седмици и се смята за решаваща за определяне на това кой в крайна сметка ще спечели войната, която започна с нахлуването на Русия миналата година.

Освен това тези служители отбелязват, че самите украински сили се адаптират към руската тактика и отбрана, включително провеждат повече операции с участието на пехотинци. През последните дни украинските сили също така са постигнали по-голям успех при насочването и свалянето на руски самолети.

В крайна сметка контраофанзивата се оказва "труден път" за Украйна и Русия, казва един от западните служители, като и двете страни понасят тежки загуби.

Украинският президент Володимир Зеленски призна в сряда, че напредъкът е бил "по-бавен от желаното".

"Определено бихме искали да направим по-големи стъпки", призна Зеленски в интервю за Би Би Си. "Но въпреки това тези, които се борят, ще победят, а на тези, които чукат, вратата ще се отвори."

Много преди контраофанзивата западните представители предупредиха, че силите, защитаващи територия, винаги запазват значителни предимства, особено като се имат предвид седмиците, които руските сили са имали, за да се окопаят и укрепят отбранителните си линии.

Няколко официални лица заявиха пред CNN, че неблагоприятните метеорологични условия се оказват проблем за украинските сили.

"Времето се отрази негативно на графика на настъплението, тъй като превозните средства изпитват затруднения с проходимостта. Украинските жертви са тежки, макар и не толкова, колкото се опитват да представят руските власти", каза един от служителите.

След срещата на Контактната група по отбраната в Брюксел миналата седмица висшият американски генерал заяви, че Украйна постига "стабилен напредък", но предупреди, че трябва да се подготвят за дълъг период от време.

"Това е много трудна битка, много жестока битка и вероятно ще отнеме значително време и високи разходи", заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили.

Позовавайки се на това, че Украйна е загубила бронирани машини в първите дни на контраофанзивата, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че "украинците имат възможност да възстановят повредената техника, да я ремонтират, където е възможно, и да я върнат в боя".

"Ще продължи да има бойни щети", но украинските сили "все още разполагат с много бойни способности и бойна мощ", добави Остин.

 

Източник: CNN

 

 

 

Коментари

  • паф

    23 Юни 2023 0:04ч.

    като се бият пекинез и сибирска мечка, кой е победителя....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "самите украински сили се адаптират към руската тактика и отбрана, включително провеждат повече операции с участието на пехотинци"

    23 Юни 2023 0:10ч.

    Демек, понеже натоффската техника се оказа чист боклук и руските средства за унищожение за броени минути я правят на талаш, да продължим поне да заливаме бойните полета с трупове, пускайки ги разсредоточено, та белким поубият някой друг руснак и така да измират повече и от двете страни. Помним, как десетилетия обвиняваха Червената армия, че не жалела войниците си заради масовите жертви. Днес не само повтарят тактиките й, ами и не си дават сметка, че дори Съветите не си позволяваха да пускат пехота без механизирана бронетанкова техника и с минимум артилерийска подготовка, както правят тия мизантропи спрямо славянския род. Егати безкрайната западаща мизерия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ провеждат повече операции с участието на пехотинци”

    23 Юни 2023 0:21ч.

    По-евтини са от Леопардите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    23 Юни 2023 0:28ч.

    Знаят,че са затънали и продължават да затъват все по дълбоко,затова са и нищо незначещите мантри,като стабилен напредък,готовност за дълъг период от време и т.н. Интересното е кога руснаците ще дадат началото на Курската операция номер2,защото след Курск номер1,вермахта беше разгромен.Какво ще последва след Курск номер2 всеки сам може да си отговори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За кого се бият украинските момчета ?

    23 Юни 2023 1:24ч.

    Може ли някой да обясни защо украинските войници се бият с руснаците ? За какво ? Киев е майката на руските градове. От там тръгва Киевска Рус. За какво се бият. Не е ли ясно,че Зеленски и шайката му безогледно убиват украинската младеж. Праща на смърт насила мобилизирани млади момчета без подготовка.При отказ разстрелват. Да умреш за Зеленски и неговата банда,да умреш за американските интереси наистина трябва да си заблуден. Зеленски рано или късно ще бъде съден. Не може да избегне възмездие за това,което причинява на украинския народ. Буквално безконтролно и на воля унищожава Украинската младеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не е просто заблуда

    23 Юни 2023 2:35ч.

    Тук има нещо колосално сатанинско! И то идва от запада и от зад океана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изумен съм

    23 Юни 2023 1:31ч.

    Интересно какво биха очаквали идиоти пратили " хора" на 4 км под вода с пластмасов съд ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Момчетата дано намират варианти да се предават

    23 Юни 2023 2:33ч.

    Това е безмислена смърт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    23 Юни 2023 3:04ч.

    какви ранни етапи. вече 3 седмици се пънат да завладеят няколко ниви

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ не отговаря на очакванията”

    23 Юни 2023 3:16ч.

    Това говори кой командва в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова пък ранните етапи от разпадането на САЩ напълно отговарят на очакванията

    23 Юни 2023 12:19ч.

    Змията хапе най-отровно преди смъртта си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    23 Юни 2023 12:21ч.

    "В ранните си фази украинската контраофанзива не е толкова успешна, а руските сили показват по-голяма компетентност, отколкото западните оценки очакваха ..." Даааа ... В ранните минути на мача "Манчестър сити" - "Септември Симитли" , контраатаките на футболистите от България не бяха толкова успешни, а защитата на отбора от Манчестър се оказа по-стабилна , отколкото българските футболни специалисти очакваха ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    23 Юни 2023 13:16ч.

    Да се съмняваш във военната компетентност на руснаците (не само родината но Суворов и Кутузов от миналото, но и безапелационно спечелили ВСВ, натрупали боен опит в грандиозните й операции, създали ненадмината военна наука и оръжия), това означава да си мъртъв още преди да си се родил. Другото име на подобна недалновидност, макар и само приблизително точно, е дебилизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няколко официални лица заявиха пред CNN, че неблагоприятните метеорологични условия се оказват проблем за украинските сили.

    23 Юни 2023 13:23ч.

    Ех тези климатични условия, еь тези годишни времена - и Наполеон го отнесе заради тях, и Хитлер, сега и САЩ... Опс, извинете - Украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи