Обама за Путин: Държи са като квартален шеф, но с ядрени оръжия - корав уличен герой

Обама за Путин: Държи са като квартален шеф, но с ядрени оръжия - корав уличен герой
Първият том от новата книга "Обетована земя" на бившия президент на САЩ Барак Обама отбеляза рекордни продажби в първия ден от излизането си, съобщава БТА. В САЩ и Канада са били продадени над 887 000 екземпляра. Това число обхваща всички формати на изданието - печатни, аудио и цифрови. Този показател се оказа най-успешният дебют на книга за издателството "Пенгуин Рандъм хаус". Произведението на 44-ия президент на САЩ с малко надмина по тираж мемоарите на неговата съпруга Мишел, публикувани под заглавието "Моята история". В първия ден от излизането си през 2018 година тя се разпродаде в тираж от над 725 000 екземпляра. Първият том на "Обетована земя" съдържа 768 страници и е преведен на 28 езика. Издателството "Пенгуин Рандъм хаус" получи правата за публикация през 2017 година. Сумата на сделката по някои оценки надвишала 60 милиона долара.

 

Очаква се книгата да се превърне в най-продаваният президентски мемоар в историята. Разбира се, из страниците й се срещат някои пикантни истории.

 

„Сякаш самото ми присъствие в Белия дом отключи една дълбоко вкоренена паника, усещане, че естественият ред на нещата е променен“- така Барак Обама описва своето време начело на САЩ в първия том от мемоарите си, излезнал по-рано този месец на книжния пазар в САЩ. В него той посочва как – според него – историческата му победа на изборите през 2008 г. е отключила поредица от горчиви и разделящи нацията събития, разпалили обструкционизма на Републиканската партия и в крайна сметка довели до нейната промяна. 



Според Обама неговият наследник Доналд Тръмп е използвал тази паника с твърденията си, че той не е роден в САЩ и затова не е законен президент. „За милионите американци, изплашени от чернокож мъж в Белия дом, той предложи еликсир за техните расистки тревоги“, се казва в книгата, разгледана преди публикуването ѝ от CNN. 



С разпалването на слуховете през 2011 г. тези страхове мигрират от периферията на републиканската партия към нейния център – „емоционална, почти интуитивна реакция на моето управление, отделна от всички различия в политиките и идеологията“, посочва Обама. 



„Ние сме по-добри от това“, казва държавният глава на своите по-млади подчинени, когато, въпреки несъгласието на своите съветници, показва свидетелството си за раждане.



В книгата си президентът описва своето управление като съставено от трудни избори – често пъти допълнително усложнявани от вътрешни кавги, лошо управление на предишната администрация и обструкционизма на републиканците. 



Въпреки това той не пропуска да отбележи и собствените си слабости по редица въпроси. Такъв е неуспехът му да прокара т. нар. имиграционна реформа, който самият той определя като труден за преглъщане хап. В същото време успехът на републиканците в Камарата на представителите по време на междинните избори през 2010 г. се е случил на фона на влошено състояние в икономиката. 



„Що се отнася до мен, изборите не доказаха, че нашият дневен ред е погрешен“, пише Обама за събитията от 2010 г. „Просто доказаха…, че аз се провалих в обединението на нацията… зад това, което смятах за правилно“, пише Обама. 



В интервю за CBS, излъчено в неделя, Обама разказа защо е избрал именно това заглавие за своя мемоар – „Обетованата земя“ („А Promised Land“). „Дори и да не стигнем до там, докато сме живи – изпитваме трудности и разочарования по пътя, аз все още вярвам, че можем да създадем един още по-перфектен съюз“, каза президентът. 


Това е третата автобиографична книга на Барак Обама. Първата – „Dream from My Father“, излиза през 1995 г., а втората – „The Audacity of Hope“, през 2006 г. Неговата съпруга Мишел публикува своята биография „Моята история“ („Becoming“) през 2016 г., продавайки милиони копия за по-малко от година. 



Семейство Обама заедно е получило аванс от 65 млн. долара за своите книги от издателство Penguin Random House. 



Споменът за Джо Байдън 


И макар да пише своята последна книга преди изборите тази година, президентът прави отчетливи препратки между моментите, които описва в нея, и настоящите политически събития, особено когато става въпрос за отношенията със своя тогава вицепрезидент Джо Байдън. 



Обама си спомня как Байдън предлага различни мнения от тези на мнозина от неговите съветници. Такъв пример е скептицизмът на вицепрезидента за войната на САЩ в Афганистан, който дори кара някои да вярват, че той е против нея. Той също така е и човекът, който повдига въпроса за това как действията на управлаващите в Белия дом ще се отразят на демократите в Конгреса. 



Най-подробният спомен на Обама за отношенията му с Байдън обаче е моментът, когато той го избира за свой кандидат-вицепрезидент. 


„Хареса ми фактът, че Джо беше повече от готов да служи като президент, ако нещо се случи с мен – и че това можеше да успокои тези, които все още се притесняваха, че съм прекалено млад“, пише Обама. „Това, което имаше най-голямо значение, бе какво е моето предчувствие – че Джо е свестен, честен и верен. Вярвах, че го е грижа за обикновените хора и че когато нещата загрубеят, мога да му се доверя. Нямаше да се разочаровам“, пише още президентът в мемоарите си. 



Книгата разглежда и отношенията на Обама с неговия предшественик Джордж Буш – младши. Той приветства новоизбрания Обама по време на смяната на двете администрации, въпреки че кампанията на наследника му през 2008 г. до голяма степен се основава на противопоставяне на републиканеца. Това е поредна препратка към настоящата действителност, в която Тръмп продължава да не приема резултатите от изборите по-рано този месец, усложнявайки преходния период за своя наследник Джо Байдън. 



„Дали заради уважението му към институцията, уроците от своя баща, лоши спомени от своя собствен преходен период… или просто от елементарно благоприличие, президентът Буш накрая направи всичко по силите си, за да направи 11-те седмици между моето избиране и неговото оттегляне безпроблемни“, пише Обама. 



„Обещах си, че когато дойде времето, ще се отнеса към моя наследник по същия начин“, посочва още той. 



В интервюто си от неделя Обама отправи следното послание към своя „инатлив“ наследник: „Когато времето ти свърши, е твоя работа да поставиш страната на първо място и да мислиш отвъд собственото си его и своите собствени интереси, и своите собствени разочарования“, каза Обама. По думите му, ако Тръмп иска да бъде запомнен като човек, който поставя страната си на първо място, то трябва да направи точно това. 



Най-поляризиращата тема 



Но един от най-емоционалните и силни спомени на Обама в книгата не е свързан с политиката, а с расата. Той си спомня как в гимназията си е задавал въпроса защо чернокожите играят баскетбол, но не са треньори и какво е имало предвид „онова момиче от училище, когато каза, че не гледа на мен като на черен“. 



Обама си спомня как именно управлението на Хауърт Уошингът – първият чернокож кмет на Чикаго, го е накарало за първи път да реши, че иска да се кандидатира за президентския пост. 



Най-силното осъзнаване на Обама за неговата раса идва в годините, прекарани в Белия дом. Той си припомня случая с ареста на харвардския професор Хенри Луис Гейтс през 2009 г. (Професорът, който е афроамериканец, е арестуван при опит да влезе в собствената си къща – бел. ред.). Обама се изказва критично за ареста, което впоследствие води до спад на подкрепата за него от белите гласоподаватели, която той така и не успява да си възстанови. Самата случка за пореден път разпалва дебата в американското общество за расовите предразсъдъци на полицията, който ще се връща на дневен ред отново и отново през годините. 



„Реакцията на моите коментари за Гейтс изненадаха всички ни“, пише Обама. „Това беше моят първи сигнал за това, че въпросът за чернокожите и полицията е по-поляризиращ от която и да е било друга тема от американския живот“, казва той.

 

Обама нарича Владимир Путин "квартален шеф", описва бившия френски президент Никола Саркози като пълен с "раздута реторика".

 

Бившият президент разказва много за своите пътувания и срещите си със световните лидери. Но освен Саркози и Путин, кои лидери оставят у него лошо, и кои добро впечатление?

 

Дейвид Камерън. Според Обама премиерът на Великобритания, който е на поста от 2010 до 2016 г., е "урбанистичен и уверен" и има "увереността на човек, който никога не е бил удрян силно от живота". Бившият президент признава, че изпитвал топли чувства към Камерън като човек, но не крие, че презира политиката му спрямо икономиката. "Харесвах го, дори и когато си удряхме главите", пише Обама, а след няколко реда обяснява: "Камерън внимателно следеше православието на свободния пазар, обещавайки на избирателите, че неговата платформа за намаляване на дефицита и съкращенията на държавните услуги - заедно с регулаторната реформа и разширената търговия - ще започнат нова ера на британската конкурентоспособност. Вместо това, предсказуемо, британската икономика изпадна в дълбока рецесия."

 

Владимир Путин. Обама споделя, че руският лидер му напомня за политическите барони, с които се сблъсквал по време на ранната си кариера в Чикаго. Той пише, че Путин се държи като "квартален шеф, с разликата, че има ядрени оръжия и вето на Съвета за сигурност на ООН". "Всъщност Путин ми напомни за онези мъже, които някога са управлявали машините в Чикаго или Таммани Хол - политическа организация в Ню Йорк - корави, интелигентни, улични герои, които са знаели какво правят, и които никога не са се движили извън тесните си кръгове. Те са разглеждали покровителството, подкупите, изтласкванията, измамите и случайното насилие като легитимни инструменти на търговията", пише още Барак Обама в мемоарите си.

 

Никола Саркози. Бившият френски президент е имал "всички емоционални изблици и преувеличена реторика", като "фигура от картина на Тулуза-Лотрек", споделя бившият лидер на САЩ. "Разговорите със Саркози бяха едновременно забавни и раздразнителни, ръцете му вечно се движеха, гърдите му бяха изпъчени, като на петел, личният му преводач ... винаги до него, за да отразява трескаво всеки негов жест и интонация, докато разговорът преминава от ласкателство към истинско прозрение и изразявайки едва прикрит интерес. Той трябваше да бъде в центъра на действието и да поеме отговорност за каквото си струва да бъдеш отговорен", разказва Обама.

 

Ангела Меркел. Обама описва германският канцлер като "стабилен, честен, интелектуално строг и инстинктивно добър" политик. Той разкрива, че Меркел първоначално е бил скептична към него поради неговата висока риторика и умения в произнасянето на речи: "Не се обидих, смятайки, че като за германски лидер отвращението към евентуална демагогия вероятно е здравословно нещо."

 

Реджеп Таип Ердоган. Бившият лидер на САЩ пише, че турският му колега изглеждал "сърдечен и като цяло отзивчив към молбите ми". "Но винаги, когато го слушах да говори, високата му фигура леко приведена, гласът му силен като стакато, който се издига с още една октава в отговор на различни оплаквания или обвинения. Имах силното впечатление, че неговият ангажимент към демокрацията и върховенството на закона може да бъде изпълнен само, ако това означава да е запазил собствената си власт", разкрива Обама.

 

Манмохан Сингх. Бившият индийски премиер е описан като "мъдър, внимателен и честен" и "главен архитект на икономическата трансформация в Индия". Според Обама Сингх е "саморазправящ се технократ, който печели доверието на хората не чрез задоволяване на страстите им, а реално постигане на по-висок жизнен стандарт и поддържане на добре спечелена репутация, че не е корумпиран", отбелязва бившият президент на САЩ.

 

Вацлав Клаус. Обама е почитател на Вацлав Хавел - първият президент на Чешката република след "Нежната революция", но намира наследникът му Вацлав Клаус за обезпокоителен. Той пише, че се страхува, че евроскептичният президент е сигнализирал за възход на десния популизъм в цяла Европа и е въплътил "как икономическата криза от 2008-2009 година предизвиква възход в национализма, антиимигрантските настроения и скептицизма относно европейската интеграция". Обама добавя: "Обнадеждаващият прилив на демократизация, либерализация и интеграция, който обхвана света след края на Студената война, започва да отстъпва." 

 

Източници: БТА, "Епицентър"

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • ех черньо

    21 Ное 2020 12:16ч.

    Не можеш да стъпиш на путин на малкия пръст

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво бил мислел Обама

    21 Ное 2020 12:26ч.

    за когото и да било - много важно... Обама си беше кукла на конци на Килъри и изобщо на Дълбоката държава. Гласове, гласове... гласове....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    21 Ное 2020 12:29ч.

    Жалка кукла на конци, но с огромни претенции без покритие ! Комплексиран тип , който по стечение на обстоятелствата беше поставен на място , за което не притежава качества !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Верно ли из Вашингтон по време на обамовото президентство...

    21 Ное 2020 12:32ч.

    ...на Белия дом му казвали Чичо томовата колиба? Много грозно ще да е било!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • умом Россию не понять

    21 Ное 2020 12:37ч.

    Крадецът пак дежурно си крещи "Дръжте крадеца". Политик с класата на Путин не само няма да се роди в САЩ, там изобщо не са имали потенциал за нещо подобно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ах този малък пръст

    21 Ное 2020 12:42ч.

    на Наполеончо. Отиде в Сирия и се забравИ. Щото го бил молел Асад. А Путин на такива молби сърце не му дава да откаже. Па си прибра Ердоган при него да не скучае. Нищо, че Ердоган Асад не го покани. И забравИ да се прибере вече седма година. Какви ги върши у Либия? И там се заигра с Ердоган, но нали са си приятели. Отстъпват си. Да забравим, че кирилицата била руска и Кирил и Методи били руски просветители? Дали вече си е поръчал короната за бъдещото императорстване? Или ще ползва някоя подръчна останала от Николай?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • indira salome

    21 Ное 2020 12:43ч.

    Eто някои веществени доказателства,за честността и падението на фамилията Байдън... https://www.youtube.com/watch?v=E4z1wYzDjck https://www.facebook.com/CYBERARMY3301/videos/1229635694080704

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аналитик

    21 Ное 2020 13:10ч.

    Тези високо тиражирани излияния на жената на Мишел идат да подскажат само едно. Могат да те издигнат до политик , сенатор, и накрая на върха на (формалната) властова пирамида - Президент на САЩ ! Но ако си задръстен с расови (авто)предрасъдаци , ще си останеш Обонго. Това майна не можа да излезе от ролята на кукла на конци. Беляза най-невзрачното управление на Америка от един век насам, допринесе изключително за смъкването на САЩ от позицията на Първа Глобална Сила. Донесе на Америка икономически упадък , огромна безработица, задълбочаващи се културни, расови, ментални проблеми... Всъщност ! Именно жалкото управление на Обонго създаде условията за протестния консервативен вот на нормалната Америка през 2016 и идването на Тръмп ! В тази консервативна революция от 2016 виждаме някаква далечна аналогия на краяна управлението на Картър (иначе един много читав човек, морален и хуманен , но СЛАБ ПОЛИТИК ) и началото на епохата Рейган. Разбира се с дебелата уговорка , че екипът на Рейган беше от "нео-конси" , опозиционното републоканско крело на днешните тръмписти...Америка е велика страна и въпреки че истинската власт не е в Белия дом , тя не заслужава президенти като Обонго, за мумията Джо , да не отваряме реч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мильо Лудия

    21 Ное 2020 13:57ч.

    Обама не е известен с мнението си за Путин, а с това, че по време на неговите мандати Америка проспа възхода на Китай, а когато дойде на власт Тръмп и проблема беше поставен на масата вече беше късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    21 Ное 2020 14:20ч.

    Обама най-лъжливият президент на САЩ. Марионетка на неоглобалистите. За него мога да кажа: "Пази Боже, сляпо да прогледа!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    21 Ное 2020 14:34ч.

    "Джо е свестен, честен и верен". Прочетох това и ми стана ясно, че на обама въобще не може да се вярва! Или лъже, или е кръгъл глупак. Всъщност май и двете ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от историята

    21 Ное 2020 16:27ч.

    В началото на месец януари 2014г. Обамката отиде спешно при Путин за да му поиска 100 милиарда долара на заем. Отговора на Путин бе следния. Обама мога да ти дам 10 милиарда защото знам че няма да ми ги върнеш. Та толкова за смешника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТИСЪН

    21 Ное 2020 17:21ч.

    И този управлявал САЩ осем години...Ужас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корав уличен герой, но с ядрени оръжия

    21 Ное 2020 17:39ч.

    Проблемът не е че коравият герой има ядрени оръжия. Проблемът е че са страшно много ! И героят прави все по-нови и по-модерни. :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    21 Ное 2020 17:48ч.

    Хюсейн си е просто Хюсейн.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агитката...

    21 Ное 2020 18:05ч.

    Агитката се е постарала. Кафявата агитка. Раздала се е направо. Обаме беше почти комунист преди да застъпи. Изглеждаше вдъхновяващо на пона на предшественика си Буш. Смачкаха го, дресираха го. Остана само едната Обамакеър. И радостта на черните за осем години, че не са втора категория граждани. Системата не допуща отклонения. Тя управлява. За Путин какво? Нацелил го е точно. Парень из питерской подворотни, така го наричат в Русия онези, които още не са паднали на колене пред него. На когото му е любопитно, нека потърси, какво значи това. За агитката не се отнася.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смрад

    21 Ное 2020 18:10ч.

    Всичко по сценарий. Всеки партиен член с книгата на преподобния Барак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агитката... на 21.11.2020 в 18:05

    21 Ное 2020 18:26ч.

    "Присмял се хърбел, на щърбел!" - :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агитката...

    21 Ное 2020 18:37ч.

    Така го наричат соросоидните помияри, които обаче, кой знае защо, не се гнусят да вземат пари от държавния "Газпром".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Путин за Обама?...

    21 Ное 2020 19:39ч.

    Никога няма да разберем. Истинският политик не прави подобни квалификации...толкова за нивото на кениеца - президент на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • vav

    21 Ное 2020 20:37ч.

    Просто тъпо негро. Проспаха Китай. Направиха дузина войни със стотици хиляди жертви. Пробва да насади джендърите. И сега дава акъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    21 Ное 2020 20:57ч.

    Малий..., Обонго бил голям клюкар. Ама така е като не му смъкнаха гащите да го проверят....що за изклесавец е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прилага отново стария си трик,

    21 Ное 2020 22:55ч.

    понеже си е намислил, че засяга честолюбието на ВВП като го нарича квартален побойник и регионален (не световен) политик. Много е смешен... Като че ли на ВВП му пука за неговите, на О. квалификации... Просто се прави на интересен за да върви продажбата на книжката... И Моника Люински описа в книга всичко за изпълненията си на масата в Овалния Кабинет, и съветничката и, Линда Т. също сподели как я е посъветвала да си запази неизпрана рокличката, и Хилари Клинтън ("Нужно е цяло село за да отгледаш дете"...) Нищо специално - просто "бизнес" (халтура); важното е продажбите да вървят и хонорарите да се вливат.... И Джо Б. може да опише някога колко хитро е преметнал Тръмп през 2020... Аман от самозвани "писатели".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чухча не читатель,

    21 Ное 2020 22:57ч.

    чухча - писатель!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помня Брежнев се беше закрепил така с години

    22 Ное 2020 0:08ч.

    както сега Путин, обаче кат пукна и задъжиха цела България да му гледа погребението, а после се разбра, че дядя Льолнид бил изкривил комунизма наопаки и след тва взеха да идват едни дребни за кратко докато накрая се разпадна образуванието Съветски съюз, а сега кат си замини Путин по естествени причини, кво сса разпадни вече не знам, сигурно всеки олигарх ще се оттегли в своето княжество докато накрая мини НАТО и ги арестува всичките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рамщайн

    22 Ное 2020 5:50ч.

    Ало, форума! Внимавайте с течността за чистачки! Да не свърши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    22 Ное 2020 8:28ч.

    10 ст не давам за смешното творение какво мисли за св лидери изобщо не ме интересува мен ме интересува защо пуснаха вируса да ни умори без време и сега ще ми пробутват ваксината за 6 месеца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гери

    22 Ное 2020 10:36ч.

    Интересно, Нелсън Мандела какво ли би си помислил и казал за Обама. Никога не би си позволил такъв високомерен и обиден коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на 22.11.2020 в 08:28 Вируса пуснаха, мила бабке,

    22 Ное 2020 11:14ч.

    защото не искат да изплащат пенсии. Защото целта е да се изчистят безполезните ядачи (useless eaters) - като пенсионери, недъгави и осакатени от отрови в храните и във ваксините. Изобщо населението на света да се сведе до 500 милиона. И тези които оцелеят след всиките мерки - да са послушни. Изобщо вашето поколение, мила бабке (не знам на каква възраст сте, извинявайте ако ви обиждам) въпреки че преживя войните, имаше възможност и да поживее нормално - да работи, да попътува, да роди и отгледа децата си. А сегашните млади - с какво са заслужили да ги превръщат зорлем в хомо-сексуални, да ги ваксинират против волята им само за да имат право да работят, да си крият лицата с някакви парцали, да учат и работят от в къщи, да водят домашни любимци вместо деца, да ходят на виртуални парти-та и да си хапват каквото си намерят в хладилника си, а да гледат на екранче какви прелестни торти е поръчала домакинята?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дребен ум

    22 Ное 2020 12:38ч.

    Не случайно е казано: дребните умове се вълнуват от хора, средните умове се вълнуват от събития, а големите умове - се вълнуват от идеи. Та и президент О. си се вълнува съответно с мярката си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Барак Хюсеинов

    26 Ное 2020 20:31ч.

    Аватар на неолиберализма се изказал...а сега да го четем било станало задължително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ala_Bala

    27 Ное 2020 10:38ч.

    Лъжецът Обама!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васил Дамянов

    27 Ное 2020 14:48ч.

    Хюсеин Обонго, дребен политик по времето на Владимир Путин.Носител на нобелова награда за мир, разрушил Либия, една цветуща държава и Сирия тоже.Малко пари са му дали за тоалетната хартия, само 65 милиона.Сега ще е най-богатия от тяхното племе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария Луна

    27 Ное 2020 18:48ч.

    Президент О.и демократите за 10годушно управление направиха войни в света,докараха емигранти,създадоха ИДИЛ.та напомня ми за киселото грозде. .Путун е висша криша,а О. е от негърско гето,подбран изучен не случайно за президент,за да гласуват за демократите неграта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи