Областният управител на София от ПП-ДБ блокира премахването на Паметника на съветската армия

Областният управител на София от ПП-ДБ блокира премахването на Паметника на съветската армия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Новият областен управител на София Вяра Тодева, която беше кандидат за депутат от ПП-ДБ, демонстрира необяснимо двойствено поведение към настояването на софиянци за премахване на Паметника на съветската армия от центъра на столицата. Тодева реално бойкотира и Решение на Столичния общински съвет, от 09.03.2023 г. – за премахване на монумента, който е публична общинска собственост. В изявите си Тодева се обявява за махането на паметника и твърди, че е предприела всички необходими действия, а реално се оказва, че саботира процеса и търси административни хватки за оцеляването на паметника.

Faktor.bg се натъкна на скандални действия от нейна страна. На 04.08.2023 г. областният управител Вяра Тодева подава жалба срещу решение на Административен съд София град (АССГ). Същата жалба тя внася в съда и на 21.08.2023 г. – след като заявява в същото време пред обществото, че изпълнява съдебното решение и е възложила проекти, експертизи, съгласувания. За тези действия научи Faktor.bg от свои източници в Столична община, като информацията бе потвърдена и от АССГ. Решението на Темида реално  отхвърля жалбата на назначения от Румен Радев областен управител Митко Михайлов, който се опита да спре изпълнението на Заповедта на  главния архитект на СО и не предприе никакви действия за изпълнението на Решението на СОС за премахването на МОЧА.

Необяснимо остава действието на Тодева да атакува съдебното решение, което потвърждава влезлия в сила административен акт за бъдещето на плочата.

Въпреки това си тайно действие, Тодева възлага и изпълнява първата част на Заповедта – ограничава достъпа до монумента. По какви причини не изпълнява втората – остава неясно. Междувременно й е дадено предписание и от районната администрация – да организира премахването и на незаконно възстановената плоча с надпис, че българите са признателни на съветската армия. 

След като става ясно за представената на два пъти пред съда жалба, г-жа Тодева решава да поправи „грешката“ да обжалва законосъобразното решение на АССГ и на 01.09.2023 г. е направила отказ от подадената от самата нея жалба, надявайки се да замаже скандала. 

На този етап областният управител и Столична община бойкотират и заповедта на главния архитект на София - за ограничаване на достъпа до паметника и премахване на плочата, която столичната организация на БСП постави незаконно, след като бе счупена през февруари. Няма обяснение до сега и защо Столична община, въпреки решение на СОС не е поставила информационна табела на паметника, която трябва да обяснява пропагандния му характер.

Източник: faktor.bg

 

 

Коментари

  • Моите имена

    08 Sep 2023 17:22ч.

    двойствено поведение към "...настояването на софиянци за премахване на Паметника на съветската армия от центъра на столицата...." Подмолна манипулация на Фактор.бг - не софиянци искат премахване на ПСА, а миниатюрна, почти невидима, но много креслива, нахална и нагла сбирщинка психопати, българомразци и неблагодарници искат това. Но ще има счупени ръчички... Пък ако не стигне - и главички..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изглежда, че г-жа Тодева е срещу реставрацията на фашизма и нацизма в България,

    09 Sep 2023 17:28ч.

    макар че се срамува да го изрече на глас, защото психодесните фашисти са на власт в София и в българското марионетно на Фашистките американски щати правителство. А проститутите и реститутите, които донасят информация на прости-рести-тутския "faktor" още не знаят, че идва времето, когато отново ще се надпреварват да закичват с китки цветя руските калашници на Орлов мост. Впрочем, Паметникът на Съветската армия е и паметник на десетките хиляди загинали, ранени и осакатени царски офицери и войници от Първа българска армия, в състава на Трети украински фронт на Съветската армия, в борбата им срещу европейския фашизъм и германския нацизъм, в заключителния етап на Втората световна война. Госпожа Тодева има интелигентен вид и вероятно си дава сметка за горното, както и за това, че съгласно Закона за културното наследство на България Паметникът на Съветската армия притежава статут на групова недвижима културна ценност, и в това си качество попада под действието на международните и вътрешните законодателни актове за опазване на културните ценности. "При това, в съответствие с положенията на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. (член 14) и Споразумение между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г. (член 10) страните са задължени да предприемат необходимите мерки за запазване и полагане на грижи за намиращите се на териториите на двете страни паметници, свързани с тяхната история и култура." https://news.bg/politics/ruskoto-posolstvo-skochi-v-zashtita-na-pametnika.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    08 Sep 2023 17:27ч.

    Не разбрахте ли: КГБ е навсякъде и призракът на Судоплатов се носи над Европа! Толкова ли не е ясно: най-кресливите русофоби са агенти на КГБ, а не на Мосад или ЦРУ. Е, да кажем - сега на ФСБ! Че какво искате: естествено, че Щирлиц ще ходи с пречупен кръст на ръкава; няма да си чучне червена петолъчка или двуглав орел, я!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сун тзъ

    08 Sep 2023 17:37ч.

    КГБ е вечна за разлика от СРУ-

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    08 Sep 2023 17:29ч.

    Русия е проказата на планетата Земя, а червеният президент РРадев е нейния бацил в България. МОЧА и тотемите на окупаторите ни трябва да бъдат премахнати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    08 Sep 2023 17:42ч.

    Така е. Подкрепата за нея отива вече на 3/4 от Земята. Остават шепа гърчести се каубойци и европитеци. Затова не губи време - границите все още са отворени. Нискотарифно билллетче, с по трима на седалка, през океана и слагай сушени цветя на някой монумент с Били дъ Кид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От Екарисажа

    08 Sep 2023 17:46ч.

    Бабе форсварет, ти още ли не си и с другия крак в гроба? Айде, чакаме те, не ни карай да хабим напразно нафта за инсинератора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Почитувана Госпожа forsvaret,

    08 Sep 2023 18:01ч.

    Ви го претставуваме Livuron Forte додаток во исхраната ко придонесува за поддршка на нормалната функциа на црниот дроб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Другото име на проказата е Бич Божий..

    08 Sep 2023 19:13ч.

    Демек, схванала си като цяло, ролята на Русия..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • fjols forsvaret

    08 Sep 2023 19:56ч.

    проказа са такива като тебе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Профилактичен

    08 Sep 2023 17:36ч.

    Чуйте и запомнете - от всички гнусни и мръсни места в българското интернет пространство, дори когато става дума за субективни мнения и класирания, фактор е винаги и задължително в челната тройка. Допускам да глеша, но не съм виждал до този момент в Гласове техен материал. Гласове, дори ако някае отделно изреченийце, фразичка, теза на фактор, в някакъв конкретен техен материал, са ви харесали по някакви причини, не се докосвайте до тях, защото това е убийствен и унищожаващ репутацията и личността на докосналия се, болестотворен боклук

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха- Ха

    08 Sep 2023 18:01ч.

    Скоро ще спра да чета и Гласове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    08 Sep 2023 19:57ч.

    изключително си прав! Дачков,чети мнения, бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    08 Sep 2023 20:12ч.

    не би трябвалo да ви пречат дори подобни крайни идеологически фанатизирани писания. Даже са полезни - така се разбира какво мислят сектантите от дадената секта. Иначе как ще разберем колко са изтрещели. :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    08 Sep 2023 17:40ч.

    Tова с "незаконното" възстановяване на плочата е покъртително. Да не би да искат да кажат, че разрушаването й е било законно? Излиза, че да се гради е престъпление, а да се руши - благо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Welcome

    08 Sep 2023 18:16ч.

    to the new "democratic" reality, where war is peace, ignorance is strength, demolition is lawful, but restoring it is not...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Излиза, че да се гради е престъпление, а да се руши - благо"

    08 Sep 2023 18:24ч.

    Това е основната ценност на жълтопаветното грантаджийско гюбре. Да сте видели нещо да са съградили?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шалом

    08 Sep 2023 17:46ч.

    А сега де! Кой е вргът с партиен билет?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, докат сте живи няма

    08 Sep 2023 18:06ч.

    Да го махнат. Демек още 1 - 2 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    08 Sep 2023 18:09ч.

    Четеш ФАКТОР, четеш сводка на ПосотвоТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Решението на СОС за премахването на МОЧА"

    08 Sep 2023 18:21ч.

    Ъхъм, МОЧА. Дежурните жълтопаветни простащини. В СОС от обикновен фашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • iliya

    08 Sep 2023 18:38ч.

    Ще отрече ли Иво МОЧА Инджев , че мама Люба Инджева беше офицер в тайните служби на Държавна сигурност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Инженер от химически войски

    08 Sep 2023 18:36ч.

    Мога да си позволя да прескоча forscheto с усмивка и съчувствие. То, горкото, не е виновно! Очевидно е, че при някакви драматични събития, някой по погрешка е заустил церебрално задното, отходно отвърстие! Каква мисъл и емоция може да се очаква при това директно свързване?! Тези дни цялата държава стана специалист по фекалиите и заустванията, бързо се ориентираме в положението. Съвсем не така стоят нещата с Фактор.бг. Преди да започнат да произвеждат отходни отпадъци - пардон, журналистически материали, там редакцията е бита здраво и продължително с виртуални снаряди, където в пробивната глава е имало смес от вируси на ковид, на лбгт инфекции и всичко опаковано в обеднен уран, с ценностен целофан и ... джуфка! Гласове, викайте гражданска защита и специалните сили на армията да вземат проби от редакцията ви и да премерят с дозиметър степента на радиационни и вирусно натоварване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    08 Sep 2023 19:09ч.

    референдум за премахването или оставането на всички паметници независимо на кого са събарянето само на този паметник ще повлече всички останали и ще настане тотална анархия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    08 Sep 2023 19:19ч.

    Ще се подхлъзне на мокри стълбища и така няколко пъти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДС Кмет

    09 Sep 2023 13:33ч.

    Ние от ДС ще го съборим, за да печелим кинти, а тъпите жълтопаветни овце ще блеете доволно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се вълнувайте

    08 Sep 2023 19:41ч.

    Това са евтини номерца запред електората. След изборите същата тая ще се разпореди да демонтират паметника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    08 Sep 2023 20:14ч.

    Някои май си правят предизборно "ала-бала с комунизма", за да получат повечко гласове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Замъгляват и размиват

    08 Sep 2023 20:24ч.

    Вниманието на електората

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знаех, че софиянци искат премахването на паметника

    08 Sep 2023 20:35ч.

    Ти да видиш, невинна манипулация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    08 Sep 2023 21:20ч.

    Всички са агенти на Путин, агент до агента, агент прескача.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    08 Sep 2023 21:32ч.

    Като приключи войната в Украйна градската десница, след като в рецидив пристана втори път на Боце, няма причина за съществуване, ако и ПСА изчезне. Затуй трябва да го пазят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    09 Sep 2023 13:44ч.

    Май само у нас на нео-троцкистите им викат "десни".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    08 Sep 2023 21:56ч.

    Да вземат да направят един ленински съботник, че кат чета е на път сам да се капичне, а без него нямат основание за съществуване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    08 Sep 2023 22:27ч.

    Не ги мисли. А Альоша? И там ще им трябва време и грантове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    08 Sep 2023 22:31ч.

    Един по един. То два дена подред ко бачкат ще се гътнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КАЗАК

    08 Sep 2023 22:38ч.

    Демонтирате ли, паметника ,лично бих се ангажилал в утилизацията ви! Без обосновки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    08 Sep 2023 23:30ч.

    Сериозно ли , Краснов?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    08 Sep 2023 23:38ч.

    https://garmatny.blogspot.com/2018/02/blog-post.html?m=1 За счравка-казачествпто.емигрира в Турция, спасявайки се от деспотизма(представяш ли си). Внимателно с новопроизведените от Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хамерика майна

    09 Sep 2023 0:13ч.

    Моля не поствайте материали на Фактор. Това е грантаджийска пропагандна медия на много ниско ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ал Йо

    09 Sep 2023 19:56ч.

    Faktor.bg е медия на БКП-гърнето Спас от Филибето (Спас Гърневски)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи