Общото събрание на адвокатите: Пълното мълчание на Сарафов за кръговете около Нотариуса и Еврото е възмутително и нетърпимо

Общото събрание на адвокатите: Пълното мълчание на Сарафов за кръговете около Нотариуса и Еврото е възмутително и нетърпимо

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Общото събрание на адвокатите от страната прие декларация относно опасността от погазване независимостта на съдебната власт.

"Изказваме публичното си възмущение и нетърпимост по повод изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около осветените и публично известни като Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и пълното насрещно бездействие на прокуратурата като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление", се посочва в декларацията изпратена до медиите.

Адвокатите допълват, че са силно обезпокоени от изнесените данни за нерегламентирано влияние, политически и олигархични зависимости във върховете на съдебната власт и опитите за осъществяване на поръчково паралелно правосъдие.

Оттам допълват, че ако са верни публично изнесените факти за натиск и изнудване на магистрати, и твърденията за срастване на висши магистрати с престъпността, както и такива за бездействие на прокуратурата, трябва да има незабавно наказателно преследване на виновните лица. 

"Странно е и пълното мълчание на и.ф. главен прокурор по тези скандални разкрития", се посочва още в декларацията. Като се допълва, че още по-обезпокоителни са твърденията, че "тези две групи вероятно са подкрепяни и от висши политици". 

Борислав Сарафов с Петьо Петров- Еврото в ресторант „Осемте джуджета“

"Пpизoвaвaмe Пpoĸypaтypaтa и Bиcшия cъдeбeн cъвeт, в paмĸитe нa cвoитe изĸлючитeлни пpaвoмoщия, дa дeйcтвaт cвoeвpeмeннo и бeзĸoмпpoмиcнo, ĸaтo вcичĸи твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, изнeceни в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa Πpoĸypaтypaтa и BCC пpeди гoдини по случая „Осемте джуджета“, дa бъдaт paзcлeдвaни зaдълбoчeнo и пo нaй-бъpзия възмoжeн нaчин", се казва в декларацията. 

Адвокатите призовават още да бъде сезиран специалният прокурор за разследване на главния прокурор и заместниците, който да започне самостоятелно разследване.

Общото събрание на адвокатите призовава и адвокатските съвети в страната да проверят обстойно изнесените данни за възможно участие на адвокати в тези престъпни схеми на влияние и при необходимост да образуват служебно дисциплинарни преписки и да повдигнат дисциплинарни обвинения.

Източник: БНР

 

 

Коментари

 • баба мара

  25 Фев 2024 16:02ч.

  всички имена които излизат от скандала адвокати нотариуси съдии всички вън от системата 30 години е това положение не е от вчера да се връщат окрадените имоти на хората веднага без бумащина и бюрокрация изчистете системата от купища документи всичко да се получава на компютъра без ходене по служби и гишета

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПП къде са? Тези "принципни" реформатори на съдебната система

  25 Фев 2024 17:58ч.

  Те не виждат ли какво става? ... НЕ ИМ ПУКА на ПП!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  25 Фев 2024 21:30ч.

  Огледал се Илия, пак в тия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  25 Фев 2024 16:19ч.

  Айде сега Снежанки, джуджето Боби си има и хубави черти, например не занимава обществото със себе си и да прави медийни ПР игрички, гледа си Хамама и теляшката професия, която никак не е лесна и вие адвокати би трябвало да го знаете най добре, как се къпе престъпник! Защо да ходиш да плащаш на адвокат, като направо може да си наемеш прокурор? проста работа въпрос е човек да се сети!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При Гешев

  25 Фев 2024 16:27ч.

  Че при Гешев нещо различно ли беше? И кога сте видели гарван гарвану око да вади? Всяка власт си слага удобните за нея хора и маха неудобните на тези позиции, за да си крие злите дела без да ги закачат. Някои пък си слагат направо "пакет" от властимащи, за да си крият бизнесите, като на властимащите им се дава картбланш да си правят каквото искат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов председател на комисията "Божанов"

  25 Фев 2024 17:08ч.

  Без политическа протекция не може. Кой беше премиер по времето на Цацаров и Гешев и кого наричаха "шефе" и "ти си го избра"? Кои са били шефовете на МВР, когато полицията е охранявала "Осемте джуджета"? И крайно време е Бойко Рашков да влезе в състава на парламентарната комисия "Божанов", даже да бъде избран неин председател, за да се свърши някаква работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  25 Фев 2024 19:36ч.

  Ама, Вие сериозно ли? Как Бойко Рашков в тази комисия? Та нали той ще разкрие виновните, а не това е целта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, но!

  25 Фев 2024 20:28ч.

  Защо не са поискали оставка на правителството и нови избори? След като виждат къде е гнилата глава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи