Обвиняват трима от правителството на Петков за доставките на газ

Обвиняват трима от правителството на Петков за доставките на газ

Трима души, свързани с "Булгаргаз", ще бъдат обвинени за длъжностни престъпления за над 88 млн. лв.

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС), предаде БНТ, като се позова на свои източници. 

Преди минути Николов влезе за разпит в Националната следствена служба. Той бе придружен от адвоката си Ина Лулчева. В отговор на въпроса дали знае за какво е повикан, Николов заяви: "Това е добър въпрос!"

Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания. 

Разработката, по която са обвинени тримата, е стартирала още през лятото на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Още тогава стана ясно, че след спирането на доставките от „Газпром“ за България в края на април страната ни е купувала отново руски газ, но този път през посредници, което е оскъпило цената на газта с около 30%. 

Установено е, че през май месец 2022 г. близо половината от газа, който България е потребила, е била доставена от частната компания „МЕТ Енерджи“. 

Агентите на контраразузнаването и следователите смятат, че бившият енергиен министър Александър Николов, неговият заместник Данаил Николов и шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“.

Така се оказва, че в първите месеци след спирането на доставките от Русия за България, страната ни е купувала отново руски газ, но през посредник, от което „Булгаргаз“ е претърпял щети в размер на десетки милиони лева. 

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • А простокиро и Кокорчо

    08 Фев 2023 10:40ч.

    в затвора? КОГА?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Игнасии Гилотен

    08 Фев 2023 11:32ч.

    Само с КОНСТАТАЦИИ и публикации НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ !!! Мерките ТРЯБВА да започнат със сезал и дърво !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жозеф Игнасий Гилотен

    08 Фев 2023 12:17ч.

    Ох, а ние ще очакваме да дойде руската прокуратура, и като тръгнат едни справедливи процеси, като отворят урановите рудници, като се оживи остров Белене, ще настане такъв живот, че само си викам "Дано" !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    08 Фев 2023 11:00ч.

    Вкарайте ги в маймунарника за по-сигурно, за да не избягат отвъд Канада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Мара

    08 Фев 2023 11:15ч.

    Малко предизборен джангър за глупаци. :))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно, предизборни фойерверки

    08 Фев 2023 13:36ч.

    за балами, за каквито от 2020 г. вече считат българския народ, юмручните борци срещу мутрите и подопечените им платени жълтопаветни протестъри жалки предатели на народ и родина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    08 Фев 2023 11:17ч.

    Вчера оправдаха Вальо "Топлото" за няколко милиончета в повече. Така и хиляди други, крадци, които след това съдят територията, за да увеличат милиончетата. Толкова за правосъдието и боклуците от силовите структори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чакайте куково лято от тия

    08 Фев 2023 12:30ч.

    И с такова "правосъдие" ни залъгалкват, че щели да въведат ред в еврозоната, след като ни приемат и започне парадът на цените към изравняване с европейските. Ще пием всички колективно една студена водица, събуждайки се изведнъж с доходи и спестявания два пъти по-ниски, и цени - същите, само че вече в евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    08 Фев 2023 11:18ч.

    А киро и кокоро целите в бЕло! Под полата на мустафата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кгкгкгигиг

    08 Фев 2023 11:20ч.

    Айде стискаме им палци! Но Кирчо и Кокорчо кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • любопитен

    08 Фев 2023 11:21ч.

    Ако изброените имат елементарно чувство за самосъхранение веднага ще пропеят #КОЙ им е наредил да купуват газ от точно определен търговец. Друг е въпроса, че не са си "вързали гащите" и най-вероятно няма нищо черно на бяло за пред съда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    08 Фев 2023 11:28ч.

    Интересно защо Продължаващите Проституцията напират за смяна на Каскета, след като той така внимателно и съвестно ги пази? Ако беше човек на място, отдавна щяха да лъскат нара при бай Ставри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Дън

    08 Фев 2023 11:42ч.

    Този филм го гледаме вече 30 години. Обвиненията са част от лъжата, даже са част от поетите "отговорности" още при назначаването, разбира се с невидима за нас компенсация. Актьори и клоуни , свидетели сме на неспирен театър на лъжата. Не за това се борихме и ядохме жабетата. Поредната медийна дъвка.Единствената оправия е СВО за България!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ох, като дойде руската прокуратура,

    08 Фев 2023 11:51ч.

    като тръгнат едни справедливи процеси, като отворят урановите рудници, като се оживи остров Белене, като почнат едни отговорни другари, близки до Кремъл, да трупат милиарди и да поръчват дело за всеки конкурент, който им мъти водата, ще настане такъв живот, че само си викам "Дано".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Дън

    08 Фев 2023 12:30ч.

    Ако си нормален, значи си трол

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не бее, той е Кирчо Кокорчов

    08 Фев 2023 15:37ч.

    и има уплах от Белене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами Мужикът не може да забрави руската прокуратура

    08 Фев 2023 17:23ч.

    и още живее със спомена от сталинизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    08 Фев 2023 21:00ч.

    Това за руската прокуратура го видях под няколко статии днес. Явно от Козяк са щедри, щом плащат няколко пъти за един текст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обвинените да мислят отсега

    08 Фев 2023 11:42ч.

    за какво ще похарчат обезщетението, което ще им платим след 5-6 години. Не знам за вас, но на мен ми писна от смесването на право и политика, за което накрая трябва да плащаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юрист

    08 Фев 2023 12:05ч.

    Браво Гешев! Този път си на прав път! Мисля , че за това, че Кирил и Асен са Действителните виновници има достатъчно доказателства. Достатъчно е да се извадят публичните им изяви)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    08 Фев 2023 12:10ч.

    На влизанев Националната следствена служба, Николов бе запитан дали знае за какво е повикан. Той заяви: "Това е добър въпрос!". На излизане от НСС Николов пък бе попитан дали знае защо не са го задържали, на което той отовори: "Това е интересен въпрос, въпрос за няколко милиона, както е прието да се казва". В момента букмейкърските къщи приемат залози с коефициент 1:12, за това дали Николов някога ще бъде вкаран в затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    08 Фев 2023 12:14ч.

    Правителството не беше на Петков, а на Радев - айде да не се правим на две и половина! Радев ги докара, Радев ги сглоби и Радев наруши Конституцията на България заради тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа рукола Z е права!

    08 Фев 2023 14:38ч.

    Долу Костов! Искаме си Царя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Фев 2023 12:23ч.

    По-важният въпрос е кой ще плаща милиарда, ако Газпром ни друснат дело. Навярно никой от евроатлантическите муджехидини?! По добре да го включат като разход по плана за развитие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • северомакедонец

    08 Фев 2023 12:56ч.

    Значи проблемът бил в комисионните, а не че отказахме да купуваме газ по цени и действащ договор чрез превалутиране чрез рубли при растящ пазар!!!!. Отказваме плащане в банка в щ.д. и превалутиране в Рубли 100% Нашите загуби: нямаме нов договор с Газпром, губим текущи доставки по плаващи цени с тримесечен лаг при екстремно растящ пазар и в условия на война, възможно ще платим и неустойки за неизтеглено количесмтво Печалбите на менеджмента на Газпром: провизира си парите 70% в щ.д., а не 100% в руски рубли в руска банка ( както ги накара държавата им да не бъркат валутния курс), печели някаква надценка - неясно колко, но поне 10-15%. Загуби за менеджиента -няма Печалбите на Русия - българската квота отива за съседна Сърбия и Унгария - преки конкуренти в региона -политически. Пак ще се продава газ през Турция -с надценка , която ще качва регионалната цена на квтч трайно при стеснени канали. Формално ще губи средносрочно в цената, но пазарът е дефицитен и част от технологиите са зависими България - губи отвсякъде - всички регионални производителиконкуренти от Истамбул до Будапеща имат по-ниски цени на газта, стесняват се алтернативите за закупуване на енергийни стоки.... бах икономическата и политическа логика на псевдо и ултра атлантиците....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПеПетата разбират от пиар, те затова са били в Харвард - да научат как да измамят с лъскава опаковка посредствен продукт!

    08 Фев 2023 13:46ч.

    Самопризнанието за маркетинговия трик е на бившия премиер (срам ни е) К.Петков. .... А наистина и ние като теб "...бах икономическата и политическа логика на псевдо и ултра атлантиците...." което от анализа ти за скъпия газ за България, разкрива "ПЪТНА КАРТА" към зануляване на икономика и опразване на територията откъм български народ. С помощта на жълтопаветните платени предатели, измамващи с лъжи и ЗАБЛУДИ собствения си народ и държава, под "строгия" поглед на клепоухия г.золизец...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има Тъп Народ

    08 Фев 2023 14:44ч.

    Кой предлага на Дългия недоразумения като този, като мухлата генчовска, като радо гела и другите напуснали го негодници? Какви ли идиоти са му подготвили за новите избори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Причината е Гъзпром

    08 Фев 2023 16:24ч.

    Който днес пише си направил собствена армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • решението е геополитическо

    08 Фев 2023 20:26ч.

    Каза го сериозен български анализатор. Само че държавната глава е вълк в овча кожа, индоктриниран във властта, назначава правителства, които циментират евроатлантизма и съсипват целенасочено връзките с Русия и Евразия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи