"Ню Йорк Таймс": Западът разглежда Украйна като полигон за най-новите оръжия

"Ню Йорк Таймс": Западът разглежда Украйна като полигон за най-новите оръжия

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Съвременни технологии и оръжия, разработени от западните страни, се тестват в битки в Украйна като на полигон, въз основа на което могат да се направят изводи за воденето на войни в бъдеще, пише "Ню Йорк Таймс", съобщава ТАСС.

Като пример за най-новите разработки изданието цитира оръдията EDM4S срещу дронове, украинската автоматизирана система за командване и управление Delta, дистанционно управляеми лодки и модифицирана версия на германската система за противовъздушна отбрана IRIS-T. 

„Ние се учим как да воюваме в Украйна и се учим как да използваме оръжия и оборудване на НАТО. И да, това е тренировъчно поле за битка.(...) Срам ме е, защото украинците плащат с живота си за тези наши изпитания“, казва пред изданието бившият президент на Литва Далия Грибаускайте.

Както пише вестникът, оръжията EDM4S или SkyWipers са разработени в Литва, когато Грибаускайте беше на власт - през 2019 г. Първите доставки на тези оръжия за Украйна бяха извършени още през октомври 2021 г. и оттогава те се използват активно. "Ню Йорк Таймс" отбелязва и системата Delta, която е разработена от украинските военни в координация със специалисти на НАТО и е тествана за първи път през 2017 г. Според неназовани представители на Алианса системата помага на украинските военни по-бързо да вземат решения на бойното поле.

Според изданието експертите по планиране на разходите за отбрана в САЩ и други западни страни се ръководят за бъдещите инвестиции в тази сфера на базата на опита, натрупан в Украйна. Разработва се и дългосрочна стратегия за координация между войските на западните държави. Според френския генерал Филип Лавин реформата е била обсъждана още преди конфликта в Украйна, но е получила нова възможност за реализация благодарение на "наблюдението" на ситуацията.

 

 

 

Коментари

  • Постепенно ще се осъзнаят

    15 Ное 2022 12:20ч.

    Наближава зимата и цената на природният газ отново тръгна нагоре. След някой и друг месец, хората от ЕС ще разберат кон боб яде ли. Обещанията на Булгаргаз за евтин газ през декември, ще си останат само като обещания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    15 Ное 2022 12:35ч.

    Като падне голямото прокси, да се приготвят по-малките копърки, ам блок.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ам блок

    15 Ное 2022 12:43ч.

    Уточнете, моля - "ам блок" е блок, в който всички заедно искат да амкат, или блок, в който всички заедно ще бъдат изамкани? Или и двете едновременно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хайчукИгек

    15 Ное 2022 12:52ч.

    амблок е коги чукигек крачат бодро уморени

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаймарсаМу

    15 Ное 2022 12:58ч.

    Колхозниците разглеждат Украйна като полигон за най-старите си оружия.Чакаме да покажат и 34-ката с гумени китайски вериги - след това идва непобедимата Армата и сушката невидимка,която никой не е виждал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    15 Ное 2022 14:04ч.

    А Русийката пробва съвместимостта на чиповете от перални със своите ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обама изнася предизборна реч в университета в Кент по време на изборите през 2008 г.

    15 Ное 2022 16:26ч.

    Обама се опита да облекчи притесненията за възможна победа на републиканците, като каза на тълпа избиратели на демократите в Охайо да не се тревожат, защото демократите контролират машините за гласуване. https://twitter.com/EndWokeness/status/1591667282178371584

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи