"Ню Йорк таймс": Ген. Суровикин е знаел за плановете за бунт на Пригожин

"Ню Йорк таймс": Ген. Суровикин е знаел за плановете за бунт на Пригожин

Цялата военна кампания на Русия в Украйна наподобява на детската игра "музикален стол", в който се сменят генерали, пише американското издание. Пригожин е работил с генерал Суровикин по време на руската военна операция в Сирия и го определя като най-способния командир в руската армия. Бивши служители твърдят, че генерал Суровикин не е подкрепял свалянето на Путин от власт, но изглежда е бил съгласен с шефа на "Вагнер", че Шойгу и генерал Герасимов трябва да бъдат освободени от длъжност.

Високопоставен руски генерал е знаел предварително за плановете на Евгений Пригожин за бунт срещу военното ръководство на Русия, твърдят американски служители, близки до американското разузнаване, цитирани от в. "Ню Йорк таймс".

Длъжностните лица заявиха, че се опитват да научат дали генерал Сергей Суровикин, бившият висш руски командир в Украйна, е помогнал за планирането на действията на Пригожин през уикенда, които представляваха най-голямата заплаха за президента Владимир Путин през неговите 23 години на власт.

Американски служители също така заявиха, че има признаци, че и други руски генерали може да са подкрепили опита на ръководителя на "Вагнер" да смени ръководството на министерството на отбраната със сила. Настоящи и бивши американски служители заявиха, че Пригожин не би започнал бунта си, ако не е вярвал, че други лица на ръководни позиции ще му се притекат на помощ.

Ако генерал Суровикин е участвал в събитията от края на миналата седмица, това ще бъде поредният знак за вътрешните неразбирателства, които характеризират военното ръководство на Русия от началото на войната на Путин в Украйна, а и може да е сигнал и за по-широк разрив между поддръжниците на Пригожин и двамата висши военни съветници на Путин - министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на руските сили генерал Валерий Герасимов.

Според официални лица Путин сега трябва да реши дали вярва, че генерал Суровикин е помогнал на Пригожин и как да реагира.

Вчера руската агенция за вътрешно разузнаване съобщи, че оттегля обвиненията за "въоръжен бунт" срещу Пригожин и членовете на неговата армия. Но ако Путин открие доказателства, че генерал Суровикин е помогнал по някакъв начин на Пригожин, той няма да има друг избор, освен да го отстрани от командването, твърдят анализатори.

Някои бивши служители казват, че Путин може да реши да задържи генерал Суровикин на поста му, ако стигне до заключението, че той е знаел какво е планирал Пригожин, но не му е помагал. Засега Путин, изглежда, възнамерява да припише бунта единствено на Пригожин, казват анализаторите.

Високопоставени американски представители предполагат, че съюзът между генерал Суровикин и Пригожин би могъл да обясни защо Пригожин е все още жив, въпреки че завзе голям руски военен център и нареди въоръжен поход към Москва.

Цялата военна кампания на Русия в Украйна наподобява на детската игра "музикален стол", в който се сменят генерали, пише американското издание. Миналата есен, когато генерал Суровикин беше назначен за ръководител на руската армия в Украйна, той беше вторият човек, който получи тази длъжност, заменяйки генерал, който бе на поста едва един месец. Генерал Суровикин не издържа много повече, но се представи много по-добре през седмиците, в които беше начело, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Въпреки това през януари генерал Суровикин беше понижен и Путин предаде прякото командване на войната на генерал Герасимов, който обеща да върне руските сили в настъпление. Според военни и руски анализатори понижаването на генерал Суровикин се възприема като удар по Пригожин.

Пригожин е работил с генерал Суровикин по време на руската военна операция в Сирия и го определя като най-способния командир в руската армия. Бивши служители твърдят, че генерал Суровикин не е подкрепял свалянето на Путин от власт, но изглежда е бил съгласен с шефа на "Вагнер", че Шойгу и генерал Герасимов трябва да бъдат освободени от длъжност.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • В момента

    28 Юни 2023 16:20ч.

    Тече лов на вещици и тов. Суровкшн е разпитван. Да видим кой пръв ще падне от 6 етаж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха, разпитвали го били

    28 Юни 2023 16:35ч.

    Сигурно заради това са му възложили да координира частите на Вагнер с генщаба на МО. Последните вече са в Донбас. Аре да четете повечко и да не си измисляте "факти", в синхрон с реднешката пропаганда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама то и американското разузнаване

    28 Юни 2023 16:28ч.

    било знаело, но не намерило за нужно да уведоми президента си. Сигурното обаче е, че в тази доста мътна ситуация американският медиен мейнстрийм ще се отдаде на клюки и интриги, защото огромните средства на Бай-дъновото правителство за Украйна потъват в нищото без резултат. Тъй че да си поиграем и на медийна война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Юни 2023 16:51ч.

    Мдааа... Шубето е голям страх. Сега се мъчат да изхвърлят Суровикин от играта, щото им разказа играта в Херсон и направи непробиваема засега отбрана в Запорожието и Херсонщината. Пък и не могат да си представят, какви изненади още може да им е подготвил "ген. Армагедон"... Затуй, като малките деца, дай да го наклепаме. Слабо, слабоооо... Но толкоз си могат хората. Я гледай нашите мекерета - и дотам не могат да го докарат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да видим,

    28 Юни 2023 16:59ч.

    кога американските вестници ще признаят и снощните разстрели на поредните колони с натовска техника, докато върви "контранаступа"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    28 Юни 2023 16:53ч.

    Имаше обръщение от ген. Суровикин към вагнеровци още в началото на метежа, призова ги да не го правят. "Ню Йорк таймс" не са включили този факт в статията си. Явно им пречи на хипотезата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    28 Юни 2023 18:14ч.

    Точно! Още сутринта след като видях и чух обръщението на Суровикин към Пригожин ми стана ясно, че играта на последният е свършила: http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=maked&Number=1955156781&page=0&view=collapsed&sb=5

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напротив, включили са го, но путинофилите не четят, камо ли да мислят, само Z-обят рашистка пропаганда

    28 Юни 2023 22:23ч.

    "... Генерал Суровикин се обяви против бунта, когато той стана публичен в петък, във видео, което призова руските войски в Украйна да запазят позициите си и да не се присъединяват към въстанието. „Призовавам ви да спрете“, каза генерал Суровикин в съобщение, публикувано в Telegram. „Врагът просто чака вътрешнополитическата ситуация да се влоши у нас. Но един бивш служител нарече това съобщение подобно на „видео със заложници“. Езикът на тялото на генерал Суровикин подсказва, че му е неудобно да осъди бивш съюзник, който споделя мнението му за руското военно ръководство, каза бившият служител. Имаше и други признаци на раздвоена лоялност във висшите редици. Друг руски генерал – генерал-лейтенант Владимир Алексеев – отправи собствено видеообръщение, наричайки всякакви действия срещу руската държава „удар в гърба на страната и президента“. Но часове по-късно той се появи в друго видео, разговаряйки с г-н Пригожин в руския град Ростов на Дон, където бойците на Вагнер превзеха военни съоръжения..." Прочетете цялата статия в оригинал, а не частична препечатка: >>> https://www.nytimes.com/2023/06/27/us/politics/russian-general-prigozhin-rebellion.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    28 Юни 2023 17:01ч.

    Лъжата, интригата, предателството, подкупът, убийството- това са основните евроатлантически ценности! Това се вижда от самолет при всяко действие на либералната каста от всички!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байгън

    28 Юни 2023 18:07ч.

    Западняшка работа - дъра-бъра, два чадъра

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    28 Юни 2023 19:44ч.

    Американското разузнаване проспа брилянтната операция по прехвърлянето на Вагнер в Беларус.)) По какъв друг начин би могъл да се подсили западния фронт под носа на НАТО? Страховитите музиканти са на границата с Полша и могат да атакуват летящи цели от Полша към Украйна и в добавка са на хвърлей разстояние от Киев.)) Сега колкото и тонове мастило да изпишат, колкото и заклинания за отслабения Путин да изричат, истината е съвсем друга. Путин ги надигра и ги накара да треперят от страх и безсилие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    28 Юни 2023 20:10ч.

    Те Крим проспаха! :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко сте глупави, гледате, а не виждате, четете, а не разбирате

    28 Юни 2023 23:52ч.

    1️⃣Първо, в момента тече подготовка за прехвърляне на тежка военна техника на ЧВК "Вагнер" към руските въоръжени сили и това беше съобщено и показано от руското М-во на отбраната. Да не мислите, че такава техника се телепортира на секундата. 2️⃣ Освен това Путин няма да допусне Пригожин да я прибере, защото не е негова собственост. Самият Путин каза, че държавният бюджет на Русия е изхарчил 276 милиарда рубли за ЧВК "Вагнер" за годината на войната, което е повече от бюджетните разходи за спорт и култура. 3️⃣ Лукашенко днес каза: "Поляци и други вярват, че "Вагнер" ще пази ядрените оръжия и т.н. Вагнер няма да охранява или борави с никакви ядрени оръжия. Те (носителите на ядрените оръжия) ще бъдат охранявани там и днес се охраняват, тъй като част носителите на ядрените оръжия вече са пренесени в Беларус. Удивително е, че не са го проследили. Само руснаци и беларуси пазят", каза Лукашенко. Той също така добави, че руски специалисти се занимават с обслужване на ядрени оръжия: "Ние помагаме. Оказва се, че не е лесно." 4️⃣ "Вагнеровците" нямат и няма да имат достъп до ЯО. Още през март Путин обяви плановете си за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус до 1 юли. В същото време той подчерта, че Русия няма да наруши Договора за неразпространение на ядрени оръжия с действията си, тъй като няма да прехвърли тези оръжия на Беларус, а само ще ги постави - под свой контрол - на беларуска територия. В края на май министрите на отбраната на двете страни Сергей Шойгу и Виктор Хренин подписаха съответните документи. 5️⃣Какво означава това "само ще ги постави"? Москва ще копира собствената си практика: ядрените бойни глави се съхраняват отделно от носителите, докато носителите съществуват без ядрени оръжия. Русия, очевидно, запазва контрола върху [доставените на Беларус] ядрени оръжия и създава [в Беларус] специално хранилище за ядрени бойни глави, което ще бъде изцяло под контрола на 12-то главно управление на Министерството на отбраната . Тоест режимът на неразпространение формално не е нарушен.Беларус не става ядрена сила. 6️⃣Още юни миналата 2022 г. Путин обяви готовността си да изпрати в Беларус инсталациите за ракетни системи "Искандер" и самолети Су-25, преустроени за ядрени мисии. До края на годината тези проблеми вече бяха решени. Освен това Беларус вече получи два дивизиона руски зенитно-ракетни системи С-400. Тя получи изтребители Су-30СМ и радар Opponent-GE - тоест всичко е готово Беларус да има безопасна зона за оръжия, някои от които може да са ядрени. Т.е. Беларус получава само НОСИТЕЛИТЕ - установките за "Искандер" и 10 преустроени за ядрени глави Су-25. А в Русия остават ядрените глави. Контролът остава само в Путин и другите двама в Кремъл. 7️⃣ Това е пореден опит на Путин да привлече вниманието на САЩ, тоест да се нагнети напрежението, да се ескалира, да се постави на карта това, което според Москва би било важно за САЩ и би ги принудило да седнат на масата за преговори. С Беларус Путин хвърля друга карта, предполагайки, че подготовката за тактическите ядрените оръжия в Беларус също могат да станат повод за преговори, за да се убедят САЩ да приемат руските завоевания в Украйна като даденост, в противен случай няма решения на ядрените проблеми, които са толкова важни за САЩ. Путин многократно е разигравал ядрен шантаж, но само с ЯО от своята територия. Сега за първи път приближава ядрената заплаха към НАТО и конкретно Полша и Прибалтийските държави. За сега САЩ отказваха да играят играта на Путин, но САЩ ще бъдат притиснати и/или убеждавани от европейските членки на НАТО, най-вече от Полша. Във връзка с тази подготовка за изграждане на ядрена зона в Беларус, която тече близо година време, Полша вече поиска САЩ да разположат тактически ядрени оръжия на тяхна територия в отговор на решението на РФ. За сега САЩ се въздържат. В НАТО това ще се обсъжда на срещата на върха през юли. Нещата не се развиват мигновенно, нито ще бъде изпуснат ядрения контрол от Путин и прехвърлен на Пригожин, който го изложи пред цял свят или на васала - хитрия Лукашенко, от който нищо не зависи освен да слушка и изпълнява. Ще поживеем, ще видим. И преследваната цел от Путин и обкръжението му е съвсем друга, както ви описах - шантаж, а не реална безумна употреба на ЯО. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така ли се оказа?

    28 Юни 2023 20:25ч.

    Че Суровикин, чиято слава се дължеше на практиката му да избива наред и от разстояние, без значение дали са войници, цивилни, мъже, жени, деца, военни обекти, жилища, училища, болници, Суровикин, наречен угоднически “генерал Армагедон”, изведнъж се оказа предател и враг на народа, или каквото е там сега вместо народ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    28 Юни 2023 20:29ч.

    Ген.Суровик е знаел,а също така и един куп други хора са знаели,включително и ВВП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    28 Юни 2023 22:05ч.

    Американски ГЛУПОСТИ на ТЪРКАЛЕТА. Тъпня за наивници и балсам за ушите на жълтопаветния политически планктон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи