Обезвредиха мината край Босфора, корабоплаването е възстановено

Обезвредиха мината край Босфора, корабоплаването е възстановено

Мината в Черно море е била обезвредена, а движението в Босфора нормализирано днес следобед около 16.00, съобщава Нaberler.com.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар потвърди, че мина, забелязана в Босфора, е била обезвредена от екипите за подводна отбрана (SAS) на военноморските сили на Турция, предаде турската частна телевизия НТВ. Мината е била руско производство и е съдържала около 30 кг експлозив. Подобна мина има капацитет да потопи всякакъв кораб, посочва телевизията. По думите на Акар става дума за стар вид мина, която е била обезвредена от екипите за подводна отбрана SAS. Министърът посочи, че във връзка със случая турската страна е в контакт с руските и украинските власти.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също е коментира инцидента, като е обясни, че тези мини експлоадират сами и се самоунищожават веднага щом излязат на повърхността. "Освен това нашият флот е взел всички предпазни мерки", е посочил Ердоган.

По-рано бе съобщено, че обект, наподобяващ мина, е бил забелязан в района на пролива, съобщава електронното издание на в. "Миллиет". Предполагаше се, че може да става въпрос за плаваща мина, донесена от морските течения от пристанище в Украйна, отбелязва изданието. Обектът е бил забелязан от рибари в района Саръйер-Гарипче в Истанбул.

Сапьори на бреговата охрана на Турция изследваха устройството. Извърши се обследване на района за евентуални други обекти, които може да се окажат плаващи мини, посочва частната телевизия НТВ. Действията бяха подпомагани по въздух от хеликоптер на бреговата охрана. В изявление министерството на отбраната на Турция съобщи, че обектът е бил забелязан от цивилен търговски кораб и на място незабавно са били изпратени екипи на Силите за подводна отбрана. Екипите работят по обезвреждането на наподобяващия мина обект, посочи министерството.

От съображения за сигурност Босфорът беше затворен за движение, съобщи Главната дирекция по брегова сигурност. Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи през седмицата, че Турция взима всички необходими мерки срещу евентуални плаващи мини в Черно море, които може да са носени от течението от украински пристанища към турските брегове.

"Надявам се, че те ще се самоунищожат без инцидент или че ние ще ги забележим и унищожим с нашите миночистачи", каза министърът. По думите на Акар министерството проучва и координира постъпващата информация за мините и наблюдава района със самолети, хеликоптери, дронове и фрегати.

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи на 21 март, че няколкостотин мини, поставени край украински пристанища като бариера след началото на руската инвазия, са се откъснали от въжетата си и дрейфуват в Черно море под въздействието на теченията, напомня "Хюриет дейли нюз".

Украйна отхвърля твърдението и казва, че става дума за дезинформация, целяща да затвори морски участъци.

 

Източник: dnes.dir.bg, "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Su38

    26 Март 2022 16:34ч.

    Мдааа. Мина стар тип... Ще трябва да се опъват уши. Не се прави така. Ще се наложи орязване на наденици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия е опасна за света

    26 Март 2022 17:46ч.

    А ние имаме нещастието да не сме далеч от нея

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    26 Март 2022 18:02ч.

    Обезвредената мина да я пратят на Проданов,да види що е то това мина,та ако я срещне случайно,да я познае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    26 Март 2022 18:47ч.

    "тези мини експлоадират сами ". Е, щом не експлодират а само "експлоАдират", няма страшно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevbanEkspo 2022 . ОРГАНИЗИРА НАТО ; ТЕМА ''Как не се поставят мини''

    26 Март 2022 19:48ч.

    Много лоши ученици.Дроновете в Хърватия,Косово,Унгария.Мините им в Турция.Дайте им ядрено оръжие на хохлите.А да проститутките им по цял свят,ама то и нашите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-СКОРОСТА

    26 Март 2022 20:27ч.

    На плаване на мините превишава два пъти скороста на информацията за тях.И така; в Турция вече има две мини.В българските СМИ само една.Да видим втората кога ще доплава до СМИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    26 Март 2022 20:53ч.

    Къде си Баце, преди години беше казал: "Не искам военни бази по морето, искам платноходки и круизни кораби". Анго-саксонците превърнаха Черно море във военно. Кирчовсите и Кокорчовците, искат вонно-морски американски бази. Тдези необразовани мошеници да си заминават при гризлите в Канада. За 100 дни едно добро не са направили за Българи. По са прости от Баце!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Морска Мина

    26 Март 2022 21:37ч.

    Това не е украйнска мина, руска пропаганда е. Смело на море това лято, като карате водни колелета не се оглеждайте за руска пропаганда. Но спокойно, военнопрестъпниците от сащ ви пазят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалист

    26 Март 2022 22:11ч.

    "Контраадмирал Кирил Михайлов, ВМС, преди пет дни: „Руската информация за плаващи мини в Черно море е с цел по-скоро затрудняване на търговското корабоплаване, създаване на страх и напрежение, отколкото отразява наличието на реална заплаха“" Незабавно уволнение на този некадърен чантаджия "контраадмирал" Кирил Михайлов!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-в.Сега ПАДЕНИЕТО

    27 Март 2022 0:26ч.

    ''Руска мина доплава до босвора''- точно тази демокрация ли искахме.9/10 от руските сайтове са ми блокирани.Научно-популярни сайтове и е-списания също.Адмирали,журналисти чупят тъпомери с дезинформация.Това ли искаме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи