"Ню Йорк Таймс" потвърди автентичността на видео с разстрел на руски пленници в Украйна

"Ню Йорк Таймс" потвърди автентичността на видео с разстрел на руски пленници в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В. "Ню Йорк Таймс" потвърди автентичността на видеозаписи, за които се твърди, че показват как украински военнослужещи убиват руски пленници. Въпреки това вестникът подчертава, че от видеозаписите е невъзможно да се установят обстоятелствата, при които са загинали предалите се военни.

Въпросните видеоклипове започнаха да се разпространяват в социалните мрежи в средата на ноември. В първия клип украински войници пленяват група хора, облечени в руски униформи, в двора на жилищна сграда. Американското издание отбелязва, че на кадрите бойците на ВСУ стоят в спокойна поза и не се целят в пленниците.

Видеото прекъсва рязко, когато в кадър се появява друг мъж и се чува звук, подобен на изстрел. На втория запис, вероятно заснет от дрон над същото място, се виждат телата на 12 войници, които са се предали. До някои от тях се виждат следи от кръв. Какво се е случило между двата видеоклипа не е известно. "Ню Йорк Таймс" пише, че последният излязъл руски войник вероятно се е опитал да окаже съпротива и е започнал да стреля.

Д-р Рохини Хаар, медицински експерт от организацията Physicians for Human Rights, коментира видеоклиповете по молба на вестника: "Изглежда, че повечето от тях са били застреляни в главата. Има локви кръв. Това показва, че телата просто са били оставени там. Вероятно никой не се е опитал да ги вдигне или да им помогне", казва Хаар. Той добави също, че руските войници са лежали на земята и всъщност са били военнопленници, така че смъртта им може да се разглежда като военно престъпление.

В същото време експертът по военни престъпления Ива Вукусич отбелязва, че действията на украинските военни може да са били законни, тъй като от видеоматериалите не може да се установи дали затворниците са били убити по време на престрелката или екзекутирани след прекратяването на огъня. Освен това тя посочва, че именно действията на стрелеца могат да се считат за "вероломни", тъй като Женевската конвенция забранява симулирането на капитулация с цел нанасяне на удар по врага.

Руските власти поискаха от международните организации да осъдят "въпиещото престъпление" и да проведат задълбочено разследване. Валерий Фадеев, ръководител на Съвета по правата на човека при президента на Русия, сезира Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, ОССЕ, Съвета на Европа и организациите за защита на правата на човека. От своя страна руският Следствен комитет образува наказателно дело по членове за убийство на двама или повече души във връзка с изпълнение на служебни задължения и жестоко отношение към военнопленници.

На 20 ноември украинският заместник министър-председател Олга Стефанишина заяви, че украинските власти ще разследват инцидента. Тя също така добави, че не смята краткия видеоматериал за доказателство на твърденията на руските власти.

 

 

Коментари

  • ЗИП

    21 Ное 2022 12:38ч.

    Студеният анализ сочи, че войната минава на етап "кланета".Тва е нещо обичайно за тези географски ширини. В по-нови времена войни с много кланета бяха тези в Ливан и Чечня.В Ливан се е стигало до 5000 човека.Ариел Шарон фактически изкла 3000 в Сабра и Шатила.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    21 Ное 2022 12:50ч.

    Клането организирано от Обкома е по целия свят, в множество конфликти, с повод и без повод. Просто налагане на атлантизъм и ценности!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    21 Ное 2022 12:48ч.

    Имената на всички убийци и съпричастни към престъплението са известни на руската страна. Става дума за 80-та бригада на ВСУ в Макеевка!!!! Наказанието вече е в ход на място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой от тази бригада няма да доживее края на войната

    21 Ное 2022 13:25ч.

    Може да бъдете сигурни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слушател

    21 Ное 2022 13:30ч.

    Очаквам в събота "политически некоректният" Волгин отново да опищи ефира каква цензура са наложили западните медии за военните престъпления на украинците. А иначе, войната е чудовище, което заживява собствен живот. Изроди има и от двете страни на фронта и те действат на принципа "каквото повикало, такова се обадило". Не знам в кой кръг на ада ще настанят оногова, който започна братоубийството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слушателю,

    21 Ное 2022 13:49ч.

    Цензурата от страна на западните медии изглежда само ти не си я видял. Може би, защото като слушател само слушаш. На мама послушният послушко. Слуша ли слуша! Западната цензура, слушателю, е управляема и дозируема - според западните интереси. Според както дойде. В Буча беше голямо клане от руснаци, нали така. После се оказа постановка, но пак с убити, но убити от украинските части. Укрофашистката хунта напоследък просто прекали, което се оказа, че не е в интерес на запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западната цензура една такава подла, перфидна,

    21 Ное 2022 14:05ч.

    а руската - здравословна, в подкрепа на морала и православните ценности. Е, разбира се, в полза и на властта на руските олигарси, ограбващи бясно народа си, но това са подробности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каквото повикало, такова се обадило

    21 Ное 2022 14:08ч.

    Именно - укронацистите 8 години тормозеха Донбас и сега си го получават. А по повод на това, че "изроди има и от двете страни" - ти къде видя клип, в който руски войници да измъчват и убиват украински военнопленници? Няма такъв! За това пък подобни материали, където укронацистите се хвалят със зверствата си има стотици. Но както каза колегата по-горе, ти си само "слушател", къде ще ги видиш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    21 Ное 2022 14:21ч.

    А в чия полза е западната цензура? Да не забравяме, че живеем във време на post-truth и е важно дори не самият факт, а как емоционално се повлиява чрез публикацията. Само умствено непълноценен може да твърди, че "не може да се установи дали затворниците са били убити по време на престрелката или екзекутирани след прекратяването на огъня". Вижда е ясно, че убитите са се предалите в плен, разоръжали са се и лежатс лице към земята и ръце на главата и не участват в престрелка. Неслучайно Вукусич, представена като "експерт" е асистентка в Холандия- озъбено куче на евро-атлантическата глутница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    21 Ное 2022 16:13ч.

    Няма никаква западна цензура, къде ви се привидя, медиите са абсолютно свободни, журналисти от цял свят свободно предават от Украйна, никой не им налага ограничения, не се обискират, не се унищожават материали, нито последствия има за неудобни репортери. Високите демократични стандарти се прилагат дори в такива трудни условия и няма как да е иначе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бедните терористи

    21 Ное 2022 14:15ч.

    Ако някой е изненадан от действията на укро нацистите то си е негов проблем. Руснаците просто продължават да са крайно наивни но нищо ще платят с кръв току виж стоплили

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още един клип:

    21 Ное 2022 14:23ч.

    Не е с убийства, само с изтезание, демократично някак си: https://twitter.com/politblogme/status/1594399296773935105

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Г.

    21 Ное 2022 14:30ч.

    Само масирано бомбардиране по центъра за всемане на решения в Киев може да спре тази касапница. Масирано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Ное 2022 14:40ч.

    Кво стана сиги... ще съдим ли Путин в Хага или Зеленски ще изгори по-ранше? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путиновото не се губи

    21 Ное 2022 15:20ч.

    Той разпали братоубийствената война, за да запази властта и парите на олигрхията, най-вече своите, и преди да стигне до МНС в Хага, ще го утрепят самите руснаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хагските трибунаци

    21 Ное 2022 15:42ч.

    Какво се канят да предприемат срещу Зеленикаквеца? А за системния укротероризъм в ЗАЕЦ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    21 Ное 2022 17:11ч.

    Това поведение е било нормално в 3тия Райх в SS,в наказателните команди.Не и в редовната немска армия.А уСраинците от западните покрайнини и доста евреи са били доброволци в SS и командите.Сега действат наследниците им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кои са свинете, всъщност?

    21 Ное 2022 21:35ч.

    Проукраински журналист от "Билд" призова да се разследва убийството на руски военнопленници. Нарекоха го "руска свиня"! Всеки може да си отговори на горния въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи