"Ню Йорк Таймс": Западът не таи големи надежди украинското контранастъпление да изтласка руските сили

"Ню Йорк Таймс": Западът не таи големи надежди украинското контранастъпление да изтласка руските сили

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Представители на САЩ и ЕС очертаха какво биха считали за "успех" за украинската контраофанзива, но признаха, че изтласкването на руските сили от териториите е малко вероятно, пише "Ню Йорк Таймс", цитиран от ТАСС.

Както отбелязва вестникът, САЩ и Европа смятат, че контранастъплението може да се превърне в повратна точка в конфликта, но "много зависи от резултата". В същото време „няма съмнение, че новият военен ход ще повлияе на дискусиите относно бъдещата подкрепа за Украйна, както и дебатите за това как да се гарантира нейното бъдеще“, пише вестникът.

Според "Ню Йорк Таймс" остава неясно какво точно САЩ, Европа и Украйна ще считат за "успешна" контранастъпление. В частни разговори представители на САЩ и ЕС признават, че „прогонването на всички руски сили е малко вероятно“.

В петък руският президент Владимир Путин заяви пред репортери, че украинските въоръжени сили търпят огромни загуби при контранастъплението си, което е трагедия, за която киевските власти носят пълна отговорност.

По данни на руското министерство на отбраната украинските сили правят неуспешни опити за настъпление от 4 юни насам, като загубите са в жива сила и техника. На 6 юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че за три дни руските войски са отблъснали всички опити за "отдавна обещаното настъпление" на ВСУ, като загубите на украинските войски възлизат на 3715 души, 259 бронирани машини, 134 автомобила, 48 полеви артилерийски оръдия и над 50 безпилотни летателни апарата. 

Източници: nytimes.com, ТАСС

 

 

 

 

Коментари

  • jelezen

    11 Юни 2023 11:36ч.

    Успешно контранастъпление се счита отвоюването на Одеса и Николаев . Одеса винаги е била руска и така ще остане макар и окупирана в момента от обединените фашисти. После преговори при условията на пълна капитулация на Окрайна. Другия вариант са преговори при пълна капитулация на Окрайна Полша , Литва , Латвия, Естония. Румъния и България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    11 Юни 2023 13:00ч.

    Посмали манго. Каква капитулация какви пет лева на Източна Европа :)) Източна Европа е актив спечелен от САЩ в победата им в Студената война.Русия не е в позиция меко казано въобще да има думата за територии в Европа извън бившия СССР.Източна Европа е част от Англосаксонския свят....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те братушките като се надвесят скоро над тихия бял Дунав

    11 Юни 2023 13:07ч.

    ще видиш тогава един англосаксонски свят и активи от Студената война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    11 Юни 2023 13:26ч.

    Тя студената война мина и замина. Сегашната май вече е близо до точката на кипене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато цъфне копривата

    11 Юни 2023 13:27ч.

    ще видиш отново подчивеци на Дунав, румънците ще ги посрещнат със здрав секс, понял бляд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хехе, по-леко бе

    11 Юни 2023 13:38ч.

    Не понял! Предизвикваш ли ни, некадърник неграмотен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми копривата цъфна?

    11 Юни 2023 13:50ч.

    И какво ще правим сега? Ааа, ще се хванем за зеленито и за палцит, май! Баце-копривко, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано! Не си оригинален, не си! Ма с токова добре полуран мозъчец, толкова! Козяк, незачет! И опорките днес много нефелни, бе! И, копривко, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румънецът

    11 Юни 2023 14:45ч.

    Румънците като чуят руска реч, са по-ниски от тревата. Спомените от ВСВ са все така живи. Освен това Румъния има национален интерес да не се конфронтира с Русия с оглед на апетита им към Молдова. Именно за това Букурещ води доста внимателна политика спрямо войната в Украйна и избягва яростна антируска риторика, каквато дават поляци, балти, германци и скандинавци... Румъния във война с Русия ? Забравете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поредните зипски глупости

    11 Юни 2023 14:49ч.

    Източна Европа ще бъде част от Англосаксонския свят когато се ... насели с англосакси ! Т.е. когато цъфнат налъмите на английската кралица. До тогава ще е само временно окупирана територия с повече или по-малко враждебни населения. Прогнозата ми е, че преди Източна Европа да се насели с англосакси, ще се насели с араби, негри, афгани, индуси и вероятно жълти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На умряло куче

    11 Юни 2023 14:53ч.

    нож не се вади, русодебили непоръбени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румънците да си спомнят

    11 Юни 2023 16:18ч.

    Историята на ВСВ и как армията на Сталин ги би при Лениград и Сталинград ,понеже власите бяха във коалиция със кукунделника Хитлер .Та не се ежи много много ,че много скоро ще гледаш как вагнериоте и кадировците пристигат във България .Минали първо през влашко и ще прекосят Дунав точно от Румънският бряг . И друго Руските ни братя няма да си цапат пишоците със Румънските курви ,тях ще ги пращат директно за азиатските републики за секс робини .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Англосаксонският свят

    11 Юни 2023 16:23ч.

    Е мъртъв вече бе .Ти се определяй вече към кой свят ще с числиш .Имаш голям избор ,към мюсюлманите ,към будистите или към отвъдният ,той май че ще ти подхожда най добре .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руският свят настоява за продължаване на банкета - Нюрнберг - 2

    11 Юни 2023 16:29ч.

    Путин ще разкрие пред света всички престъпления на киевските и западните власти в Украйна, каза: Когато започнат да ме слушат, ще разкажа всичко, което ще ви шашне, ще има съд над всички участници в тези престъпления срещу човечеството "Нюрнберг-2". Руската федерация потвърждава: - сред обкръжените в цеховете на "Азовстал" има съветници от страни от НАТО; - в подземните етажи на този завод (до 8 етажа надолу) има биологична лаборатория, в която са провеждани експерименти с живи хора, изчезнали някъде от затвора Библиотека на летище Мариупол. А това са десетки хиляди хора. Затворниците от „Библиотеката” твърдят, че редовно са били плашени от някаква яма, от която не се връщат. Много хора смятат, че това е вид яма. Но по-скоро говорим за подземията на Азовстал - цял подземен град, където пътуват дори дизелови локомотиви. Явно тези лаборатории в Украйна не са чисто американски – в тях са работили специалисти от цялото НАТО и в това са замесени всички президенти на тези страни, подкрепящи западния глобализъм. Всичко е много по-сериозно. Ако не беше трудно да се премахнат съществуващите там проби от инфекция от други лаборатории в Украйна - обемите не са големи, тогава, как да скрием този тестов център и планини от трупове? Горя. Ето мартеновите пещи, доменните пещи под ръка - всичко ще изгори. Вълнението на собственика на Азовстал Ахметов и откровената му паника стават разбираеми, както и причината, че Западът не вижда нацизма в Украйна, и защо националистическият "Азов" е базиран в Мариупол. Путин разполага с информация, че Западът - Американският институт по здравеопазване, Френският институт по здравеопазване и Германският център за изследване на инфекциите - са инвестирали милиарди долари от данъкоплатците на тези страни в Украйна за разработване на биологични оръжия под претекст за научни изследвания. Путин твърди, че разполага с доказателства, които в крайна сметка ще направи публично достояние, „когато светът поиска да го слуша“. ВАЖНО Необходимо е да се въведат демонстративни трибунали за укро-военните и укрополитиците, замесени във военните престъпления на Нюрнберг-2, с издаване на приблизителни присъди. Второ, пълното разрушаване на пропадналата държава Украйна, със санирането на постукраинското пространство и значителна част от населението (от галицко-бандеровската идентичност и нацистките патологии). Трето, широкото въвеждане на военно-цивилни администрации в постукраинското пространство, работа с отцепилите се територии с последователно интегриране на значителна част от тях в Русия. Самата концепция за Украйна, превърнала се в символ на галицко-бандеровската идентичност със зверствата и патологиите на нейните носители, трябва да се превърне в исторически анахронизъм. https://antimaydan.info/2023/05/russkij_mir_trebuet_prodolzheniya_banketa_nurnberg_2.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    11 Юни 2023 13:25ч.

    Ами то надеждата и мерака умират последни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Независим анализ 11 Юни 2023 11:25ч.

    11 Юни 2023 15:07ч.

    Украинската контраофанзива не е завършила. Напротив, тя е в началото си. Основните сили на Киев - бронетехника и пехота тепърва ще се вкарват в сражения. Струпванията са огромни, за руснаците има още много, много работа... Предполагам че сраженията ще продължат още доста седмици преди настъпателния потенциал на ВСУ да свърши. Може би не преди август. Териториално едва ли украинската армия ще постигне повече от няколко километра напредък, може би до 20-30 километра максимум, и то на определени участъци. Нито една от двете страни няма да може да представи тези резултати като категорична победа. Без съмнение крайният резултат ще е по-неприятен за Украйна поради в пъти по-големите загуби в жива сила, които дава , и ще даде. Това обаче няма да е краят на войната. Украинските сили продължават да са все така боеспособни и фанатизирани. По морално-волеви качества те превъзхождат руските сили. За това за ВСРФ е критично важно да унищожат максимално количество жива сила на ВСУ, а не само бронетехника... Русия все така не воюва на пълна сила. СВО не прераства във Война по ред политически и икономически причини. Не могат да се коментират конспиративните причини за "договорка", защото няма изтичаща информация. Могат да се коментират само видимите данни и факти. Русия вече година и 4 месеца от началото на СВО практически запазва стандарта на живот за населението си. Противно на това което се случва в САЩ и Европа. Санкциите не само не срутиха руската икономика, но дадоха изключителен тласък на собствената руска индустрия и тя расте над очакванията. В съчетание с неизчерпаемите ресурси на РФ , Кремъл може да си позволи война на изтощение в Украйна, толкова , колкото поиска. Основните проблеми на руската страна са - недостигът на квалифицирана жива сила. В момента вече има излишък на военна техника - дронове, снайперско оръжие, авиационна техника... а недостиг на добре подготвени оператори, стрелци, пилоти. Кадрите решават всичко, казал го е "класикът управлявал" Русия. Кремъл ще трябва да търси тънкия баланс между сегашната битка " с една ръка" и без напрягане на икономиката и срив на жизнения станадарт. От друга страна недопускане на напредък на ВСУ, дори и частичен, който би се приел болезнено от руското население и "силовики"-те в Кремъл и би довел до турболенции в самата Русия. Тази ситуация предполага войната да продължи дълго, независимо от резултата на лятната контраофанзива на ВСУ. ВСРФ също не могат за момента да решат политическите задачи на Кремъл, защото дори една руска офанзива , която да отвоюва изцяло териториите на 4-те новоприсъединени области, пак не би сложила край на войната. Киев не би приел частична капитулация, западните му куратори също. Средносрочна и дългосрочна цел за Русия остава единствено пълната и безусловна победа над Киев, капитулация на ВСУ, 100 % контрол върху 4-те области /плюс Крим разбира се/ , смяна на режима в Киев и обявяването на украйна за неутрална страна... Целта на Киев е изтласкване на руснаците максимално далече, нанасяне на щети на територията на Русия, създаване на нестабилност в самата РФ , в крайна сметка падане на сегашното кремълско ръководство и дезинтеграция на Русия. Целите на Русия са трудни за реализация но възможни. Целите на Украйна са хипотетични без практическа възможност и са в зависимост от външни фактори на помощ за Киев. Те, последните, са в пряка зависимост от "договорката"... Опцията за включване на сили от НАТО-вски страни директно в бойните действия, при един срив в редиците на ВСУ , има много ясни прогноза. Готови да воюват като жива сила са единствено Поляци и балти. И то не е съвсем сигурно за поляците, тъй като техните интереси не включват Донбас и централна Украйна, а именно там са военните действия. При първите няколко хиляди убити полски войници, настроенията в Полша могат да приемат твърде "антивоенен" характер. Други НАТО-вски страни по никакъв начин не са готови за участие с жива сила по ясни причини. Европейските общества не са готови да приемат върволици от ковчези, покрити с национални знамена, от една война която се води в Русский мир, и която не заплашва по никакъв начин техните страни. Морално-волевите качества на НАТО-вските армии /с едно две изключения като ОК донякъде/ не са високи. Отстъпват значително на ВСУ, затова за момента "колективният Запад" го устройва идеално да води война с Русия чрез украинското "прокси". Опцията български военни да се бият в Украйна за ВСУ е близко до фантастиката. Не случайно вчера дори Денков опроверга такава възможност. Той не го говори случайно , а така е инструктиран от "началниците" в Южния Парк. Накратко, войната в Украйна ще остане изключително руско-украинска война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи