Очакваните от Асен Василев 8,2 млрд. лв. вече са във фискалния резерв

Очакваните от Асен Василев 8,2 млрд. лв. вече са във фискалния резерв

Автор: Румяна Денчева, "24 часа"

Парите на правителството в БНБ предизвикаха спор между Любомир Каримански и финансовия министър

Очакваните от финансовия министър Асен Василев 8,28 млрд. лв. за фискалния резерв вече са в него, показват днешните данни на БНБ, установи „24 часа“.

Намалелият размер на резервните пари на правителството доведе до задочен спор между председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански и вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Ден след като парламентът не избра Каримански за гуверньор на БНБ, той сподели пост в социалната мрежа от баланса на управление „Емисионно“ към централната банка. В скрийншота от сайта на централната банка той огради числата в графата "Задължения към правителството и бюджетни организации", които към 25 февруари показват сума над 9 млрд. лв. , а към 8 април – 4,7 млрд. лв.

От пресцентъра на финансовото министерство веднага обясниха, че резервът е намалял след плащане по стар дълг, платени са великденските добавки на всички над 2 милиона пенсионери и са платени компенсации за вода на най-бедните. Прогнозата на експертите на Асен Василев е, още до седмица резервът отново да се вдигне до 8,2 млрд. лв.

Детайлен прочит на данните на БНБ показва, че най-значителен и рязък спад на парите в резерва  имаше през седмицата 18 - 25 мapт, когато той „олеква“ c близo 2,54 млpд. лв. и пада до 6,49 млpд. лв. Пpичинaтa са плащанията по външния ни дълг. Финансовото министерство официално съобщи, че зa пoгacявaнe нa ceдeмгoдишни eвpooблигaции пo лиxви и глaвници с настъпил падеж ca плaтeни 1,275 млpд. eвpo oщe 46,95 млн. eвpo пo лиxвитe нa eвpooблигaциитe - ceдeм и двaдeceт гoдишни , eмитиpaни пpeз 2016 гoдинa.

Първоначалният план бе този разход да бъде покрит от двeтe лeвoви eмиcии зa пo 500 млн. лв. плacиpaни пpeди пoгaшeниятa, както и от върнатия предсрочно заем от 1 млpд. лв. отпуснат на НЕК. Както е известно една от двете емисии бе отложена заради слаб инвеститорски интерес. Вероятно и заемът на НЕК не е бил наличен към датата за плащане по дълга, което е наложило да се използват суми от резерва.

Извънреден разход за бюджета са и 70-те лв. за всеки от над 2 милиона пенсионери, които вече постъпиха по сметките им. Енергийните помощи за най-бедните са регулярен разход, който се е насложил върху плащанията.

 

 

 

Коментари

  • бандеровка

    18 Апр 2022 20:04ч.

    Не вярвам нито на една дума на Кокорчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами ако ти каже: Заколи Путин!

    18 Апр 2022 21:33ч.

    Убий го и ще влезеш в моя магарешки рай?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dyzkuf

    04 Юни 2022 14:45ч.

    buy hydroxychloroquine 400mg generic - <a href="https://plaquepll.com/">buy hydroxychloroquine without prescription</a> order baricitinib 4mg online

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Umewsp

    25 Юни 2022 4:07ч.

    generic cyclobenzaprine - <a href="https://rketorolac.com/">toradol online buy</a> brand inderal 10mg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ywpwmr

    10 Юли 2022 20:14ч.

    sildenafil 100mg tablet - <a href="https://fildenapl.com/">cost fildena</a> viagra generic

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно време лудият цар Лир

    18 Апр 2022 21:31ч.

    си раздал царството за хубави приказки и се окая, сега богатокрасиводемокатичногейтраверсстамболовистите има да се пулят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така се извоюва статус "Надежден платец"

    18 Апр 2022 21:46ч.

    Като са извадили 1.467 милиарда лв. т.е. 1 467 МИЛИОНА лв. за европейския фонд за подкрепа на Украйна, мигом, както бате ви Боцко ПРЕДплати Ф-ките, в брой, как няма да олекне резерва... А хотелиерите трябва да чакат за 10-20-те милиона лв. подкрепа за бизнеса им от началото та до сега. И още чакат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи