Обявяват Чарлз III официално за крал на Великобритания

Обявяват Чарлз III официално за крал на Великобритания

Британските министри ще присъстват днес на церемонията в двореца "Сейнт Джеймс", където Съветът по наследяване на трона официално ще обяви Чарлз за крал на Обединеното кралство. По-късно министрите ще се отправят към Бъкингамския дворец за аудиенция с монарха.

Първата аудиенция на премиерката Тръс, която във вторник бе натоварена от покойната кралица Елизабет Втора със задачата да сформира правителство, с новия крал се състоя вчера.

Тръс направи реверанс при срещата си с крал Чарлз. Премиерката поднесе на монарха съболезнованията си във връзка с кончината на майка му, а той ѝ стисна ръка и ѝ благодари, че е намерила време да дойде въпреки натоварения си график.

"Беше толкова трогателно този следобед, когато пристигнахме тук, всички тези хора, дошли да поднесат съболезнованията си", каза още Чарлз във връзка с вчерашното си завръщане в Лондон от Шотландия, където почина кралица Елизабет.

"Ваше Величество, поднасям съболезнованията си", каза отново Тръс. "Много сте мила. Това е моментът, от който се ужасявах, знам, че и за много други хора е така. Ще се опитаме да съхраним всичко в ред. Заповядайте, седнете", отвърна кралят на премиерката. По-рано Лиз Тръс призова в Камарата на общините страната да подкрепи новия си монарх.

Междувременно в Отава ще се състои церемонията по провъзгласяване на крал Чарлз III за държавен глава на Канада, съобщи канцеларията на канадския генерал-губернатор Мери Саймън, която е официален представител на британския монарх в страната, предаде Ройтерс.

Седемдесет и три годишният Чарлз Трети автоматично стана крал на Великобритания и държавен глава на 14 други страни и територии, включително Канада, когато майка му кралица Елизабет Втора почина на 96-годишна възраст.

Макар Канада да престана да бъде колония на Великобритания през 1867 г., тя остана в рамките на Британската империя до 1982 г и все още е член на Общността на нациите, чийто страни имат за държавен глава британския монарх.

Крал Чарлз Трети направи вчера първото си обръщение към нацията в качеството си на новия монарх на Великобритания. Речта му беше излъчена наживо по телевизията. Той обеща да служи на британците с вярност, уважение и любов и да поддържа конституционните принципи на страната.

 

Където и да живеете в Обединеното кралство или във владения или територии по света, независимо от вашия произход и вяра, аз ще се старая да ви служа с вярност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот, каза кралят.

Както самата кралица правеше с непоколебима преданост, аз също тържествено обещавам, през оставащото време, което Бог ми дава, да поддържам конституционните принципи, които са в основата на нашата нация, заяви Чарлз Трети в обръщението си. Монархът увери, че ролята и отговорностите на монархията ще останат непоклатими.

Чарлз III обяви, че по-големият му син Уилям получава титлата принц на Уелс и изрази любовта си към Хари и Меган, „които продължават да градят живота си в чужбина“.

Новият крал изтъкна „лоялната обществена служба“ на съпругата си Камила, която става кралица консорт. Зная, че тя ще може да отговори на изискванията на новата си роля с непоклатимата отдаденост, на която толкова много разчитам, добави монархът.

„А на скъпата ми майка, когато тръгваш на своето последно голямо пътуване, за да се присъединиш към моя скъп покоен баща, искам да кажа просто „благодаря“, каза в края на обръщението си Чарлз III.

Речта на крал Чарлз беше излъчена и в лондонската катедрала „Сейнт Пол“, където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицата.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

  • новата английска кралица е мъж

    10 Sep 2022 9:04ч.

    На кого му пука?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    10 Sep 2022 9:09ч.

    този безделник няма ли да вземе една мотика в живота и да поработи с нея стига сте ни занимавали с подобни паразити ограбвали човечеството с векове независимост на колониите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кралицата я няма от доста време

    10 Sep 2022 9:45ч.

    Това, че непрекъснато реват, че Путин бил умрял и имал двойник ги издава. Всеки съди за себе си по другите. И неволно казва всичко публично. Въпроса е какво стана тези дни, че решиха да сменят кралицата? Победата на Русия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба е умряла още преди ковида

    10 Sep 2022 9:47ч.

    Те затова пуснаха тая криза и продължиха с война. Поне от 1000 години мафията прави едни и същи неща. Едни и същи схеми. Иначе кирчо щял да ги бие. Ама се оказа, че неговите го търсели да го бият. Тъжно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светска суета

    10 Sep 2022 10:28ч.

    Сега първенюта от цял свят ще се натискат за аудиенция при новата кралица, да и видят камилата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еха

    10 Sep 2022 11:14ч.

    Боксън стяга цървулите за снимка с Камилата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Супер

    10 Sep 2022 11:27ч.

    Сър Боксон лорд Банкянски, владетел на Банкя, Орландовци, Малашевци и Обеля

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един безделник получава официален статут на такъв

    10 Sep 2022 10:35ч.

    В този британски музей, експонатите са живи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ейдриън Мичъл, британски поет-комунист:

    10 Sep 2022 10:41ч.

    "След коронацията - уф! - / намериха на трона / току-що снесена ф*шкия, / по-твърда от корона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    10 Sep 2022 13:13ч.

    God save the Queen - Sex Pistols.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи