"Ню Йорк Таймс": Американска ракета, изстреляна от украински военни е уцелила пететажен блок в Крематорск

"Ню Йорк Таймс": Американска ракета, изстреляна от украински военни е уцелила пететажен блок в Крематорск

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Произведена в САЩ ракета, изстреляна от украинските военни в края на септември, е поразила пететажна жилищна сграда в Донецка област, ранявайки трима цивилни. Това съобщи в. "Ню Йорк Таймс", чиито журналисти са разговаряли с очевидци и са анализирали останките от ракетата ден след удара.

Според вестника ракетата AGM-88B HARM, предназначена за унищожаване на радари, е поразила петия етаж на жилищна сграда в Краматорск (град, контролиран от украинските власти) около 18:00 ч. на 26 септември. Според местни жители в разрушения от удара апартамент не е имало никой, а в съседния апартамент са били ранени трима души. Не се съобщава за смъртни случаи.

"Ню Йорк Таймс" изказва предположение, че ракетата, която е ударила пететажната сграда, може да се е повредила или да се е отклонила от курса. Журналистите са установили, че свалената ракета е била остаряла модификация, която не се използва от американската армия. Изданието описва инцидента като рядък случай на цивилни граждани, пострадали от оръжия, доставени от САЩ.

Двама служители на Пентагона са заявили пред изданието, че няма данни руските сили в Украйна да са успели да завземат или използват ракетите HARM, откакто САЩ са започнали доставките. Украинското министерство на отбраната не коментира ракетния удар.

По-рано украинските власти съобщиха, че на 26 септември е бил нанесен ракетен удар по Краматорск. Областната администрация на Донецк разпространи видеоклип с последиците от ударите по пететажна жилищна сграда и скулптурен парк. Украинските власти обвиниха руските войски за обстрела.

В същото време изданието посочва, че руските войски често нанасят удари по гражданска инфраструктура и населени места. Руските власти отричат да са нанасяли удари по граждански обекти и често обвиняват за това украинските системи за противовъздушна отбрана.

Интензивните сражения в Украйна са накарали Пентагона да преосмисли доколко американските запаси от оръжия са достатъчни, предаде същевременно Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Служители от военното ведомство се питат дали ако днес избухне още една голяма война, САЩ ще имат достатъчно боеприпаси. Те задават този въпрос не само на фона на усилията си да снабдят Украйна с достатъчно оръжия за войната с Русия, която би могла да продължи с години, но и с оглед на потенциален конфликт с Китай, посочва АП.

Русия изстрелва до 20 000 единици боеприпаси на ден - от патрони за автоматично оръжие до крилати ракети с размерите на камион. Украйна отвръща с до 7000 единици боеприпаси на ден, сред които са снаряди за 155 милиметрови гаубици, противовъздушни ракети "Стингър" и ракети за системата за противовъздушна отбрана NASAMS, както и хиляди патрони за леки стрелкови оръжия.

Повечето от боеприпасите за украинската огнева мощ са от САЩ. Това са закупени от правителството оръжия, които се изпращат почти всяка седмица на фронта. Администрацията на президента Джо Байдън обяви вчера пореден пакет от помощи за Киев, в който се включват още 20 милиона патрона за леко стрелково оръжие. "Не сме били в позиция, в която от някои критични боеприпаси да ни остават запаси за само няколко дни", заяви този месец пред журналисти финансовият инспектор на Пентагона Майкъл Маккорд. "Но сега ние подкрепяме партньор, който е (такава позиция)", добави той.

Производствените линии на САЩ нямат капацитет да снабдяват голяма сухопътна война и някои, като например тази за производство на ракети "Стингър", отдавна са спрели работа. По оценка на старшия съветник от Центъра за стратегически и международни изследвания Марк Кансиян, изпратените от САЩ в Украйна 1600 системи "Стингър" представляват около една четвърт от общите им запаси.

Системата HIMARS, която Украйна използва толкова ефективно в своята контраофанзива, е изправена пред подобни проблеми, каза Бил Лапланте - служителят на Пентагона, който отговаря за закупуване на оръжия. Производството на HIMARS е спряно от американската армия от 2014 г. до 2018 г., уточни той. Пентагонът този месец обяви договор на стойност 14,4 милиона долара за ускорено производство на нови HIMARS, които да попълнят запасите на САЩ.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • thenewone

  24 Ное 2022 20:15ч.

  "Изданието описва инцидента като рядък случай на цивилни граждани, пострадали от оръжия, доставени от САЩ" Рядък? Мъ да! I sictir!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  24 Ное 2022 20:55ч.

  Колкото рядки бяха “инцидентите” с въздушните американски удари по сватби в Ирак или Афганистан .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • борба

  25 Ное 2022 8:17ч.

  На света му е ясно че,ФАШИСТКИЯТ режим в Киев избива собственият си народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  24 Ное 2022 20:17ч.

  войната е сащ - русия. украинските помияри са пушечно месо, което скоро ще свърши!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия ще победи

  24 Ное 2022 20:23ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=lYqV8srdOPU

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ... Ще победим

  24 Ное 2022 21:02ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=Ra6GO0WnD70

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  24 Ное 2022 20:27ч.

  Ракетата има блокаж на взривателя, когато няма радарен сигнал. Същият модел пруз 1999г. падна в София-кв. Горна баня и ботуряса покрива на къщата. Заряда е от 80кг. тротил/ТНТ/ и ако гръмне жалко за блока или къщата.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оооо, СИМ-чо почнал да вЕрва

  25 Ное 2022 11:22ч.

  друго си е правилният източник като се изкаже срамежливо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЛАВА РОСИЙ.

  24 Ное 2022 20:36ч.

  Браво на окраинските ракетчици.Все пак са обучени на запад,в Англия,Германия,България и УСА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин и Ким най-сетне са седнали да учат руски

  24 Ное 2022 21:02ч.

  Не мога да си обясня иначе отсъствието им под новина с евроатлантически източник ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  25 Ное 2022 6:28ч.

  Ти учи турски, защото ще ти потрябва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  24 Ное 2022 21:47ч.

  В материала има едно знаково изречение, което рамкира и обобщава процеси: ""Ню Йорк Таймс" изказва предположение, че ракетата, която е ударила пететажната сграда, може да се е повредила или да се е отклонила от курса." Твърдението е свързано с обстоятелството, че боеприпасът е техен и се търси някакво оправдание (извинение). В действителност нещата генерално стоят така: Практически ВСИЧКИ цивилни разрушения в гъсто населени региони са УКРАИНСКА РАБОТА (по-скоро е коректно да се каже - ВОЕННА работа - естествена последица от дислокацията и действията на пво)! Не съм склонен да приема, че украинците умишлено избиват своите, но другата страна по-скоро няма принос в тази работа, освен ако не става дума за случайни (статистически) явления. Всеки разрушен цивилен обект по естествен и разбираем начин се използна пропагандно по максимално агресивен способ. Никому не пука за истината, важното е да се създава впечатление в промитите западни мозъци за демоничната същност на врага. Всичко това в последна сметка няма да се брои! Победителят ще обясни на тълпата за действителното състояние на нещата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПВО-то на тия създания, а и артилерия и всякаква друга подобна техника се разполага умишлено насред жилищни райони съгласно тактика, специално разработена за целта от англосаксонските им дресьори

  24 Ное 2022 22:13ч.

  Всички загинали цивилни още от майдана насам са де факто убити от англоезичниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  25 Ное 2022 8:09ч.

  "че украинците умишлено избиват своите"... в това е проблемът - укрите не смятат жителите на източната част на 404 за свои, за разлика от руснаците. и съответно поведението на едните и другите е обусловено от това - укрите използват цивилното население за щит, докато руснаците ги пазят. но "обективните" медии никога няма да забележат това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ракетите имат срок на годност

  24 Ное 2022 22:24ч.

  Дали са им стари, много стари ракети, които никой не знае накъде ще летят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коректор

  24 Ное 2022 22:36ч.

  Всъщност, той е КрАматорск.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Пеев

  24 Ное 2022 23:29ч.

  Украинците надминаха циганите по лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естет

  25 Ное 2022 7:45ч.

  Красиви разрушения... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  25 Ное 2022 8:21ч.

  Сега ли чак американците видяха този "единичен" случай! Ами то това е система при украинците да стрелят като кьорави по цивилни обекти. Преди обаче беше със съветски ракети и не можеше да се различи кой е стрелецът, но сега тая далавера свърши!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ракетата ... може да се е повредила или да се е отклонила от курса

  25 Ное 2022 9:08ч.

  Ей тия не са се отклонявали от курса - малък и неизчерпателен списък с видеа от резултатите на украинския тероризъм в Донбас през последните месеци, с натовски оръжия: https://www.youtube.com/@EvaKBartlett/videos https://odysee.com/@EvaKareneBartlett:9?view=content Клиповете са брутални! и ютюб иска да си влезете в акаунта, за да се гледат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И като допълнение

  25 Ное 2022 9:09ч.

  HIMARS-ите не се контролират от украинци, а от западни военни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи