Нюланд за Източното Средиземноморие: Приоритет е втечненият газ, а не строежа на газопроводи

Нюланд за Източното Средиземноморие: Приоритет е втечненият газ, а не строежа на газопроводи

Гръцкият външен министър Никос Дендиас и заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд

Всички въпроси, свързани с намерението на Вашингтон да подкрепи изграждането на EastMed или други тръбопроводи в Източното Средиземноморие, бяха разяснени от заместник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, която разговаря с Kathimerini по време на посещението си в Атина.

Нюланд отбеляза, че Съединените щати подкрепят транспортирането на природен газ чрез танкери за втечнен природен газ, като същевременно включи Турция сред страните, които ще си сътрудничат с Гърция, Израел, Египет и Република Кипър в тази по-широка рамка, заявявайки, че регионът може да се превърне във важен "енергиен двигател" за Северна Европа.

- Имахте много срещи по време на посещението си в Атина. Какво беше Вашето послание? Как Атина може допълнително да повиши своя капацитет във военно или друго отношение?

- Основната причина да дойда в Атина беше да ви благодаря за всичко, което правим заедно. Трябва да кажа, че последния път, когато бях в правителството, направих много пътувания до Атина и тогава всичко беше свързано с това да помогна на Гърция да получи международната помощ, от която се нуждаеше, за да се възстанови. Много трудни времена. Сега се уверих, че тези отношения в областта на сигурността са на най-високо ниво и цялата работа, която беше извършена за изграждането им, сега носи огромни дивиденти. И второ, знаете, че през годините свършихме много работа за изграждане на енергийна диверсификация и Трансадриатическия газопровод и интерконектора към България, а сега и плаващия терминал за втечнен природен газ в Александруполис. Това позволява на Гърция да бъде енергиен център не само за вашите нужди, но и за цяла Югоизточна Европа в ключов момент, когато всички в ЕС и дори в Турция разбират, че залагането на руски нефт и газ е лоша идея. Така че Гърция не само днес предоставя възможности за всички, но и наистина разполага с възможността да бъде част от решението за бъдещето.

- Обсъдихте ли конкретни енергийни проекти?

- Имах възможност да се отбия за кратко на тристранната среща, която министърът на външните работи Никос Дендиас проведе с министрите на външните работи Яир Лапид и Йоанис Касулидис. Както знаете, ние подкрепяме тройката, но също и "3+1" със САЩ и голяма част от разговора беше посветена на енергийните възможности. Така че да има повече втечнен природен газ, повече кабели за пренос електричество между страните. Мисля, че частта, от която се отдалечаваме сега, е този тежък тръбопровод на дъното на морето, който ще бъде много скъп и чието изграждане ще отнеме 10 години. Сега всички се нуждаят от енергия, от газ, от електричество. Така че затова сега променяме фокуса към втечнен природен газ.

- Имате предвид, че формулата "3+1", но също и Турция биха могли да бъдат част от по-широка дискусия за доставка на природен газ от Източното Средиземноморие до европейските пазари? И дали основният фокус е върху втечнен природен газ, а не към строеж на тръбопроводи? Би било трудно да се изгради EastMed, но също така би било много трудно да се изгради газопровод от Израел до Турция.

- Не е необходимо да чакаме 10 години и да харчим милиарди долари за тези неща. Трябва да транспортираме газа сега. И трябва да използваме газа днес като преход към по-екологично бъдеще. След десет години няма да искаме газопровод. След десет години ще искаме да сме зелени. Но точно сега имаме нужда от газ. Така че трябва да използваме втечнен природен газ и електрически връзки, които можем да изградим по-бързо. И Гърция е лидер във всичко това.

- В Гърция се води публична дискусия за това, че Анкара играе и за двете страни: не е част от санкциите срещу Русия, а е своеобразен посредник между Украйна и Русия. Смятате ли, че позицията на Анкара в момента е справедлива? И смятате ли, че в крайна сметка Турция трябва да се включи в санкциите?

- Мисля, че фактът, че президентът Ердоган имаше ефективни отношения с президента Путин и ефективни отношения с президента Зеленски, беше важен за това Турция да успее да създаде безопасно пространство за дипломация. И ако тази война трябва да приключи, в крайна сметка се нуждаем от дипломатическо решение. Затова е добре, че те могат да се срещнат в Анталия и да продължат да разговарят. Очевидно би било по-добре, ако Путин направи това, което трябва да се случи, а именно да се прекрати огънят, защото очевидно мирът ще се развие от това. Също така е много важно, че Гърция оказва подкрепа на Украйна в областта на сигурността, много щедро, много бързо и много ефективно - но това прави и Турция. Турция също осигурява сигурност и предостави някои много високотехнологични и важни оръжия, които бяха ефективни. Вашите оръжия бяха ефективни за Украйна на бойното поле и помогнаха за промяна, но и тези на Турция също. Защото, честно казано, тази война няма да приключи, докато Путин не разбере, че тя е стратегически провал за него и че не може да победи Украйна с военните си сили. Мисля, че от геостратегическа гледна точка за всички съюзници от НАТО, за Гърция, за Турция, за САЩ, нашият преобладаващ приоритет сега е да сложим край на тази война. Така че и двете неща са важни. Турция е особено уязвима поради намесата си в Сирия и поради по-голямата си зависимост от руската енергия. Но усещането ми от престоя ми в понеделник [в Турция] беше, че те разбират, че ефектът от санкциите на ЕС и САЩ оказва влияние и там. Има низходящ ефект и те не могат да си позволят да се превърнат в място, където Русия може да избегне санкциите. И проведохме добър разговор по този въпрос. Но най-важното е да сложим край на тази война. Също така да се възползваме от възможността да сме на една и съща позиция в стратегически план, за да видим дали можем да се възползваме от това, за да изгладим и отношенията си.

Източник: БГНЕС

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    08 Апр 2022 16:39ч.

    за мир не се говори за преговори на масата не се говори единствено втечнения газ е приоритет от изказването се разбра че всички ще работят за бизнеса и печалбите на сащ никаква украина не ги интересува

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако ожесточаването на конфликта продължи във времето

    08 Апр 2022 16:50ч.

    е много вероятно някой кораб превозващ втечнен газ да се надене у некой подводен айсберг

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Апр 2022 16:46ч.

    Без да се помръдне за нищо постигнато, отишла както винаги да жъне лаври и да дава акъл и благопожелания ! Сакън, да не пропусне някоя "Геостратегическа точка" . Е, то луд умора няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на следващия световен процес тип Нюрнбергски трибунал тази ще играе ролята на устатия Гьоринг

    08 Апр 2022 17:07ч.

    И на телосложение го докарва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Споко, НИЩО НЕ Я ГРОЗИ "тая"

    08 Апр 2022 19:45ч.

    Цялата сегашна световна каша е само етап, фаза от голям многогодишен проект за депопулация и доминиране на точно едни избрани хора. https://www.republicbroadcastingarchives.org/what-really-happened-with-michael-rivero-april-7-2022-hour-1/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    08 Апр 2022 17:23ч.

    Ако е на по-ниска цена, какъв е проблема?... ако не е, пий си го сама, ама да ми забраняваш руски газ, докато ти го купуваш от Русия и да си мислиш, че ще ми го продаваш на мен - няма да стане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    08 Апр 2022 17:53ч.

    Танкерите са на промоция. За всеки разтоварен, Вики Нежното ще дава по цистерна лечебна белина !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дялан камък от Стената на плача в Йерушалаим

    08 Апр 2022 17:53ч.

    Това интервю да го прочете Райчев и да обясни какво е военното присъствие на Русия в Източно Средиземно море и защо. Социолозите са майстори да обясняват историята на международните отношения, а как са с прогнозирането?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    08 Апр 2022 18:23ч.

    Абе друго си е тръбопровод под водата , или кораб с газ на поръхността, покрай който само да прелети едно американско хвърчило от типа ковчег№16, и си му сменил посоката на движение... Основната цел е - ПЪЛНО управление на ЕВРОПА от НюЙорк. А когато си съгласен да те водят към кланницата за юларя...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи